τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΔυΝαμίΤης ή Κάθαρση..??





Διεθνές Νομισματικό Ταμείο :
από Β.Μ.


Τί είναι τελικά το ΔΝΤ ...??
Μιά λέξη που απλά προστέθηκε πρόσφατα στο λεξιλόγιό μας μαζί με τα spreads
και τα cds- το ακρωνύμιο του International Monetary Fund- ή ο δυναμίτης που κραδαίνει η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να τον χρησιμόποιήσει ως μοχλό πίεσης για λύση εντός Ευρωζώνης,προκαλώντας ρίγη στις αγορές που παρακολουθούν μιά ιδιότυπη παρτίδα πόκερ,επιφανειακά μέσω Ελλάδας - Γερμανίας,ουσιαστικά μέσω Γαλλογερμανικού άξονα και εν τέλει κυκλώνοντας ολόκληρη την Ευρώπη και προκαλώντας τριγμούς στο ενιαίο νόμισμα και τη συννοχή της..??

Ας δούμε κατ'άρχήν τί είναι το ΔΝΤ...
Πρόκειται για υπηρεσία του ΟΗΕ που συστάθηκε μαζί με τη Παγκόσμια Τράπεζα ,το 1944 στο Μπρέτον Γουντς των ΗΠΑ,έχοντας έδρα την Ουάσιγκτον.
Κύριος στόχος του,η προώθηση της νομισματικής συνεργασίας,η συναλλαγματική σταθερότητα,η επέκταση και με ίσους όρους ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και η σταδιακή κατάργηση των περιορισμών στις εξωτερικές συναλλαγές.
Σήμερα,εκτός των ανωτέρω ,ασκεί ρόλο συμβούλου στην οικονομική και χρηματοδοτική πολιτική,παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη σε κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών του,που ανέρχονται από το 1998 σε 182.
Οι πόροι του,προέρχονται από τα ποσά που καταβάλλουν τα μέλη του,ανάλογα με τη δυναμική των οικονομιών τους και τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομία.
Κατ' αναλογία προσδιορίζονται και τα ποσά που μπορεί να αντλήσει ένα κράτος εφόσον χρειαστεί και συνεπώς οι ψήφοι που κατέχει.
Για την ΕΕ η αναλογία είναι περίπου 30%,ενώ για την Αμερική περίπου 18%.

Από το 1970 το ΔΝΤ άρχισε να λειτουργεί και ως ταμείο δανεισμού για χώρες-μέλη του που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση,αλλά υπό όρους αυστηρούς που αφορούν στην εσωτερική οικονομική πολιτική τους και που πολλές φορές αποτέλεσαν σημείο τριβής με τους δανειστές και αφορμή σχολίων για το ρόλο του.

...να μπει κανείς ή να μη μπει...

Ερώτημα που έχει να κάνει όχι με την επιλογή,αλλά με την επιταγή...
Και κατ'αρχήν να προσδιορίσουμε το πρόβλημα :
Η χρόνια παθογένεια στα δημοσιονομικά της Ελλάδας,μας καθιστά καταχρεωμένους και αναξιόπιστους...
Ευκαιρίας δοθήσης και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ,κατ' άλλους κερδοσκόποι και κατ' άλλους οίκοι επενδυτικοί, στοιχηματίζοντας στη χρεωκοπία της Ελλάδας και κατ' επέκταση στην αποδυνάμωση του Ευρώ,αποκομίζουν σημαντικά κέρδη...
Η Ελλάδα,βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής,μιά που το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς εσωτερικό,αλλά κυρίως αφορά στη συνοχή της ΕΕ.
Οι ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν πως το μείζον πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα,αλλά η Ισπανία,η οποία ναι μεν είναι λιγότερο χρεωμένη,αλλά ταυτόχρονα η οικονομία της είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη,άρα τετράκις μεγαλύτερος ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ευρωζώνη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση επιδίδεται σε άτυπο μπρα ντε φερ κραδαίνοντας το χαρτί του ΔΝΤ και διαλαλώντας πως δεν ζητάει χρήματα ,αλλα ισότιμους όρους δανεισμού για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της...
Αν υπάρξει περίπτωση δανεισμού 20 δις από μία ή περισσότερες χώρες προς την Ελλάδα,δεν λύνεται το πρόβλημα του υψηλού κόστους το οποίο θα εξακολουθεί να υφίσταται και για τις επόμενες εκδόσεις...
Απ'ευθείας δανεισμός δεν είναι δυνατόν να υπάρξει από την Ευρ.Κεντρική Τράπεζα,ούτε προφανώς μέσω τραπεζών,αφού κάτι τέτοιο θα έκανε την ΕΚΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον προγραμματισμό της για ρευστότητα..
Κι εδώ έρχεται το δίλλημα...αν η ΕΕ τελικά μας δείξει η ίδια τη πόρτα για το ΔΝΤ,δεν θα καταστεί μονόδρομος το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης ...??
Και ποιό τελικά θα είναι το κόστος μιας μελλοντικής έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όταν όλα σχεδόν τα παραδείγματα προσφυγής κρατών στο ΔΝΤ δείχνουν πλήρη αποτυχία και τελικά κατάρευση και χρεωκοπία..??
Συμπερασματικά λοιπόν,τί μέλλει γενέσθαι..??
Να σοβαρευτούμε ως πολιτεία και ως πολίτες συμμαζεύοντας την κόπρο του Αυγεία στα δημοσιονομικά μας,ελπίζοντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των spreads, χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή μας στο ΔΝΤ με ότι αυτό συνεπάγεται ή σε οποιουδήποτε άλλου είδους βοήθεια από την Ευρωπαική Ενωση,μια και το πρόβλημα ρευστότητας δεν θα λυθεί με τον Απρίλιο και το Μάιο να μας προυπαντούν με 25 δις χρέος μόνο από παρελθόντα έτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου