τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Μοσχαράκι με μπύρα στο...σταμνί


Η στάμνα δεν πάει μόνο στη βρύση για νερό...
πάει και στο φούρνο για φαγητό...

για ελάτε να δούμε πώς...marisini


ΥΛΙΚΑ

- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μεγάλους κύβους
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη ή δύο μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 150 γρ.μανιτάρια
- 60 γρ.αλεύρι
- 700 γρ.μπύρα
- 400 γρ.ζωμό κρέατος
- λάδι
- αρωματικά διάφορα (..δάφνη,μπαχάρι,γαρύφαλλα,ξύλο κανέλας)
- αλατοπίπερο
- 1,5 κουταλιά μουστάρδα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανάβουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς...

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο,για 3 λεπτά περίπου...

Προσθέτουμε το κρέας και το τηγανίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές...
(μηηηηη
tension...μη βιάζεστε καλέ...αφήστε να πιάσει η κρούστα στο κρεατάκι...
..το ελαφρύ τηγάνισμα και η κρούστα που σχηματίζεται στο κρέας εμποδίζει τους χυμούς να φύγουν κατά το μαγείρεμα και έτσι το κρέας μας διατηρείται τρυφερό και ζουμερό...)

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε για 1 λεπτό..
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τη μπύρα και το ζωμό εναλλάξ,ανακατεύοντας έως ότου γίνει απαλό και να διαλυθούν οι σβώλοι από το αλεύρι...

Αρχίζουμε το βράσιμο,προσθέτοντας τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά....


Μεταφέρουμε το μείγμα του κρέατος σε σκεύος για φούρνο (..αν έχουμε στάμνα πήλινη ακόμη
καλύτερα...)και ψήνουμε για 2 ώρες ή έως ότου ψηθεί το κρέας...

Προσθέτουμε τη μουστάρδα 15 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο.

Αν δεν το έχουμε βάλει σε στάμνί,μόλις τελειώσει το ψήσιμο,βάζουμε σε δίσκο σερβιρίσματ
ος και ψήνουμε στο φούρνο άλλα 10 λεπτά,έως ότου ροδίσει...

Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες και γαρνίρουμε με φέτες ψωμιού ψημένες και φρέσκο μαιντανό...

άντε...καλή μας όρεξη ...
cium





14 σχόλια:

  1. koita...psiloasxetos...alla nomizw pws i moustarda kai i mpura kanoun tin diafora edw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βου βου μου γυρίσατε?????
    Στην υγειά μας με τα μπυράτα σου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλώς την ,πως πέρασες;εγώ που δεν έχω στάμνα να το φτιάξω σε πυρέξ;φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ πολύ ενδιαφέρον και έχω και πήλινη στάμνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΜΑΚΗ μου,
    και το σταμνί...και το σταμνί τη κάνει..
    διαφορά ολοφάνερη..
    φιλιά..

    @ ΛΟΥΛΟΥΚΑ μου,
    σιγά να μη γυρίσαμε...το ιντερνέτι αποφάσισε να μου κάνει το γούστο και ψιλοπιάνει...
    άντε στην υγειά μας...
    σμουαααατςςςςς και σε παίρνω ...

    @ Fortounata μου,
    ακόμα περνάω..δεν μαζευτήκαμε..λολ

    όσο για το μοσχαράκι
    αν το βάλεις σε πυρέξ,καλύτερα να είναι βαθύ και στενό...σαν αυτό που φτιάχνουμε το σουφλέ..αν πάλι δεν έχεις,βάλτο στο απλό,αλλά θα σου λεγα να το σκεπάσεις με λαδόκολλα και μετά να το βάλεις στο δίσκο σερβιρίσματος και να το γκραντινάρεις...
    φιλιά και σε σένα...


    @ Μπιρμπίλα μου,
    αν έχεις στάμνα...δεν έχεις δικαιολογία...
    φτιάξτο και θα με θυμηθεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι νοστιμιά είναι αυτή, κι εγώ η έρμη δεν έχω φάει ακόμη για μεσημέρι; σλουρπ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λουκούμι θα γίνεται σιγοψημένο σε πήλινο, με τόσο ωραία συστατικά! Γεια στα χέρια σου Σπιρτοκουτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλέ με πήραν οι μυρωδιές σήμερα!
    Και σε σκεύος με καπάκι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ έχω στάμνα, κι εγώ έχω στάμνα, αμέ!!!
    Κι έχω και συνταγή τώρα (την δική σου), οπότε ανασκουμπώνομαι;-)
    Φιλιά Βιβίκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ apinkdreamer μου,
    σωστά...και σε γάστρα γίνεται...αρκεί να το γκραντινάρεις μετά...


    @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μου,
    μέχρι τώρα που κατάφερα να μπω με το ασύρματο το ιντερνετι,φαντάζομαι μάλλον θα έχεις φάει..
    αλλά,just in case,έλα...έχει ακόμη μπόλικο..-:))


    @ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ μου,
    πραγματικά...το μυστικό αυτό είναι σε όλα τα φαγητά...σιγανό μαγείρεμα...και σκέπασμα για να παραμένουν στο σκεύος οι ουσίες των συστατικών...


    @ ΑΝΤΙΓΟΝΗ μου γλυκειά,κόπιασε...
    και βέβαια γίνεται..επιβάλλεται θα έλεγα...-:))


    @ ΕΛΕΝΑκι μου,
    έχεις στάμνα..??????????????????????????????
    βουρ εις το σταμνί...λολ
    και φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς την πέρδικα :))))
    Παίρνω μια μεριδούλα :)
    Σμουάτςςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δοκιμάστε να το ψήσετε σε στόφα ξύλων και μετά τα λέμε!Λόγω κρίσης το εν λόγω "εργαλείο", θα "παίξει" πολύ το Χειμώνα! Σημειωτέον ότι καίει και σανίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ μου,
    γειά σου πατριώτη με τα ωραία σου...έχουμε παράδοση λεβέντη μου εμείς στη Ρούμελη με ψητουριές και όχι μόνο...
    Τώρα για τη στόφα....εδώ στην Αθήνα δεν έχω,έχω όμως τζάκι και πυροστιά...το χειμώνα βάζω το σταμνί με φαγητό επάνω της και γίνεται της κολάσεως...
    είπαμε...το φαγητό θέλει σιγά σιγά..
    ( λες να πάρω και στόφα τώρα που το λες..??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή