τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ποιος ακριβώς σώζεται από το πακέτο " στήριξης "...???

...είσαι καλά καλοκαιριάτικα ,θα μου πείτε..??
Εδώ ο κόσμος " καίγεται " με 39 βαθμούς κι εσύ έρχεσαι να μας τσουρουφλίσεις με την οικονομία..??

Το ξέρω...πλην όμως των φρονίμων τα παιδιά,πριν πεινάσουν μαγειρεύουν...
Οι διακοπές θα τελειώσουν
και τα προβλήματα θα βρεθούν μπροστά μας...
καλόν είναι,τουλάχιστον αυτοί που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο χώρο της οικονομίας,

να πληροφορούνται όσο το δυνατόν,το κάθε τί που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του " παιχνιδιού " των αριθμών..

Επιμένω - και θα επιμείνω - να αναδημοσιεύω ( κατόπιν αδείας φυσικά )
τις εξαιρετικές αναλύσεις του

ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
δ/ντή ΕΚΤΑ
ο οποίος από το 1996 και παρά το νεαρό της ηλικίας του,
έχει δώσει,σε μας τουλάχιστον που ασχολούμαστε με τα οικονομικά,
απίστευτες πληροφορίες και προβλέψεις
που αφορούν στο χώρο της οικονομίας,τόσο εντός,όσο και διεθνώς...

Αξίζει το κόπο της ανάγνωσης,πιστέψτε με,
είναι απόλυτα κατανοητός
και εξαιρετικά χρήσιμος

kenyit

Ποιός,λοιπόν,σώζεται ακριβώς από το πακέτο " στήρηξης "...???
( τα εισαγωγικά βεβαίως δεν είναι τυχαία )







Σε προηγούμενη ανάλυση με τίτλο " το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της " , ( δείτε το εδώ ), παρουσίασα, μεταξύ άλλων, στοιχεία από έρευνες δύο αμερικανικών πανεπιστημίων ...(τώρα μπορώ να πω πως το ένα από τα δύο είναι το Harvard) και μίας αμερικανικής νομικής εταιρίας, που συνδυαστικά κατέληγαν στο εξής διπλό συμπέρασμα:

το 90% του ελληνικού χρέους διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και είναι ελεύθερο από εμπράγματες ασφάλειες (υποθήκη στη δημόσια περιουσία), γεγονός που αποτελεί ένα μοναδικό διαπραγματευτικό όπλο για την Ελλάδα, αν θελήσει να το χρησιμοποιήσει, καθώς της επιτρέπει να κάνει ό,τι και άλλες χώρες στο παρελθόν που βρέθηκαν στη θέση της, δηλαδή να τροποποιήσει, μονομερώς, το δίκαιο που διέπει τις συμβάσεις αυτές και να μετατοπίσει χρονικά την αποπληρωμή του χρέους της για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να μπορούν οι δανειστές της να κάνουν οτιδήποτε για να την εμποδίσουν και με την πιθανότητα που φτάνει στο 100% τα αγγλικά και τα αμερικανικά δικαστήρια να τη δικαιώσουν σε περίπτωση νομικής μάχης με τους δανειστές της.

Έτσι, η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα της ως διαπραγματευτικό χαρτί και να υποβάλλει μία πρόταση για εθελοντική ανταλλαγή παλιού χρέους με νέο, ώστε από τη μία να αποπληρώσει εις ολόκληρο το χρέος της αποκαθιστώντας πλήρως τη φήμη της και από την άλλη να έχει το χρονικό περιθώριο να το πράξει αυτό χωρίς να εξαντληθεί ψυχολογικά και οικονομικά ο ελληνικός λαός και χωρίς να βλαφτεί ζωτικά η οικονομία της.

Η συγκεκριμένη ανάλυση κατέληγε στο συμπέρασμα πως ενώ πριν τη συμφωνία για το πακέτο στήριξης η Ελλάδα είχε στα ‘χέρια’ της ένα χρέος διεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο και ελεύθερο εμπράγματων ασφαλειών, μετά τη συμφωνία και όσο αυτή θα εφαρμόζεται στην πράξη, η χώρα θα καταλήξει με ένα χρέος διεπόμενο από το αγγλικό δίκαιο και με εμπράγματη ασφάλεια στη δημόσια περιουσία. Με άλλα λόγια η συμφωνία στήριξης λειτουργεί ως ένας μετατροπέας, μιά μηχανή κιμά, που από τη μία πλευρά μπαίνει χρέος με ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα και από την άλλη βγαίνει χρέος με ευνοϊκές συνθήκες για τους δανειστές της Ελλάδας.

Η ανάλυση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο από πολίτες όσο και από διάφορους φορείς με το 99% των απόψεων που έφτασαν στην ΕΚΤΑ να συγκλίνουν στο ότι τα μεγάλα κόμματα θα έπρεπε να εξετάσουν ενδελεχώς αυτές τις εκθέσεις και να πάρουν σαφή θέση απέναντι τους.
Ένα μικρό ποσοστό, ωστόσο ( λιγότερο από 1%), θεώρησε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αγνοήσει πλήρως αυτές τις εκθέσεις, με την αιτιολογία ότι, τελικά, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το χρέος μας πρέπει να αποπληρωθεί, ενώ το σωστότερο θα ήταν να μην πληρώσουμε καθόλου τους δανειστές μας.

Η δική μου άποψη σε αυτό το θέμα είναι πως η αποπληρωμή των χρεών μας δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση.
Πέρα από όλους τους ευνόητους λόγους, η λογική του να τιμά κανείς τις συμφωνίες του και να ξεπληρώνει τα χρέη του πηγάζει από την ελληνική φιλοσοφία και σκέψη και ήταν τα δικαστήρια της αρχαίας Αθήνας τα πρώτα που υπέβαλλαν ποινές σε Έλληνες πολίτες που αρνούνταν να πληρώσουν τους δανειστές τους.
Η αποπληρωμή των χρεών μας δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνον το κράτος αλλά αγγίζει κάθε Έλληνα και δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ ιστορικό τέτοιου είδους άρνησης από την πλευρά μας.
Το ιδανικότερο θα ήταν να μην είχαμε δανειστεί ποτέ αλλά αφού το πράξαμε θα πρέπει να τιμήσουμε τις συμφωνίες μας.
Το ζητούμενο είναι, ωστόσο, αυτή η αποπληρωμή να μη γίνει έτσι ώστε να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των δανειστών αλλά με τρόπο δίκαιο και ρεαλιστικό, που να εξασφαλίζει, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό αν όχι περισσότερο και τα δικαιώματα του οφειλέτη, δηλαδή του ελληνικού κράτους.

Μέσα σε αυτή τη λογική κινήθηκε προηγούμενη ανάλυση η οποία κατέληγε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Προς το παρόν, ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει σε λειτουργία τη μηχανή ‘κιμά’ που μετατρέπει το ‘καλό’ χρέος σε ‘κακό’ με την αιτιολογία ότι χρειάζεται το πακέτο στήριξης προκειμένου να σωθεί.
Μία νέα έρευνα, όμως, (Ιούλιος 2010) του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Ουάσιγκτον, έρχεται να δείξει πως ο τελευταίος που σώζεται από το πακέτο στήριξης είναι η Ελλάδα και ο πρώτος οι δανειστές της.

Η έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

" Η άποψη που επικρατεί στους πολιτικούς κύκλους είναι ότι το πακέτο στήριξης, παρόλο που προϋποθέτει πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τελικά θα σώσει την Ελλάδα και την οικονομία της από τους διεθνείς κερδοσκόπους.
Στην πραγματικότητα, όμως, τρία χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει ένα ακόμη μεγαλύτερο από το σημερινό της χρέος.
Στο μεταξύ, θα έχουν θυσιαστεί δουλειές και οικονομική ανάπτυξη. Το μόνο πράγμα που αυτό το πακέτο στήριξης πραγματικά πετυχαίνει είναι μία μεγάλη αλλαγή στην ιδιοκτησία του χρέους.
Με το ελληνικό κρατικό χρέος να μεταφέρεται από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε αυτούς των ευρωπαϊκών κρατών (και της ΕΚΤ), ο πραγματικός στόχος ολόκληρης αυτής της επιχείρησης είναι να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με το να απαλλαχτούν από την ιδιοκτησία χρέους το οποίο κινδυνεύει να μην αποπληρωθεί σε περίπτωση μίας ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας."

Σε επόμενη ανάλυση θα παρουσιάσω με λεπτομέρειες τα επιχειρήματα και τα στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης.
Για την ώρα, αξίζει να αναφερθεί πως πληθαίνουν οι εκθέσεις διεθνών πανεπιστημίων και κέντρων ερευνών που προειδοποιούν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε λάθος δρόμο.
Έτσι ως χώρα έχουμε δύο επιλογές:
είτε να αγνοήσουμε εντελώς αυτές τις εκθέσεις και να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχει ήδη χαραχτεί με την ελπίδα πως αυτές είναι εντελώς λάθος και εμείς είμαστε απόλυτα σωστοί στις αποφάσεις και τις προβλέψεις μας, είτε να τις λάβουμε υπόψη και να επανεξετάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την πορεία μας, πριν να είναι πολύ αργά.

Η θέση μου, την οποία παρουσίασα αναλυτικά στο άρθρο ‘το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της’, είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής προς όφελος μας και να πιέσουμε, πλέον, για μία αλλαγή κατεύθυνσης, σε μία προσπάθεια να μπούμε σε έναν δρόμο που θα εξυπηρετεί πολύ περισσότερο το συμφέρον της Ελλάδας απ’ ότι τα συμφέροντα των δανειστών της και που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε μία έξοδο από την κρίση και όχι στη διαιώνιση και τη χειροτέρευση της.

Πάνος Παναγιώτου

Διευθυντής ΕΚΤΑ – info@ekta1.gr


πηγή:http://www.analitis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12887;

12 σχόλια:

  1. εξαιρετικη αναλυση και μπραβο για τη δμοσιευση της!με βρισκει απολυτα συμφωνη!
    σε ευχαριστω για το ομορφο σου σχολιο!
    ξερεις, τα λογια που γραφω και λεω προσπαθω ειδικα τα τελευταια χρονια να τα κανω θεμελια μιας καινουριας ζωης! νομιζω πως σε αυτο τον κοσμο που ζουμε-τον τοσο δυσκολο-υπαρχει ακομη ανθρωπια και ευαισθησια!
    οτι δινεις παιρνεις, γι'αυτο λοιπον δε μου φαινεται πια παραξενο πως εδω και αρκετους μηνες συναντω σχεδον καθημερινα στο δρομο μου τετοιους ανθρωπους!!!ενας απο αυτους εισαι κι εσυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mου άρεσε η ανάλυσή του, μακάρι να μπορέσουμε να μπούμε στον δρόμο που θα εξυπηρετεί πλέον τα δικά μας συμφέροντα και όχι των δανειστών μας και ίσως μπορέσουμε έτσι να ξεπεράσουμε την κρίση..... μακάρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Από την αρχή που ξέσπασε όλη αυτή η ιστορία κάποιοι σοβαροί μελετητές, όπως ο γράφων, με γραπτά κείμενά του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι θυσίες είναι πολύ πιθανόν να αποβούν μάταιες.... Στην τηλεόραση από την άλλη πιπιλίζουν νυχθημερόν την καραμελίτσα περί "απαραίτητων θυσιών" και "μέτρων μονόδρομων"... Τι να πω, μακάρι να διαψευστεί ο κύριος Παναγιώτου και να μην έλθουν χειρότερα!!

    Εξαιρετική επιλογή άρθρου!! (Μπήκα να σου απαντήσω αλλά θα το κάνω στο δικό μου, δεν ταιριάζει εδώ να κάνουμε πλάκα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα προβλήματα έχουν ήδη βρεθεί μπροστά μας...
    Κατάθλιψη με έχει πιάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ισως αν υπήρχαν περισσότερες "φωνές" και "πένες" σαν του κυρίου Παναγιώτου, που να είχαν την δύναμη να ακουστούν και να διαβαστούν από περισσότερους, να μας βοηθήσουν να μην φτάναμε εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!!!!!!!!


    πρέπει να καταλάβουμε ότι εχουν βαλθεί να μας εξοντώσουν. κάποια στιγμή πρέπει να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο που έχουμε πέσει!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τόσοι άνθρωποι μιλάνε για αυτά, δεν υπάρχει κανένας από αυτούς που πρέπει, να τους ακούσει;
    Είμαι χάλια από τη ζέστη, με αποτελείωσες:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ apinkdreamer μου,
    ένα χαμόγελο μπορώ να σου χαρισω και να σου πω πως χάρηκα που βρεθήκαμε...-:))


    @ anthivolon μου,
    δεν είμαι από αυτές που κινδυνολογώ..
    όταν όμως παίζεις σκάκι με το διάβολο,πρέπει να μελετάς καλά τις κινήσις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Νεραιδούλα μου,το θέμα δεν είναι να διαψευστεί ο Παναγιώτου ( που δεν το βλέπω )...
    το θέμα είναι γιατί κάτι τόσο πασιφανές δεν γίνεται ορατό και εκμεταλεύσιμο από εμάς,τουναντίον καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια μεγαλύτερης εξάρτησης...


    @ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ μου,
    τα προβλήματα τα βλέπαμε να έρχονται προ πολλού...κι αντί να πάρουμε άμεσα μέτρα και λύσεις,κρύβαμε το κεφάλι στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο..
    αλλά το να κλαίμε πάνω από χυμένο γάλα δεν ωφελεί...
    σκουπίζουμε τη βρωμιά που κάναμε και συνεχίζουμε να τρέφουμε την αγ-ελάδα για να μας ξαναδώσει γάλα...
    και προς Θεού,δεν την πουλάμε,ούτε την ενεχυριάζουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Πηνελόπη μου,
    σε εποχές παχέων αγελάδων,ποιός δίνει σημασία σε ορθολογικές φωνές..??
    το πολύ πολύ να τους πουν καταστροφολόγους ή γραφικούς..


    @ ΒΟΥ μου,αν ήταν κουφοί,μπορεί και να είχαν δικαιολογία...
    αλλά δεν είναι...και το ξέρουμε...


    @ mama μου,
    τους ακούνε...το θέμα είναι γιατί δεν τους ακολουθούνε...
    ( για τη ζέστη,παγωτάκι λεμόνι και βεραντούλα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σου, φίλη!
    Πολύ κείμενο για μένα αν και πρωσπάθησα να το διαβάζω σιγά-σιγά, τα ελληνικά μου Θέλει ακόμα το λεξικό προστά! (Κάνω λαθάκια όποως βλέπεις)

    Νομίζω και έχω διαβάσει βιβλία σε σχέση με την κρίσις γιατί ήθελα να καταλαβαίνω από που ήρθε και, αν και πολλοί μόνο λένε βλακείες, κάποιοι άνθρωποι έχουν καθαρές ιδέες και σοστές για αυτό το θέμα, αλλά κανείς τους ακόυει... γιατί: ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΦΈΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΜΑΣ.

    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Veronica καλή μου,
    και μόνο η προσπάθειά σου είναι εξαιρετική....!!!
    και τα μικρά σου λαθάκια δεν μας εμποδίζουν να επικοινωνούμε...
    και ναι...πολύ σωστά τα λες..
    σ'ευχαριστώ που επικοινώνησες..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή