τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Βόρεια Μακεδονία προτείνουν τώρα για το όνομα οι ΗΠΑ...


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Πρόθυμη να αναθεωρήσει τη στάση της στο Σκοπιανό εμφανίζεται η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Μπαράκ Ομπάμα αλλά και η κυρία Χίλαρι Κλίντον προτείνουν στον κ. Γ. Παπανδρέου , εφόσον ανταποκριθεί θετικά, να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στο εξής αναγνωρίζουν την πΓΔΜ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με την αιτιολογία ότι ομιλεί τη βορειο-μακεδονική γλώσσα. Τη πρόταση διατύπωσε στον έλληνα πρωθυπουργό η αμερικανή υπουργός Εξωτερικών κι επανέλαβε χθες ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ο κ. Παπανδρέου επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται ζωηρά «να ολοκληρωθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη» αλλά αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι αδύνατο αν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος της πΓΔΜ. Γι΄ αυτό και αλλάζουν στάση «ικανοποιώντας το βασικό ελληνικό αίτημα».

Η Ουάσιγκτον επείγεται, λέγουν αμερικανικές πηγές, να ενταχθούν τα δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ επειδή η «νέα αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ μεταφέρει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο από την Πολωνία, την Τσεχία και τη Βαλτική, όπου αρχικά προοριζόταν να εγκατασταθεί. Σημειώνεται ότι τρεις χώρες της περιοχής έχουν απαντήσει θετικά σε σχετικές βολιδοσκοπήσεις της Ουάσιγκτον- η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, η τελευταία υπό την προϋπόθεση ότι το «σύστημα» θα είναι σε πλωτά μέσα τα οποία, βεβαίως «θα μπορούν να κινούνται όχι μόνο ανατολικά της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο».

Το Κυπριακό και το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας στην «τράπεζα» των ευρωπαϊκών δεδομένων ήταν τα άλλα δύο θέματα τα οποία συζήτησαν οι Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον με τον κ. Παπανδρέου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες Χριστόφια- Ταλάτ και ζητούν από την Ελλάδα να παρέμβει όσο της είναι δυνατόν στον πρόεδρο της Κύπρου ώστε «να υπάρξει θετική κατάληξη» των συνομιλιών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε η Αθήνα ούτε ο κ. Δ. Χριστόφιας έχουν πολλά περιθώρια κινήσεων και υποχωρήσεων.

Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και η κυρία Κλίντον δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Τουρκία, την ένταξη της οποίας στην ΕΕ θεωρούν «ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας και προώθησης της δημοκρατίας» στη χώρα.

Οσον αφορά το ζήτημα των ευρωπαϊκών ατομικών δεδομένων το οποίο έθεσαν στον έλληνα πρωθυπουργό οι Ομπάμα και Κλίντον οι δυνατότητες της Ελλάδας να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα είναι πολύ περιορισμένες. Υπενθυμίζεται ότι ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο, ανατρέποντας απόφαση της Κομισιόν, απέρριψε το αίτημα της Ουάσιγκτον να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή «τράπεζα ατομικών δεδομένων». Στην Ουάσιγκτον λέγουν ότι το ζήτημα είναι υψίστης σημασίας για τη στρατηγική των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και γι΄ αυτό «θα επαναφέρουν το πρόβλημα σε επίπεδο των ευρωπαίων συμμάχων».

του Σ.Ευσταθιάδη

1 σχόλιο:

  1. ...έχει γούστο...ένα βέτο βάλαμε κι εμείς που έσωσε κάπως την εθνική μας υπερηφάνεια...να μας το πάρουν πίσω...
    ...και γιατί βρε κακύποπτη και συνομοσιολόγα αντί να δεις τη θετική πλευρά - και κυρίως αντί να πλύνεις κανένα πιάτο -είσαι κακόπιστη και αντιδραστική..??
    ...γιατί αγαπητοί είμαι ρεαλίστρια...
    Αλλάζει το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων..??
    ...δεν αλλάζει...
    Το "Βόρεια Μακεδονία",θα είναι απλά αντικατάσταση του "FYROM",με αποτέλεσμα,αν οι σκοπιανοί μπούν στο ΝΑΤΟ,την ομηρία της Ελλάδας υπό την απειλή της αναγνώρισης με το συνταγματικό της όνομα...
    ο.ε.δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή