τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μήπως συμφέρει στο ΔΝΤ να μην αποπληρωθεί ποτέ το ελληνικό χρέος...???


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το κόστος της αποπληρωμής των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει μία ομάδα 109 δανειοληπτριών κρατών μεταξύ του 1980 και του 1986, έφτανε τα 326 δις δολάρια όταν το αρχικό χρέος ήταν της τάξης των 430 δις δολαρίων.
Προσθέτοντας το κεφάλαιο που απέμενε να αποπληρωθεί, ύψους 322 δις δολαρίων, το συνολικό ποσό τόκων και κεφαλαίου ανέρχονταν στα 658 δις .
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των δανειοληπτριών κρατών να πληρώσουν τα χρέη τους, στο τέλος του 1986 κατέληξαν να χρωστούν στους δανειστές τους 882 δις δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του κεφαλαίου που είχαν δανειστεί. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου της " πυραμίδας χρέους " που δημιουργήθηκε από τον ανατοκισμό των δανείων και από την αύξηση του Libor πάνω στο οποίο είχαν εκδοθεί τα δάνεια, εξαιτίας της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο της ‘πυραμίδας χρέους’ αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία για το συνολικό χρέος όλων των κρατών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων το οποίο αυξήθηκε από 1,4 τρις το 1990 σε 2,5 τρις το 2000, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο τόκος των δανείων που δεν πληρώθηκε προστέθηκε στο κεφάλαιο με επιπλέον χρέωση η οποία οδήγησε στην εκθετική αύξηση του χρέους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 142,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 από το 111%του ΑΕΠ το Μάιο του 2010, ενώ μέχρι το 2013 θα έχει ξεπεράσει το 150%του ΑΕΠ (με την προϋπόθεση ότι το euribor πάνω στο οποίο έχουν εκδοθεί τα ελληνικά δάνεια δε θα αυξηθεί γιατί αν συμβεί το αντίθετο κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει το χρέος) γεννιούνται βάσιμες υποψίες πως με την έλευση του στην Ελλάδα το ΔΝΤ έφερε μαζί του και το φαινόμενο της " πυραμίδας χρέους ".

Μέχρι σήμερα και παρά τις δραματικές προβλέψεις όλοι ποντάρουν στην απλή λογική που λέει πως εφόσον το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν δανείσει " τα χρήματά τους " στην Ελλάδα, τους συμφέρει να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να τη βοηθήσουν να τα αποπληρώσει και έτσι, κατά κάποιο τρόπο, τα συμφέροντα δανειστών και δανειολήπτη έχουν μία κοινή τομή, κάτι που δημιουργεί ένα υποτυπώδες αίσθημα ασφάλεια.

Σύμφωνα με πηγές εκτός Ελλάδας, ωστόσο, δεν είναι κατ’ ανάγκη αυτή η αλήθεια.

Για παράδειγμα, αν και το ΔΝΤ και οι έμποροι χρέους υπολογίζουν ότι το 80% των δανείων που έχουν δώσει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ αυτό τους αφήνει αδιάφορους και συνεχίζουν να τους δανείζουν, αρκεί να παρατείνουν τη νομική δέσμευση αυτών των κρατών και με όπλο αυτήν και το απλήρωτο χρέος να εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων,την αποπληρωμή των τόκων,τον έλεγχό τους και την απόκτηση των δημόσιων περιουσιακών τους στοιχείων σε τιμή ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μεγάλο κόλπο του ΔΝΤ ολοκληρώνεται με την
" αναδιάρθρωση του χρέους "του δανειστή ο οποίος όσο πληρώνει τους τόκους του εξασφαλίζει τέσσερα δώρα για τους δανειστές:
α) ότι θα αποκομίζουν ένα τεράστιο κέρδος από το ολοένα και μεγαλύτερο ποσό εξυπηρέτησης των τόκων του χρέους,
β) ότι θα συνεχίσουν να ελέγχουν το δανειστή και να έχουν πρόσβαση στους πόρους του σε πολύ προνομιακές τιμές,
γ) ότι το κράτος δε θα πτωχεύσει και έτσι οι τράπεζες δα θα χρειαστεί να διαγράψουν το χρέος από το ενεργητικό τους και
δ) ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τα δάνεια ως εγγύηση για την εξασφάλιση περαιτέρω δανεισμού σε έναν φαύλο κύκλο δημιουργίας χρήματος μέσα στο κλασματικό αποθεματικό τραπεζικό σύστημα.

Στην έκθεση του ΔΝΤ που συντάχτηκε σε απάντηση του ελληνικού αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αναφέρεται πως ‘υπάρχουν σημαντικά ρίσκα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει το Ταμείο’ ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας έκθεσης προβλέπεται ότι οι τόκοι των δανείων θα φτάσουν στο 17% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 46% των συνολικών δημοσίων εσόδων, ξεπερνώντας το 60% των εσόδων από τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.
Με άλλα λόγια,προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και οι δανειστές μας από την ΕΕ,θα χρειάζονται τα μισά ετήσια έσοδα του δημοσίου,γεγονός που σημαίνει πως περισσότερο από το 50% των φόρων που θα πληρώνει ο Ελληνας πολίτης - μέσα από τις αυξήσεις σε ΦΠΑ,σε πετρέλαιο,ΔΕΗ κλπ - αλλά και των χρημάτων που θα αποκομίζονται από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,θα πηγαίνει στους δανειστές για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων των πακέτων " στήρηξης ".

Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται μία άλλη διάσταση της ελληνικής κρίσης χρέους μέσα από την οποία προκύπτουν και οι απαντήσεις σε όλα τα εφιαλτικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα πληρωθούν τα υπέρογκα ποσά στα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα αυτά του 2014-2015. Και η απάντηση είναι απλή: δεν θα πληρωθούν..!!!

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ δεν είναι εδώ για να μας βοηθήσει να πληρώσουμε το χρέος μας αλλά για να εξασφαλίσει ότι θα χρωστάμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
διευθυντής GSTA/EKTA

πηγή:analitis.com

16 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω Βιβή μου! Αλίμονο αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν έχει λάκο η ...φάβα...
    Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται ποτέ να ακουστούν από τα γνωστά μέσα αυτές οι αλήθειες γιατί απλούστατα δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς τους!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν νομίζω να υπάρχει πια νοήμων ανθρωπος στην Ελλάδα που να πιστεύει κάτι διαφορετικό απο αυτό που αναφέρετε στο αρθρο "το ΔΝΤ δεν είναι εδώ για να μας βοηθήσει να πληρώσουμε το χρέος μας αλλά για να εξασφαλίσει ότι θα χρωστάμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα"

    και λοιπόν ?? τι κάνουμε όλοι εμεις για όλο αυτό ????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλάς για Ισπανία ή Ελλάδα; Ο σύζυγός μου και εγώ σβήσαμε την τηλεόραση και δεν αγοράζουμε εφημερίδες από ένα μήνα. Κουρασμένοι με τα πολιτικά ψέματα, ψέματα των τραπεζών, ψέματα για τα πάντα ... Και τι κάνουμε; Τίποτα, εδώ στην Ισπανία, είναι οι ισπανοί οι ίδιοι που σε "μαχαιριόνουν" στην πλάτη αν μιλάς! Όλοι φοβούνται...

    Φιλιά και αγκαλιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Εφάκι μου,
    γι αυτό είμαστε εμείς εδώ,που δεν αποτελούμε μέρος των γνωστών κατευθυνόμενων και εξαρτώμενων μέσων...
    να λέμε αυτά που δεν λέγονται...
    φιλιά και καλό Σ/Κ..-:))


    @ ΒΟΥ μου,
    τινές εξ ημών - ευτυχώς όχι όλοι - τρέχουν πίσω από κατευθυνόμενες παλαιολιθικού τύπου συγκεντρώσεις και φανφάρες,ελπίζοντας πως όλα είναι ένα κακό όνειρο και θα ξυπνήσουν με το κουδούνισμα του τηλεφώνου,όπου ο κολλητός τους βουλευτής θα τους ανακοινώσει τη μίζα που τους εξασφάλισε και τη θεσούλα που τους έταξε προεκλογικά...
    Οσο για αυτούς που βλέπουν τί γίνεται,φωνάζουν,τα λένε,τα γράφουν και αντιδρούν με τον τρόπο που τους υπαγορεύει η συνείδηση και το φιλότιμό τους..
    καλό Σ/Κ να έχεις..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Veronica μου,
    οι λαοί μας,είναι σχεδόν στην ίδια μοίρα...
    Ψέμματα και αναξιοπιστία κι εδώ...
    Ξέρουμε πως ολόκληρη η αλήθεια δεν έχει ειπωθεί,ούτε γι'αυτά που έγιναν,ούτε γι'αυτά που θα γίνουν...

    φιλιά και un abrazo..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. νομιζω το παει να ριξει την χωρα σε πτωχευση και θα ψαχνομαστε μετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ,ΟΠΩΣ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ,ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΑΛΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΥΠΟΠΤΟ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ,ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρα αποτελούμε και πείραμα. Μέχρι τώρα οι χώρες μπορούσαν να υποτιμήσουν νόμισμα και να την βγάλουν καθαρή. Σε μια χώρα της Ευρωζώνης όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ skoulikiτσα μου,
    μην ανησυχείς...δεν πρόκειται να μας αφήσουν οι εταίροι όσο φιλότιμες προσπάθειες κι αν καταβάλει ο ΓΑΠ...
    είναι πολλά τα λεφτά σκώληξ..-:))


    @ ΑΟΡΑΤΟΣ,
    τί να πω..??..οτι δεν συμφωνώ μαζί σου..??
    συμφωνώ απολύτως...
    τα spreads στα κάτω τους τον περσμένο χρόνο κι ο ένας έλεγε για πιστόλια κι ο άλλος για Τιτανικό...
    εσύ θα ταξίδευες με το πιστόλι στον κρόταφο,μ'ένα πλοίο που ξέρεις οτι θα βουλιάξει..??
    Υποπτο..??...οχι...
    πασιφανές ..??..ναι...
    Αλλαγή χαρτιών κατάλληλα μόνο για κομφετί,με δημόσια περιουσία με αντίκρυσμα...


    @ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μου,
    να είσαι καλά..καλό μήνα και σε σένα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ KitsosMitsos μου,
    το πείραμα δεν έγκειται μόνο στην υποτίμηση ή μη,αλλά στις αντιδράσεις..
    κι απ'ότι βλλέπουμε...αγρον αγοράζουμε..
    ή μάλλον αγρούς μας και οικόπεδα αγοράζουν..-:))


    @ ΣΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου,
    χαμογελαστέ μου πρίγκιπα,καλό μήνα και σε σένα...με χιλιάδες χαμόγελα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλενάδα, τις ευχές μου για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, κι όπως πάντα σ ευχαριστώ για το σχόλιο :)

    Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ψέματα, αλλά κάποτε βγαίνουν όλα στη φόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς έτσι είναι, όλοι το καταλαβαίνουν πια, ΕΥΤΥΧΩΣ!!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή