Κάθε γυναίκα κι 'ένα άρωμα... Αρωμα μητρικό...φιλικό...θηλυκό...ερωτικό... Μυρωδιές που αν τις συνθέσεις,είμαστε εμείς... ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ !!! Αγαπάμε,μισούμε,εργαζόμαστε,γελάμε... και κλαίμε...
τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010
συνέντευξη με τον...Ebenezer Scrooge!!!
Και γιατί όχι..??
Εδώ γίνονται άλλα κι άλλα...
170 χρόνια μετά,ο διάσημος ήρωας του Ντίκενς λύνει τη σιωπή του και απαντά σε καυτά ερωτήματα,σε μιά συνέντευξη που θα συζητηθεί....
by Martin Wolf
Ο Ebenezer Scrooge μπήκε αργά στο δωμάτιο. Προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν όπως ακριβώς τον είχε περιγράψει ο Κάρολος Ντίκενς. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτήθηκα, να μην έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου αυτά τα τελευταία 170 χρόνια; Αυτό πρέπει να είναι το πλεονέκτημα να είσαι λογοτεχνικό πρόσωπο, κατέληξα.
"Καλημέρα, κ. Scrooge", είπα ευγενικά. "Έχω έρθει να σας πάρω συνέντευξη για το νέο σας best seller, το Scroogenomics - or How to Do Well out of Doing Good" (Scroogenomics ή πώς να τα καταφέρετε κάνοντας το καλό).
Ο Eb. Scrooge χαμογέλασε. "Ναι", απάντησε. "Πρέπει να παραδεχθώ ότι το βιβλίο Scroogenomics του Joel Waldfogel παρουσιάζει ένα μέρος του εαυτού μου που δεν είχε φωτιστεί. Ο Ντίκενς, αν και ταλαντούχος συγγραφέας, ήταν απλώς ένας συναισθηματικός ανόητος. Ποτέ δεν κατάλαβε σε τι ακριβώς αφορούσε η αλλαγή μου εκείνα τα Χριστούγεννα.
Έμαθα, πάνω από όλα, να δείχνω φιλάνθρωπος. Η ικανότητα αυτή, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική μου διορατικότητα, βοήθησε στο να μετατρέψω τη Marley & Scrooge σε μία διεθνή επιχείρηση. Ευτυχώς, αυτή η φιλανθρωπία έχει γίνει λιγότερο οδυνηρή, καθώς οι δωρεές απαλλάσσονται πλέον από την εφορία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο για έναν φιλάργυρο από την κρατικά επιδοτούμενη φιλανθρωπία".
Εξεπλάγην από την ειλικρίνειά του. Θα πρέπει να ήπιε κάτι παραπάνω νωρίτερα στο πάρτι της παρουσίασης του βιβλίου. Μετά την αυστηρή εγκράτεια που περιέγραψε ο Ντίκενς, ακόμη και ένα ποτηράκι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
"Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο βιβλίο", συνέχισα, "είναι πως δεν αφορά μόνο στον πολύτιμο ρόλο της φήμης που αποκτήσατε για τη φιλανθρωπία ως προς την επιχειρηματική σας επιτυχία. Έχετε επίσης ισχυρές απόψεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση. Στηρίζετε σθεναρά τις περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία. Μήπως, όμως, η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το φιλανθρωπικό προφίλ σας;".
"Καθόλου", απάντησε απότομα ο Eb. Scrooge. "Η θέση μου συνοψίζεται στο μότο δημόσια σύνεση και ιδιωτική φιλανθρωπία. Πώς θα δείξουμε εμείς οι πλούσιοι την καλοσύνη μας εάν το κράτος επιμένει να τους φροντίζει όλους;".
"Ή, ακόμη χειρότερα, εάν το κράτος φροντίζει εκείνους τόσο τους άξιους όσο και τους ανάξιους. Ένα πράγμα που κατάλαβε καλά ο Ντίκενς είναι πως όσοι δέχτηκαν τη φιλανθρωπία μου το άξιζαν πραγματικά. Η αγαπημένη μου δωρεά είναι χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες γι' αυτούς που το αξίζουν. Νομίζετε πως θα δίναμε γαλοπούλες στον καθέναν; Σε καμία περίπτωση. Επιλέγουμε προσεκτικά".
"Άρα, υποστηρίζετε επίσης την κρατική μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι πληρώνουν περισσότερο;".
"Φυσικά", απάντησε ο Scrooge και συμπλήρωσε: "Το να πληρώνουν οι εργαζόμενοι είναι το βασικό μου μότο. Το μόνο χειρότερο από έναν ανάξιο φτωχό είναι ο άνεργος φτωχός. Ουσιαστικά, είναι το ίδιο πράγμα. Αυτές είναι καλές βικτοριανές αξίες".
"Και τι γίνεται, όμως, με τους ανάξιους πλούσιους; Η Scrooge Bank διασώθηκε από κρατικά κεφάλαια και αμέσως μετά άρχισε και πάλι να πληρώνει bonus στη διοίκησή της και μερίσματα σε εσάς. Πώς δικαιολογείται αυτό το κοινωνικό κράτος; Δεν είναι και τόσο βικτοριανό, έτσι;".
"Όχι, πράγματι, και είναι ακόμη το καλύτερο. Από πολλές πλευρές, τα πράγματα έχουν πάρει την κατιούσα τα τελευταία 170 χρόνια. Αυτή, όμως, είναι μία εξαίρεση. Οι τράπεζες είναι πολύ σημαντικές για να αφεθούν στην πτώχευση. Οι πλούσιοι άνθρωποι κάνουν πραγματικά σπουδαία πράγματα, όπως το να δίνουν εργασία στους φτωχούς και να τους δίνουν και κάποια φιλανθρωπία.
Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας σωστά εγγυήθηκαν για τα χρέη μας και μας προσέφεραν φθηνό χρήμα. Ούτως ή άλλως, το λάθος ήταν της κεντρικής τράπεζας. Εκείνη ενθάρρυνε τον δανεισμό. Τι περίμεναν λοιπόν ότι θα κάνουν οι τράπεζες;".
"Σε γενικές γραμμές, νομίζετε ότι ο George Osborne κάνει καλή δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας;".
"Φυσικά", απάντησε ο Eb. Scrooge. "Οι δικές του είναι οι καλύτερες βικτοριανές αξίες. Περικοπές στις δαπάνες για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους φτωχούς και μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και την ιδιωτική φιλανθρωπία".
"Εγώ προσωπικά επενδύω στον χρυσό. Ελπίζω ότι μπορούμε να πείσουμε το Κογκρέσο σε αυτές τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στον κανόνα του χρυσού σε μία τιμή τουλάχιστον 20.000 δολαρίων ανά ουγκιά. Θα βγάλω μια περιουσία. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της βασικής μου αρχής να επωφελείσαι ενώ κάνεις το καλό".
"Όμως", είπα, "αυτές οι περικοπές μπορεί να βυθίσουν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση. Αυτό δεν μοιάζει και τόσο φιλάνθρωπο".
Ο Eb. Scrooge σκέφτηκε για λίγο. Μετά χαμογέλασε. "Σε καμία περίπτωση. Η οικονομία σίγουρα θα ανακάμψει μακροπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος θα αποκτήσει τις αξίες της σκληρής δουλειάς και της σύνεσης στον νέο αγώνα εύρεσης εργασίας. Αυτό είναι πολύ σωστό. Το βασικό μέλημα διατήρησης των τραπεζών έχει επιτευχθεί. Τώρα θα πρέπει να επιτρέψουμε στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία να βρει πεδίο δράσης".
"Σε γενικές γραμμές τότε", ρώτησα, "προβλέπετε τον παγκόσμιο θρίαμβο των Scroogenomics;".
"Όχι ακριβώς", απάντησε. "Στις πρώην αποικίες δεν καταλαβαίνουν ακόμη τη σημασία των βικτοριανών οικονομικών. Καταλαβαίνουν όμως την ανάγκη για αυτοσυντήρηση και για ιδιωτική φιλανθρωπία.
Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη η θέληση για υιοθέτηση βικτοριανής δημοσιονομικής πολιτικής είναι πολύ ισχυρή. Όμως, δεν καταλαβαίνουν πλήρως τη σημασία της αυτοσυντήρησης και της ιδιωτικής φιλανθρωπίας. Η νεοσύστατη κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία, με χαρά βλέπω, καταλαβαίνει τα πάντα σωστά".
Έφυγα από αυτήν τη συνάντηση χαρούμενος με την ευχή του Scrooge για "Καλά Χριστούγεννα" ακόμη να ηχεί στα αφτιά μου. Ήξερα πως αυτή η ειλικρινής συνέντευξη με αυτόν τον μεγάλο άνδρα του επιχειρείν -η πρώτη του από το 1843- θα ήταν εντυπωσιακή. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτήθηκα, να τον καταλάβει τόσο λάθος ο Ντίκενς;
Και τότε συνειδητοποίησα: Ο Scrooge χρησιμοποίησε τον Ντίκενς με ευφυΐα, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση που ήθελε. Δεν τον ενδιέφερε πλέον.
Εν κατακλείδι, πόσα χρόνια συναισθηματικής εξαπάτησης μπορεί να αντέξει κανείς;
ΠΗΓΗ: FT.com
σημείωση blogger:το απορίας άξιον είναι που οι Financial Times δημοσιεύουν ένα κείμενο που λέει έξω από τα δόντια και πολύ χοντρά,όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια...
Είμαι σίγουρη πως διαβάστηκε από πολλούς τραπεζίτες,πολιτικούς και επιχειρηματίες και στην Ελλάδα...
Γι'αυτό που αμφιβάλλω τα μάλα,είναι αν το κατάλαβαν...!!!
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010
εορτής...κεράσματα!!!
Κάστανα μαρόν για αρχή...
Κέικ μαρμπέ με κάστανα και γλάσο σοκολάτας...
...και βέβαια λόγω της ημέρας και λόγω εορτής,ένα εορταστικό ποτό...
Εggnog !!!
Υπήρχε και γαλοπούλα γεμιστή και ελάφι στιφάδο,αλλά ας ξεκινήσουμε από τα γλυκάκια...
( συνταγές και λοιπά συναφή...coming soon,γιατί ακόμα δεν ξεπέρασα το σοκ του ανεμομαζώματος του σπιτιού...)
...και του χρόνου με υγεία,ευτυχία
και χαμόγελα...-:))
Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Κορμάρα...Χριστουγεννιάτικη !!
ιατί βέβαια δεν μιλάμε για έναν απλό κορμό,αλλά για ένα κορμό με τα ...ούλα του!!
Με το παντεσπάνι του,με τη κρέμα του και με τη σοκολάτα του...
Εναν κορμό Χριστουγεννιάτικο !!!
ΥΛΙΚΑ
για το παντεσπάνι...
- 1/2 κούπα αλεύρι κόκκινο ( αν το χρησιμοποιήσετε παραλείψτε το baking )
- 1 κ.γ baking powder
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1 βανίλια
- λίγη ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ νερό
- λικέρ της αρεσκείας σας για να ραντίσουμε το παντεσπάνι ( εγώ έβαλα το λικέρ ρόδι
που έχω φτιάξει )
- μερέντα ή γλάσο σοκολάτας για την επικάλυψη του κορμού
- τρίμματα μαύρης και λευκής σοκολάτας για τη γαρνιτούρα
για τη γέμιση με κρέμα βουτύρου...
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
- 4 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 3/4 φλυτζανιού μαλακό φρέσκο βούτυρο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ( εγώ έβαλα λιγότερο ) ζάχαρη
- 1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα και το αλεύρι,ανακατεύοντας το μίγμα με το σύρμα σε σιγανή φωτιά συνεχώς ,μέχρι να πήξει...
Την αφήνουμε να κρυώσει...
Ρίχνουμε στο μούλτι το βούτυρο,τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά...
Προσθέτουμε και το μίγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η κρέμα μας γίνει λεία ,ομοιογενής και αφράτη...
(...αυτή τη κρέμα βουτύρου μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε και για τούρτες.πάστες και άλλα γλυκά..)
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε το παντεσπάνι....
το παντεσπάνι...
Ανακατεύουμε τα υλικά για το παντεσπάνι,εκτός από το λικέρ και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μίγμα μας ομοιογενές...
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και καλύπτουμε το πάτο του με αντικολλητικό χαρτί φούρνου ή λαδόκολλα (...οχι αλουμινόχαρτο,αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε γενικώς..)
πατώντας έτσι ώστε το χαρτί να κολλήση με το βούτυρο στο ταψί...
Αδειάζουμε το μίγμα για το παντεσπάνι στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς και σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά..
Εδώ είναι η μόνη σχετική δυσκολία για τον κορμό....
Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι,με προσοχή για να μη μας σπάσει ,γυρίζουμε τη λαδόκολλα σε καθαρή,ελαφρά ΒΡΕΓΜΕΝΗ πετσέτα ( το μυστικό ) την οποία έχουμε πασπαλίσει με τη ζάχαρη άχνη και τυλίγουμε πάλι με προσοχή με τη πετσέτα από τη μακριά πλευρά,δίνοντας το σχήμα που θέλουμε...
Αφήνουμε να κρυώσει...
Μόλις κρυώσει,ξετυλίγουμε σιγά σιγά τη πετσέτα,
ραντίζουμε το παντεσπάνι με το λικέρ και στρώνουμε τη κρέμα βουτύρου τυλίγοντας σιγά σιγά σε ρολό ,πάντα με τη βοήθεια της βρεγμένης πετσέτας...
Αφήνουμε λίγη ώρα να πάρει το σχήμα μας...
Ξετυλίγουμε τη πετσέτα - αν δούμε οτι μας έχει σπάσει σε κάποιο σημείο,δεν χάλασε και ο κόσμος,ούτε θα μας κακολογήσει η πεθερά μας...
Χαμπάρι δεν θα πάρει,αφού θα καλυφθεί με τη σοκολάτα και ούτε γάτα ούτε ζημιά - και τοποθετούμε το ρολό μας σε πιατέλα...
ο κορμός...
Αν θέλουμε κόβουμε ένα κομμάτι από το ρολό και το προσαρμόζουμε στο πλάι του μεγάλου, κάνοντάς το έτσι να μοιάζει με κλαδί...
Καλύπτουμε τα ρολά με μερέντα ή γλάσο σοκολάτας και με πηρούνι κάνουμε γραμμές κατά μήκος ,έτσι ώστε να δώσουμε την όψη του ξύλου...
Πασπαλίζουμε με άχνη και τρίμματα σοκολάτας μαύρης και λευκής...( αν έχετε smarty's κάντε τα ΟΥ με κόκκινα κουφετάκια....)
καλές γιορτές...
καλά Χριστούγεννα...
καλά κρασιά...
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Παγιδευμένοι στον "πλανήτη των Τραπεζών"..
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες των ενεργειών και χρηματοδοτήσεων που έκανε κατά τη διάρκεια εκτάκτων προγραμμάτων δανειοδότησης και διευκόλυνσης της ρευστότητας και το συμπέρασμα που προέκυψε έχει αφήσει τους Αμερικανούς άναυδους: η «δική» τους Κεντρική Τράπεζα δημιούργησε εκ του μηδενός περισσότερα από 9 τρις δολάρια από το Δεκέμβριο του 2007 και μετά με τα 3,3 από αυτά να παραμένουν στον ισολογισμό της και με τα στοιχεία να δείχνουν ότι δεν κατευθύνθηκαν μόνο σε αμερικανικές αλλά και σε ελβετικές, αγγλικές, καναδικές και άλλων χωρών τράπεζες.
Η Κεντρική Τράπεζα έκαστης χώρας υποτίθεται ότι περιορίζει τις δραστηριότητες της εντός των κρατικών της ορίων αλλά η τρέχουσα κρίση αποδεικνύει πως τα όρια αυτά έχουν εξαλειφθεί στον “πλανήτη των τραπεζών” καθώς το διατραπεζικό εμπόριο μπορεί να καταστήσει μία τράπεζα του εξωτερικού πολύ σημαντικότερη για μία χώρα απ´ότι οι δικές της τράπεζες και συνάμα πολύ πιο επικίνδυνη κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση της ελβετικής UBS και της αγγλικής Barcleys, με την πρώτη να έχει δανειστεί από τη FED κεφάλαια ύψους 74,5 δις δολαρίων που είναι τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική ή διεθνή τράπεζα και τη δεύτερη να έχει δανειστεί 47,8 δις δολάρια, ποσό που είναι μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα που δανείστηκαν οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες.
Η ανάπτυξη της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων τιτλοποιημένων ομολόγων σε συνδυασμό με το ότι το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, έκανε τράπεζες του εξωτερικού όπως η ελβετική UBS να κερδοσκοπήσουν στις ΗΠΑ με τεράστια ποσά και να βρεθούν εκτεθειμένες σε αντίστοιχου μεγέθους κίνδυνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην οποία οι ίδιες συνέβαλαν και από την οποία κέρδισαν πολλά δις. Προκειμένου, όμως, να μην ξεπουλήσουν τις θέσεις τους σε δολάριο προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην αμερικανική αγορά αλλά κυρίως με στόχο την προστασία τους από την καταγραφή μεγάλων ζημιών όταν η αγορά ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων κατέρρευσε, η FED έκανε το αδιανόητο, δηλαδή ανέλαβε, χωρίς να ρωτήσει την αμερικανική κυβέρνηση και κρυφά από τους πολίτες, τη διάσωση τραπεζών άλλων χωρών.
Η διάσωση, όμως, συνεπάγεται τη δημιουργία νέου χρήματος για να κλείσουν τρύπες από την προηγούμενη περίοδο δημιουργίας χρήματος, όταν μεταξύ 2002-2008 μια σειρά νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων επέτρεψαν στις τράπεζες αφού δανειστούν δισεκατομμύρια από τη FED να τα αναπαράγουν πλημμυρίζοντας τις ΗΠΑ με κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά ακολούθησαν τις διεθνείς τραπεζικές οδούς και βρήκαν το δρόμο τους προς τις μητρικές των τραπεζών σε διάφορα κράτη του κόσμου οδηγώντας και εκεί στην αύξηση της ρευστότητας και προκαλώντας μία εκρηκτική ανάπτυξη του δανεισμού.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη φρέσκια ρευστότητα εκπονώντας μια σειρά δανειοδοτικών προγραμμάτων και κατακλύζοντας τα ΜΜΕ με διαφημίσεις προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες να λάβουν δάνεια. Η ανταπόκριση των πολιτών οδήγησε σε επιπλέον δανειοδότηση η οποία δημιούργησε νέο χρήμα καθώς οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τα νέα δάνεια ως εγγύηση για να λάβουν ακόμη περισσότερα χρήματα αυτή τη φορά από την ΕΚΤ. Τα χρήματα αυτά έγιναν δάνεια και τα ΜΜΕ πλημμύρισαν από νέες διαφημίσεις που προσπαθούσαν να πείσουν τους πάντες να επισκεφθούν την κοντινότερη τράπεζα προκειμένου να πάρουν δάνειο.
Μεταξύ 2003-2008 ο κόσμος εθίστηκε στο δανεικό χρήμα και το χρήμα πληθωρίστηκε χάνοντας την πραγματική του αξία. Έτσι, δημιουργήθηκαν φούσκες παντού, από την αγορά κατοικίας μέχρι το χρηματιστήριο. Πολίτες σε Αμερική και Ευρώπη έλαβαν δάνεια προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες σε φουσκωμένες τιμές χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν ότι υποθήκευαν το μέλλον τους αλλά και αυτό των παιδιών τους. Όταν η φούσκα έφτασε κοντά στα όρια της η ελίτ των τραπεζικών ιδρυμάτων χρησιμοποίησε προϊόντα που θα κέρδιζαν από το σπάσιμο της και την κατάρρευση της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων επιταχύνοντας, έτσι, αυτή τη διαδικασία και κερδίζοντας και πάλι δισεκατομμύρια από χρήμα που δημιουργήθηκε μέσα στο εργοστάσιο παραγωγής δολαρίων του τραπεζικού συστήματος.
Με το παιχνίδι να έχει φτάσει στο τέλος του και τον κόσμο να έχει πληθωριστεί σε ασύλληπτο βαθμό η FED έκλεισε τη στρόφιγγα της ρευστότητας και σταμάτησε να δανείζει στις τράπεζες. Χωρίς φρέσκο χρήμα οι τράπεζες άρχισαν να κυνηγούν πολίτες όχι για να τους δώσουν νέα δάνεια αλλά για να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή αυτών που είχαν λάβει παλαιότερα.
Οι τιμές στην αγορά κατοικίας κατέρρευσαν και οι τράπεζες κινδύνευσαν να καταγράψουν ζημίες. Οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να ξεπουλιούνται οδηγώντας τελικά και το χρηματιστήριο στο μεγαλύτερο κραχ από το 1929. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή αντί οι τράπεζες να αφεθούν να καταγράψουν ζημιές και το πλασματικό χρήμα που είχε δημιουργηθεί να μειωθεί, αυξάνοντας έτσι την αξία του χρήματος των πολιτών, η FED παρενέβη δημιουργώντας νέο χρήμα για να εξασφαλίσει τη διάσωση τους. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το χρήμα πληθωρίστηκε ακόμη περισσότερο και η αξία του μειώθηκε περαιτέρω.
Αυτή η μείωση πέρασε στις τιμές των κατοικιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και στην πραγματική οικονομία και μεταφράστηκε σε αποπληθωριστικές πιέσεις οι οποίες ροκανίζουν το εισόδημα και την πραγματική περιουσία των πολιτών. Έτσι τα σπίτια όλων κοστίζουν σήμερα λιγότερο απ’ ότι χτες, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα, τις επιχειρήσεις, τα μαγαζιά και τελικά την εργασία. Ήταν το 2008 όταν σε άρθρο μου με τίτλο ‘αποπληθωριζόμενος πλανήτης χρέους’ είχα εξηγήσει με αυτήν τη διαδικασία η οποία με αμείλικτο τρόπο μεταφέρει τον πλούτο από τους πολίτες στις τράπεζες για να αναγκάσει στη συνέχεια τους πολίτες να δεχτούν νέες απώλειες προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τις τράπεζες.
Ο εφιάλτης, όμως, δεν έχει τελειωμό καθώς οι τράπεζες έχουν επενδύσει και στο κρατικό χρέος δημιουργώντας στα κράτη έναν αντίστοιχο εθισμό στο δανεισμό με αυτόν που δημιούργησαν στους πολίτες. Κάποιος σημαντικός σύγχρονος πολιτικός είπε ότι τα κράτη δεν είναι μωρά ώστε να δικαιολογηθεί το γεγονός πως δανείστηκαν πέρα από τις δυνάμεις τους. Δε διαφωνώ αλλά ούτε και οι τράπεζες είναι μωρά ώστε να μη γνωρίζουν πότε ένα κράτος μπορεί να αντέξει περισσότερο δανεισμό.
Προβληματικά κράτη και κερδοσκοπικές τράπεζες είναι συνένοχοι στο ίδιο έγκλημα μόνο που οι δεύτερες διαπράττουν το έγκλημα κατ’ επάγγελμα και έχουν ένα μηχανισμό που τους εξασφαλίζει ότι δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν γι’ αυτό, ενώ τα κράτη χρειάζονται πολιτικούς με θάρρος για να μπορέσουν να αξιώσουν το διαμοιρασμό των ζημιών και να μην τις χρεώσουν στο σύνολο τους στους πολίτες τους.
Αν η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα ήταν ταινία τότε το ρόλο του κακού θα έπαιζαν οι τράπεζες και του ήρωα η Ισλανδία, η μόνη χώρα που είπε όχι στη διάσωση τους και ναι στη διάσωση των πολιτών της. Οι υπόλοιποι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι συνεργοί στο έγκλημα.
Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
info@sta-gr.com
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010
ο χορός των...νιφάδων !!!
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010
Ζελεδάκια από...Κυδώνι
Κυδώνι γλυκάκι αν δεν φτιάξατε ήδη,θα φτιάξετε σίγουρα...
Ζελεδάκια από κυδώνι όμως φτιάξατε..??
Αν όχι...ετοιμαστείτε...
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό κυδώνια
- 800 γρ.ζάχαρη
- 1 μήλο
- χυμό 2 λεμονιών ( αν είναι μεγάλα,βάλτε 1,5 )
- 1,5 κούπα αμύγδαλα ωμά,ξεφλουδισμένα και κομμένα κατά μήκος,όχι αλεσμένα
- φύλλα αρμπαρόριζας
- 1 ξυλάκι κανέλλα
- 6-7 καρφιά γαρύφαλλου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε καλά τα κυδώνια και το μήλο,καθαρίστε από φλούδια και κουκούτσια...
( σιγά κοπέλες μου που σας έπιασε η νοικοκυροσύνη και είσαστε έτοιμες να σουτάρετε τα φλούδια και τα κουκούτσια...
Χρειαζόμαστε την πηκτίνη που περιέχουν...
Βάλτε τα σ'ένα τουλπάνι,δέστε το και αφήστε το στην ησυχία του προς το παρόν ).
Κόψτε τα κυδώνια και το μήλο σε κομμάτια - μη ξεχνάτε να τα τρίβετε με λεμονόκουπα για να μη μαυρίσουν και να τα πετάτε σε λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού μέχρι να τα καθαρίσετε όλα - και βάλτε τα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ήδη,μαζί με το τουλπάνι...
Αφήστε να βράσουν ,μέχρι να πέφτουν από το πηρούνι...
Βγάζουμε το τουλπάνι και το ζουλάμε ανηλεώς μέχρι να βγάλει όλο του το ζουμί...
( η πηκτίνη που λέγαμε ).
Περνάμε τα κυδώνια από το μπλέντερ και τα πολτοποιούμε...
Σε άλλη,βαθιά κατσαρόλα,ρίχνουμε 2 ποτήρια από του ζουμί της πρώτης κατσαρόλας που βράσαμε τα κυδώνια,τη ζάχαρη,τη κανέλλα και τα γαρύφαλλα...
Βράζουμε για 5 ' και προσθέτουμε σιγά σιγά και με προσοχή γιατί πιτσιλάει,τον πολτό από το μπλέντερ...
Χαμηλώνουμε τη φωτιά,κατσικωνόμαστε πάνω από τη κατσαρόλα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς γιατί κολλάει ( τα καλά κόποις κτώνται )...
Μόλις το γλυκό μας μοιάζει με μαρμελάδα,προσθέτουμε το χυμό λεμονιού,την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα και ξανακατσικωνόμαστε πάνω από τη κατσαρόλα με τη ξύλινη κουτάλα μας και ανακατεύουμε...ανακατεύουμε...ανακατεύουμε...μέχρι να δούμε οτι ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας και το χρωματάκι του να γίνει κόκκινο σαν μαγουλάκι ντροπαλής δεσποσύνης...
Περνάμε ένα ταψί ορθογώνιο με λίιιιγο λάδι, αδειάζουμε το μίγμα μας και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και να σφίξει...
( πιέστε και κανένα καφέ...μη σας πω και δύο )
ΤΙ..???...τελειώσατε νομίζετε...??..αμ δε...
πάμε συνέχεια...
Χαράζουμε με μαχαίρι το γλυκό σε κομμάτια
( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουπ πατ για διάφορα σχεδιάκια,μετά μου ήρθε η φλασιά,αλλά ήταν αργά...δεν υπήρχε πια γλυκό,τα ξεπατώσαμε,δεν πειράζει...next time )
Με την άκρη ενός μαχαιριού,ανασηκώνουμε τα κομμένα κομματάκια,τα "τσουλάμε" στη ζάχαρη, τα τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τα τοποθετούμε σε - κατά προτίμηση μη εύκολα προσβάσιμο - μπολ...
voila'...έτοιμα τα ζελεδάκια μας...
φιλική συμβουλή: αν δεν θέλετε να ξαναξεπατωθείτε να ξαναματαφτιάχνετε,διπλασιάστε τη δόση...τρώγονται μετά μανίας και με ρυθμό πολυβόλου...
σμουααατςςςς στα μουτράκια σας...
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010
λογοτεχνικό Σάββατο..." Το πίσω μέρος "
Εσείς μπορείτε να πάρετε μέρος γράφοντας από μιά ιστορία έως ένα ανέκδοτο,από ένα τραγούδι έως μιά εικόνα...
Σχετικά πάντα με το θέμα του κάθε Σαββάτου...
Η ιδέα γεννήθηκε από τηνΕλένη και την Βερόνικα
Για απόψε: " Το πίσω μέρος "
η δική μου ματιά :
Απ'όσο θυμόταν τον εαυτό της,καθόταν πάντα πίσω...
Στο πίσω θρανίο,στο πίσω κάθισμα,στη πίσω σειρά,στο πίσω σπίτι...
Εβλεπε τη ζωή πίσω από παραπετάσματα και πίσω από κουρτίνες...
Μικρή ακόμα,δεν θα χε πατήσει τα τέσσερα,πίσω από τη μάνα της κρυβόταν κάθε φορά που άκουγε τα βήματά και τις βρισιές του στη σκάλα και τη βαριά ανάσα να στέλνει τη μυρωδιά του κρασιού να ειδοποιήσει πως ερχόταν...
Πίσω από τη πόρτα κρύφτηκε κι εκείνο το βράδυ,κοντά στα δέκα της,όταν τα χοντροκομμένα χέρια του σταμάτησαν να πασπατεύουν το άγουρο κορμί,μάζεψε τρικλίζοντας τα μισοκατεβασμένα παντελόνια και της ψιθύρισε στ'αυτί :
" τσιμουδιά γιατί θα πω στη μάνα σου τί έκανες και θα σε πετάξει έξω από το σπίτι..."
Της έγινε συνήθεια πιά...
Μέχρι τα δεκαπέντε,κάθε φορά που ζύγωνε η ώρα να γυρίσει,αυτή να κλείνεται σε κείνο το καμαράκι,στο πίσω μέρος της αυλής,να κάνει τάχατες πως διαβάζει κάθε που τη φώναζε η μάνα, μέχρι να ακούσει το τζάμι να σειέται από το ροχαλητό του...
Στο πίσω παράθυρο του περιπολικού έστρεψε το βλέμμα και τον είδε να ξεχωρίζει κάτω από το σεντόνι που τον σκέπασαν...
Mε τον κατακκόκινο λεκέ να απλώνεται μέχρι που ξεχύλισε στο πάτωμα κι έβαψε τα γυμνά της πόδια και τα χέρια που κρατούσαν σφιχτά το τσεκούρι ,ίσαμε που τη βρήκαν κουλουριασμένη πίσω από τη πολυθρόνα να κουνιέται πέρα δώθε με τα μάτια στο κενό και να γρυλίζει ακατάληπτα,μιά γελώντας,μια κλαίγοντας και μιά τραγουδώντας νανουρίσματα...
Ετρεξαν οι γείτονες,ούρλιαζε και καταριόταν η μάνα,συνέχισε το νανούρισμα αυτή...
Το φως του γυμνού γλόμπου στο τρελάδικο που την έκλεισαν,έκανε τις σκιές να χοροπηδάνε και να πλησιάζουν κι εκείνη να οπισθοχωρεί προσπαθώντας να τις αποφύγει...
Μα τα τρελάδικα δεν έχουν πίσω,δεν έχουν γυρισμούς,ούτε και πίσω δωμάτια να τρέξει να κρυφτεί...
Για πρώτη φορά στη ζωή της ήταν μπροστά,μόνο που δεν ήξερε τί να τη κάνει τούτη τη πρωτιά...
Εσυρε φωνή και χάχανα κι έπιασε πάλι το νανούρισμα...
Β.Μ.
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
χρώματα...κι αρώματα !!!!
που μας φέρνουν στο νου Χριστούγεννα
και χιονισμένες αυλές...
Χιόνι δεν φαίνεται πουθενά,οι γιορτές όμως έφτασαν...
Τη πήρα την απόφαση και άλλαξα...
( βέβαια το θέμα δεν ήταν η απόφαση,αλλά η εφαρμογή
μιά που δεν φημίζομαι και για high tec freak ).
Τέλος καλό,όλα καλά,το άλλαξα και το στόλισα γιορτινά το μπλογκ
χωρίς να εξαερωθώ στη μπλογκόσφαιρα...
δεν γλυτώσατε...!!!
Αρώματα...!!!!
Αυτά δεν περνάνε στο μπλογκ,μακάρι να έχεις
ντοκτορά στη πληροφορική
και τον Μπίλυ Γκέιτς μπάρμπα...
Ελα όμως που μπορεί να μην έχω τρόπο,αλλά έχω κόλπο...
Απλό..!!!
Σας δίνω τη συνταγή,το κάνετε κι αρωματίζετε το σπίτι σας
( το κανονικό...μη μου ψεκάσετε την οθόνη )
Spice it...!!!
Σε ένα γυάλινο, κατά προτίμηση, μπουκάλι για σπρέυ χωριτικότητας 200ml, αναμιγνύουμε:
~60 ml βότκα
~1 ξύλο κανέλας σε μικρά κομμάτια
~8 καρφιά γαρίφαλο
~1 μοσχοκάρυδο
~1/2 κάψα βανίλιας, σχισμένη στα δύο
~3 δάκρυα μαστίχας
· Αφήνουμε το μίγμα για 15 μέρες ανακινώντας το συχνά, για να εκχυλιστούν τα μπαχαρικά και να αναμιχθούν τα αρώματα. Το χρώμα θα γίνει καφετουλί.
· Περνάμε τα μίγμα από λεπτή σίτα για να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε στο αρωματικό μίγμα
~20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μανταρίνι
· Αφήνουμε το μίγμα για 3 ημέρες ακόμη για να ενοποιηθούν τα αρώματα.
· Τέλος, γεμίζουμε το μπουκάλι με αποσταγμένο νερό και το άρωμα είναι έτοιμο! Ψεκάζουμε και αρωματίζουμε το σπίτι ενώ ταυτόχρονα καθαρίζουμε την ατμόσφαιρα γιατί όλα τα παραπάνω αιθέρια είναι αντιβακτηριακά.
· Αν θέλουμε να αποφύγουμε το καφετουλί χρώμα ή αν βιαζόμαστε, διαλύουμε στη βότκα 15 σταγόνες από τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια των παραπάνω μπαχαρικών και το αιθέριο μανταρίνι μαζί.
Το έχω φτιάξει και πέρυσι και μυρίζει εκπληκτικά
γεμίζοντας το χώρο με μυρωδιές εορταστικές...
Για το μόνο που λυπάμαι και ζητώ συγνώμη,
είναι για το οτι δεν θυμάμαι
πού το διάβασα για να αναφέρω τη πηγή
Σας το μεταφέρω από τώρα
για να έχετε αρκετές μέρες μπροστά σας
να το φτιάξετε...
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
1843: μαθήματα ιστορίας από το 1ο Μνημόνιο της Ελλάδας ...
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών, τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και
ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.
Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.
Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους αλλά και των ποσών που εισπράττονται.
Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:
- Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
- Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
- Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
- Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
- Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
- Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα
τα δημόσια έργα. - Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
- Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί
υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. - Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
- Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες"
με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης. - Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.
(ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες και την καταλυτική συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου την κα Μάρθα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, διδάκτωρ Ιστορίας).
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
διευθυντής GSTA/EKTA – info@sta-gr.com
πηγή:analitis.com
σημείωση blogger 1 : σαν να μη πέρασε μιά μέρα...!!!!
σημείωση blogger 2: Ελλάδα 2010- Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει παράταση του διαστήματος αποπληρωμής (μετάφραση: θα χρειαστεί να γίνει παράταση του διαστήματος αποπληρωμής) ή και να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα (μάλλον θα χρειαστεί και νέο δάνειο δηλαδή) δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
σημείωση blogger 3: Μια που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία προκειμένου να σωθούν οι Βρετανικές, Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και μέσα στα πλαίσια της υιοθέτησης δημοσιονομικών μέτρων ας λυθεί και το πρόβλημα της χαμηλής φορολογίας επιχειρήσεων ώστε να πάψει να είναι τόσο ανταγωνιστική στο μέλλον. Αυτή είναι η πολιτική Γερμανίας - Γαλλίας η οποία αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το πακέτο στήριξης των προβληματικών χωρών.
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Creme Anglaise...αναζητά πουτίγκα...
...και τη βρήκε...!!!
Η Πηνελόπη έφτιαξε μία καταπληκτική πουτίγκα μήλου,εγώ την είδα...ζήλεψα...και την έφτιαξα.
Δείτε τη πουτίγκα στο Αρωμα Βανίλιας και την Creme Anglaise που τη συνόδεψα παρακάτω:
ΥΛΙΚΑ
- 1 φασόλι βανίλιας
- 1 φλ.τσαγιού γάλα πλήρες
- 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
- 5 κρόκους αυγών
- 3/4 φλ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σκίστε κατά μήκος το φασόλι της βανίλιας και με ένα μαχαίρι "σύρτε" και μαζέψτε τα μαύρα σποράκια...
Βάλτε τα σε μία κατσαρολίτσα - μαζί με το φασόλι - προσθέστε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος...
Αφήστε να πάρει βράση,κατεβάστε από τη φωτιά και σκεπάστε τη κατσαρόλα.
Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια,βάλτε τα σε ένα μπολ,προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μην ακούτε πλέον το κριτς κριτς της ζάχαρης...
Σιγά σιγά,προσθέστε μία πολύ μικρή ποσότητα από το μίγμα του γάλακτος στο μίγμα των αβγών,ανακατέψτε,ξαναπροσθέστε,ξανανακατέψτε,ξαναπροσθέστε,ξανανακατέψτε...
( κάντε το αν δεν θέλετε να φάτε ομελέτα με ζάχαρη αντί για creme Anglaise...)
Τώρα που το μίγμα των αβγών μας πήρε τη θερμοκρασία που πρέπει,προσθέστε το στο υπόλοιπο μίγμα γάλακτος και βάλτε το σε χαμηλή φωτιά...
Ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά και να στέκεται στο δαχτυλάκι...
( μη μου πείτε πως δεν θα το βουτήξετε στη κρέμα να δείτε τί φτιάχνετε,δεν θα σας πιστέψω ).
Κατεβάστε από τη φωτιά,περάστε τη κρέμα με σουρωτήρι σε ένα μπολ και αμέσως κάντε της ένα παγωμένο μπάνιο μέσα σε ένα άλλο σκεύος στο οποίο έχετε ρίξει παγάκια ( ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΟΟΟΟΟΟΟΛ...ΟΧΙ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΓΑΚΙΑ ), ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να κρυώσει...
Ετσι αποφεύγουμε το σχηματισμό κρούστας στη κρέμα...
( αν θέλετε κρούστα,φτιάξτε ρυζόγαλο )...
Μεταφέρετε την creme Anglaise σε ένα σκεύος ανάλογο με την αριστοκρατική της καταγωγή και περιχύστε με αυτή από πουτίγκες μέχρι φρούτα...
συνάντησε το " άρωμα βανίλιας "
η πουτίγκα με Creme Anglaise
ήταν γεγονός...
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
to blog...or not to blog...???
...Το υπαρξιακό αυτό ερώτημα ετέθει από το γλυκόΛΙΛΑτέρας της συντροφιάς μας και όπως είπα και στην ίδια,χτύπησε φλέβα...
Τώρα χρυσού θα είναι,κομμένη θα είναι,ένα μπάχαλο θα γίνει η μπλογκόσφαιρα,αποτελεί έτερο υπαρξιακό ερώτημα...
Οφείλω όμως να της το αναγνωρίσω...
Ηταν καίριο...
Γιατί όποιος μου πει οτι δεν τον ενοχλούν κάποια ,μικρά έστω ,στα μπλόγς που επισκέπτεται,δεν θα τον πιστέψω...
Θα μου πείτε όμως " δικό μου είναι κυρά μου το μπλόγκ,ότι θέλω κάνω...αν σ'ενοχλεί
κλείσε τη πόρτα φεύγοντας και πάρε και τα σκουπίδια μιά που κατεβαίνεις..."
Βουνό το δίκιο σας...
Ελα όμως που υπάρχουν και αδυναμίες...
Αδυναμίες όχι τόσο στα πρόσωπα - τουλάχιστον σε αυτά που δεν γνωρίζεις - όσο στα μυαλά...στις πένες...στο λεκτικό...στις απόψεις...
Εκεί τί κάνεις..???
Γαργάρες...
Ψιλοτσαντίζεσαι μεν...κατανοείς δε...
Και αγαπάς τον φίλο σου με τα " ελαττώματά " του...
Φιλοσοφική συζήτηση προς απάντηση του υπαρξιακού ερωτήματος...τέλος!!!
Πάμε να παίξουμε,μιά και για παιχνίδι πρόκειται,ανεξάρτητα από τις αλήθειες του...
ΛΑΤΡΕΥΩ:
1)...τις βόλτες με τον πρωινό καφέ ανά χείρας και τη τσίμπλα στο μάτι στα φίλια μπλογς,τα νέα τους,τα σχόλια και τις ιδέες
2)...τις έξυπνες ατάκες που με κάνουν να σκουπίζω τα μάτια μου από τα γέλια,αλλα και τις ευαισθησίες που διακρίνω πίσω από αυτές
3)...να μη ξέρω τί να μαγειρέψω και οι μπλογκοφιλενάδες να σκίζονται όλες μαζί ποιά θα μου λύσει το πρόβλημα ( μιά ματιά και νάτη η ιδέα )
4)...το παιχνίδι της φαντασίας μου,όταν βάζω τον εαυτό μου να μαντεύει πώς είναι αυτός ή αυτή που μιλάμε χωρίς να γνωριζόματε
5)...και τελευταίο,αλλά κυριότερο όλων,τις συναντήσεις με τους φίλους και τις φίλες που τα μπλογκς μας έφεραν κοντά
( θα μπορούσα να συνεχίσω με κατεβατό,αλλά η μικρή Λουλού μας,είπε 5...)
ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΩ:
1)...όταν αφού έχω κάνει λεκτική επαλήθευση - δεν είμαι bot δεν είμαι bot- απαντώ σε άλλο μπλογκ,εχω γράψει ένα κατεβατό - και συνήθως δεν κοιτάζω την οθόνη παρά στο τέλος - και ανακαλύπτω πως ούτε κι εγώ καταλαβαίνω τα γκρίκλις που έγραφα τόση ώρα
( φτου κι απ'την αρχή )
2)...όταν ανώνυμοι κάνουν σχόλια στο μπλογκ και σου κοτσάρουν και καμιά δεκαριά λινκς που δεν ξέρεις και τί είναι
3)...όταν το ρημάδι το κουμπί που κλείνει τη μουσική είναι στα τάρταρα και κατεβαίνεις μιά ώρα τη σελίδα για να το βρεις και να τη κλείσεις
( όταν πρωτοξεκίνησα το μπλόγκ μου,είχα βάλει το κομμάτι από το ταγκό από την ταινία " άρωμα γυναίκας "...Στην αρχή τρελαινόμουν να το ακούω...Τώρα τρελαίνομαι όταν το ακούω γενικώς...το βγαλα τρέχοντας...σιχάθηκα το ίδιο μου το τραγούδι λέμε...
4)...όταν εν είδει πλύσης εγκεφάλου σε κάθε ανάρτηση επαναλαμβάνεται ένα σχόλιο το ίδιο και το ίδιο ανεξάρτητα από το θέμα ( αυτό συμβαίνει κυρίως στα ενημερωτικά μπλογκς )
5)...όταν ( έχει περάσει ήδη ένα τέταρτο και δεν μπορώ να βρω το 5ο...άρα για μόνο 4 πραγματάκια θα κόψω τις μπλογκότσαρκες...??...)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
to blog βέβαια...
( ο Αμλετ τόσα χρόνια δεν κατάφερε να βρει απάντηση...)
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΤΕ...ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΤΕ...just to Know us better...
1) apinkdreamer
2)ΜΑΚΗ
3)Skouliki
4)Griniariko Marouli
5)ΑΧΤΙΔΑ
Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
Η ‘νόσος’ της κοινής λογικής και η ελληνική αξιοπιστία ....
" Ο καλοπροαίρετος αναγνώστης της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2002 θα διερωτηθεί: εφόσον τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός μετά το 2000 είναι πλεονασματικός, γιατί το δημόσιο χρέος σημειώνει διαχρονική ονομαστική αύξηση; Ειδικότερα πώς ερμηνεύεται το στατιστικό παράδοξο, ο κρατικός προϋπολογισμός το 2001 να έχει πλεόνασμα και ταυτόχρονα το χρέος της γενικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του 2001 να εμφανίζει αύξηση 3.762 εκατ. ευρώ; Επίσης, γιατί η κυβέρνηση αναμένει το 2002 πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα προβλέπει αύξηση του δημοσίου χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά 5,9 δισ. ευρώ;
Αυτές οι στατιστικές παραδοξολογίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο δημόσιος τομέας έχει αφανείς δαπάνες και άρα κρυφά ελλείμματα, τα οποία ναι μεν δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία, ωστόσο ανιχνεύονται από τη διαχρονική ονομαστική άνοδο του δημοσίου χρέους. Δεδομένου ότι την περίοδο 1996-2002 οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης από 23,7 προβλέπεται να αυξηθούν σε 29,3 δισ. ευρώ και μάλιστα σε συνθήκες αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, προκύπτει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παρουσιάζει διαχρονική αύξηση και κατά προέκταση τα κρατικά ελλείμματα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Αναμφίβολα, η δραστική μείωση του δημοσίου χρέους συνιστά το πολυπλοκότερο πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας και αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της ασκούμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια."
***************************************************
Τα παραπάνω γράφτηκαν πριν πολλά χρόνια σε μία από τις εγκυρότερες ελληνικές εφημερίδες από έναν δημοσιογράφο / αναλυτή που ‘έπασχε’, όπως πολλοί από εμάς, από τη νόσο της ‘κοινής λογικής’ (δεν αναφέρεται το όνομα του δημοσιογράφου στο άρθρο).
Η κοινή λογική είναι, συχνά, ο μεγαλύτερος εχθρός των πολιτικών που κρυμμένοι πίσω από την ασάφεια τεχνητή πολυπλοκότητα προσπαθούν να αναδείξουν οτιδήποτε πέρα από την αλήθεια και να ρίξουν την ευθύνη των επιλογών τους σε οποιονδήποτε άλλον πέραν από τους ίδιους.
Αυτή την κοινή λογική υποτιμούν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες σήμερα όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι χάρη σε αυτούς η Ελλάδα απέκτησε και πάλι τη χαμένη αξιοπιστία της σταματώντας, επιτέλους, την πολιτική παραποίησης των στατιστικών της στοιχείων, της απόκρυψης του χρέους, των ελλειμμάτων κλπ, την οποία δημιούργησε και καθιέρωσε αποκλειστικά και μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η κοινή λογική, όμως, λέει ότι η κυβέρνηση δε μπορούσε να πράξει διαφορετικά απ’ ότι έπραξε, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους του μνημονίου η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ και δεν είναι πλέον η Ελλάδα υπεύθυνη για την συλλογή και την ανάλυση των οικονομικών στατιστικών της στοιχείων αλλά η τρόικα. Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης βασίζεται, πλέον, σε ένα ‘συμβόλαιο’ με συγκεκριμένους όρους και με ρήτρες για την περίπτωση αθέτησης τους και χωρίς καμία δυνατότητα υπαναχώρησης και όσο και αν θα ήθελε η κυβέρνηση να παραποιήσει την εικόνα της οικονομίας ώστε να εξασφαλίσει ότι οι δόσεις του μηχανισμού στήριξης θα συνεχίσουν να έρχονται χωρίς επιπλοκές, δε μπορεί πια να το κάνει.
Ένα από τα ελάχιστα που απέμειναν στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης ήταν η επιλογή να πει την αλήθεια πως μέχρι χτες ‘όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραποιούσαν τα στατιστικά στοιχεία, έκρυβαν τα χρέη κλπ’ αλλά επέλεξε να κάνει το αντίθετο ρίχνοντας το βάρος μόνον στους ‘προηγούμενους’ όπως ακριβώς έκαναν κάποτε και εκείνοι με την περίφημη ‘απογραφή’ όταν είχαν αναλάβει την εξουσία, η οποία υποτίθετο πως θα σηματοδοτούσε μία νέα σελίδα στη διαφάνεια και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της χώρας, υπόσχεση που αποδείχτηκε ένα κωμικοτραγικό αστείο.
Είναι λυπηρό που οι ‘προηγούμενοι’ παραποίησαν την πραγματική εικόνα της οικονομίας αλλά είναι ακόμη πιο λυπηρό ότι το ίδιο ακριβώς έκαναν επί σειρά ετών και οι ‘τωρινοί’ και ενώ σήμερα είχαν την ευκαιρία να μηδενίσουν το ρολόι και να κάνουν μία νέα αρχή επέλεξαν να ακολουθήσουν την πεπατημένη υποτιμώντας για άλλη μία φορά την λογική των πολιτών που τους εμπιστεύτηκαν.
Πάνος Παναγιώτουχρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
διευθυντής GSTA/EKTA, info@sta-gr.com
σημ.blogger: το άρθρο του Π.Παναγιώτου,έρχεται να συπληρώσει και να κάνει ακόμη πιό έντονα τα ερωτήματα σχετικά με την στάση των κυβερνήσεων στην δημοσιοποίηση των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας...
Στάση που προσκρούει όχι μόνο στην εντιμότητα τη δική τους,αλλά πλέον στην "κοινή λογική" και των πολιτών...
Η μόλις προ ολίγων λεπτών ανακοίνωση πως η 3η δόση του δανείου θα εκταμιευτεί στις αρχές Ιανουαρίου και όχι - όπως ρητά ορίζεται στο μνημόνιο - τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου,αποτελεί και τα προεόρτια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και σηματοδοτεί το γεγονός της επαναξιολόγησης και του επαναπροσδιορισμού πολλών παραμέτρων,με ότι αυτό συνεπάγεται...
Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010
όλοι κέρδισαν...μέχρι και το ΔΝΤ...!!!!!
Τα εκλογικά μηνύματα με αφήνουν επίσης αδιάφορη ,αφού όσοι τα παίρνουν τα παραφράζουν και τα κακοποιούν...
Από την κακοποίηση όμως μέχρι την ασέλγεια υπάρχει διαφορά τεράστια...
Δεν μας φτάνουν οι εγχώριοι έχουμε και τους εισαγώμενους νικητές...
Κατά το " όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη "
ο φίλτατος Ντομινίκ Στροςς Κάαν του ΔΝΤ
ερμήνευσε...χάρηκε...και νίκησε κι αυτός...
" οι Ελληνες έδειξαν εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση και στο ΔΝΤ "
λάλησε
- μα τελείως όμως -
Οχι κ.Κάαν...
Ούτε στην κυβέρνηση έδειξε εμπιστοσύνη ο Ελληνικός λαός και πολύ περισσότερο,
ούτε σε σας...
Το δικό σας κύρος έχει ανεπανόρθωτα τρωθεί,όταν κληθήκατε να βοηθήσετε μία χώρα
και αποτύχατε,
όταν από χρεωκοπημένος πριν λίγα χρόνια Οργανισμός νεκραναστηθήκατε
και όταν στη προσπάθειά σας να εδραιωθείτε καπηλεύεστε
μιά ολόκληρη χώρα...
Ο Ελληνικός λαός έδειξε ψυχραιμία και παρά τα εκβιαστικά διλλήμματα που του τέθηκαν ένθεν κακείθεν,
έδειξε οτι δεν θέλει μία νέα εκλογική περιπέτεια με ότι αυτή συνεπάγεται...
έδειξε πως - επιτέλους- αλλαζονικές συμπεριφορές τιμωρούνται εκλέγοντας σε πάμπολλες περιοχές ανεξάρτητους υποψηφίους και όχι αμιγώς βαμμένους...
έδειξε - ακόμη και με την αποχή του - πως συναισθάνεται οτι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με τα όσα αποκαλύπτονται οτι συνέβαιναν τόσα χρόνια...
έδειξε - και - τη διάθεσή του να διορθωθούν τα κάκιστα δημοσιονομικά κείμενα...
και κυρίως έδειξε πως θέλει πλέον να μάθει την αλήθεια...
Η αλήθεια της κάλπης βγήκε
και δεν είναι αυτή που μας υπαγορεύετε...
Ρωτούμε λοιπόν να μάθουμε τώρα που οι γιορτές,τα πανηγύρια και οι νίκες τελείωσαν:
1) Τελικά ποιό είναι το χρέος...??
2) Σε ποιούς ακριβώς χρωστάμε και πώς έχουν αυτοί τοποθετηθεί..??
3) Ποιά είναι τα μέτρα που θα ληφθούν άλλες 10 φορές,αφού υπολείπονται άλλες δέκα δόσεις από το μηχανισμό στήρηξης...??
4) Μετά τα μέτρα στήρηξης των δανειστών μας,ποιά θα είναι τα μέτρα στήρηξης της Ελληνικής Οικονομίας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και στους πιστωτές αλλά και στους πολίτες της...??
Αποφασίστε τί χρωστάμε...
Στο 15,4% το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009,άρα αναθεώρηση στοιχείων και μέτρων...
300 δις το χρέος προ εκλογών,στα 500 δις μετεκλογικά αφού οι Τροικανοί αποφάσισαν οτι πρέπει να προσθέσουν και τα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων και της ΤτΕ...
( να σημειώσω εδώ,πως στη συνθήκη του Μάαστριχτ ρητά ορίζεται πως στα χρέη και τα ελλείμματα των κρατών δεν θα περιλαμβάνονται τα ανωτέρω).
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη άποψη για τα νούμερα,γι'αυτό και αλλάζει συνεχώς στάση.
Πέστε μας σε ποιούς χρωστάμε και πώς έχουν τοποθετηθεί αυτοί...
Οι ίδιοι που μας δάνειζαν δεν έχουν στοιχηματίσει στην πτώχευση της Ελλάδας μηδέ εγχωρίων εξαιρουμένων..??...αλλά ποιοί είναι βρε αδερφέ..
Τί άλλα μέτρα θα ληφθούν...
Για όσους έχουν διαβάσει το μνημόνιο,είναι γνωστό πως η εκταμίευση των δόσεων συνοδεύεται και με δέσμες μέτρων.
Δέκα υπολοιπόμενες δόσεις,δέκα δέσμες...
Και δεν φαντάζεται κανείς πως θα είναι φωτός...
Ποιά μέτρα στήρηξης - βλέπε ανάπτυξης - θα παρθούν...
Εν μέσω ύφεσης πώς θα προέλθει η ανάπτυξη...??
Με μειώσεις συντάξεων ταλαίπωρων χαμηλοσυνταξιούχων...??
Με αυξήσεις ΦΠΑ σε ανύπαρκτη κατανάλωση..??
Με φοροεπιδρομές του δόγματος " ότι κινείται φορολογείται "..??
Αν η οικονομία δεν χρηματοδοτηθεί από τις Ελληνικές Τράπεζες μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη..??
Αν δεν αλλάξει το πλαίσιο νόμου για προσέλκυση επενδυτών γιατί να έρθουν και κυρίως να μείνουν οι εναπομείναντες εδώ..??
Αυτά θέλουμε να μάθουμε κύριοι και αυτό ήταν το μήνυμα των εκλογών...
ανοχή μέχρι να μας πείτε την αλήθεια και τον τρόπο να βγούμε
από την λαίλαπα που μας ρίξατε...
Μαζέψτε ένα επιτελείο τεχνοκρατών που να γνωρίζει ακριβώς τί συμβαίνει και ικανό να σχεδιάσει την αντίδραση
και αφήστε κατά μέρος τα πρωινά καφεδάκια με τους δεινόσαυρους
της πολιτικής και τους ημετέρους,τα πειράματα στη πλάτη μας,
τις καθυστερήσεις και τις μεταθέσεις ευθυνών...
Αλλιώς φοβάμαι, πως δεν φτάνει που τρέχουμε μόνοι μας,
αλλα θα βγούμε και δεύτεροι...
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010
κότσια έχετε να το κάνετε..???
Αν δεν...
μιά βόλτα στον χασάπη σας θα σας λύσει το πρόβλημα...
Γιατί δηλαδή να τρώμε αυτόν τον υπέροχο μεζέ μόνο στα ρεμπετάδικα,τις μπυραρίες και τα μεζεδοπωλεία..???
θα χρειαστούμε:
- κότσια
-αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- δεντρολίβανο
- σκορδάκι
- λάδι
- λεμόνι
- πατάτες
και θα το ψήσουμε στο φούρνο αφού πρώτα:
...πλύνουμε καλά τα κότσια,καθαρίσουμε τις πατατούλες και τις κόψουμε κυδωνάτες,προσθέσουμε τα μυρωδικά μας και λίιιιγο λαδάκι,το σκορδάκι σε μικρές τομούλες στο κρέας και το χυμό από το λεμονάκι...
Αναλογίες δεν δίνω ,την ιδέα δίνω για ένα ωραίο κρασομεζεδάκι,άλλωστε όλοι ξέρουμε πως να βάλουμε ένα ταψί στο φούρνο...
Σας φιλώ στα μουτράκια και καλόΣ/Κ σε όλους...
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
άστα τα μαλλάκια σου...ανακατεμένα...
Αρκεί να μη τα έχει πάρει η τρελή νοτιά και μη τα δατε...μη τ'απαντήσατε...
Εμείς βεβαίως ως κόρες και υιοί σόφρωνες, ώρα είναι να φροντίσουμε - αν δεν το έχουμε κάνει ήδη - να σταματήσουμε ή να προλάβουμε το φευγιό και την ανεπιστρεπτί πτώση τους...
Πώς..???
...προσέξτε αυτό...
Χαλκός,νάτριο,κάλιο,άλατα,νιτρικό ασβέστιο,πυρίτιο,χλώριο,ισταμινικές ουσίες,τανίνες,ορμόνες,μυρμηκικό οξύ,οξείδιο του σιδήρου,βιταμίνες Α και C...
Τώρα μας φώτισες,θα μου πείτε...
Πακέτο-βόμβα θα φτιάξουμε...???
Μάλιστα,θα το φτιάξουμε...
Για τα μαλλάκια μας...!!!
Ολα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα απίστευτα και όμως θαυματουργά που περιέχονται στα φύλλα της ταπεινής και για τους απρόσεκτους " άουτς...καίει " ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ...!!!!
Αν δεν έχετε πάρει τους αγρούς και τα λειβάδια μέχρι τώρα για να τη μαζέψετε με τα γαντοφορεμένα χεράκια σας,μια επίσκεψη στα μπαχαρατζίδικα της Ευριπίδου σας έλυσε το πρόβλημα...
( μη φοβάστε...η αποξηραμένη τσουκνίδα,δεν κάνει τζιζζζζ...)
Πάμε να φτιάξουμε ένα λαδάκι για τα μαλλιά που - εκτός αν έχουν γίνει αόρατα - θα τα κάνει να λάμψουν,να δυναμώσουν,να παραμείνουν και να ανεμίζουν επιμελώς ατημέλητα σε παντός διευθύνσεως αεράκια...
θα χρειαστούμε...
- 1 φλυτζάνι τσαγιού αποξηραμένα φύλλα τσουκνίδας
- 1/3 φλ. τσαγιού δαφνέλαιο
- 1 φλ.καφέ βαλσαμόλαδο
- 1 κου.γλ. βάμμα λεβάντας
- μερικά κλαδιά δεντρολίβανο φρέσκο
- πούδρα βρώμης ( πουδράρετε τη βρώμη στο μούλτι )
- βιολογικό ελαιόλαδο για τα κανονικά και ξηρά μαλλιά ή σουσαμόλαδο για τα λιπαρά
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας ( εγώ έβαλα λεμονιού,αυτό είχα φτιάξει)
πώς θα το φτιάξουμε...
Χτυπάμε ελαφρά τα βότανα αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε σε ένα γουδί,χωρίς να τα λιώσουμε ( δεν είναι και η πεθερά μας )...
Τα βάζουμε σε γυάλινο μπόλ με το δαφνέλαιο και τα αφήνουμε σε μπαίν μαρί με χαμηλή θερμοκρασία ( μέσα σε άλλη κατσαρόλα με νερό δηλαδή ) για περίπου μισή ώρα ...
Εχουμε αποστειρώσει και σκουπίσει πολύ καλά ένα γυάλινο βάζο,όπου και μεταφέρουμε τα βότανα...
Προσθέτουμε το βαλσαμόλαδο ,ανακινούμε και καλύπτουμε το μίγμα με 2 δάχτυλα περίπου από το ελαιόλαδο ή τα σουσαμόλαδο,ρίχνουμε και το βάμμα λεβάντας,το κουνάμε μαλακά - καλέ..κλείστε το καπάκι...χαμός θα γίνει - και το αφήνουμε στην ησυχία του σε μέρος ηλιόλουστο για 10 μέρες,ρίχνοντά του κι ένα απαλό χάδι σαν ανακάτεμα όποτε θυμηθούμε και χαρούμε...
Στο 10ήμερο,το σουρώνουμε και το μεταφέρουμε σε μπουκαλάκι σκούρο και το διατηρούμε σε σκοτεινό μέρος ( δεν μπορεί..κάποιο ντουλάπι θα έχει χώρο )...
πώς θα το εφαρμόσουμε στα μαλλάκια μας...
Ζεσταίνουμε ελαφρά 40-60 ml λαδιού ( ανάλογα με το μήκος της κώμης μας ) και μία φορά την εβδομάδα επί ένα μήνα ( τα αγαθά κόποις κτώνται )κάνουμε εντριβή στο κεφαλάκι μας,να πάει καλά στη ρίζα και μετά στα υπόλοιπα μαλλάκια μας...
Αν δεν θέλετε να λαχταρήσει και να σας χωρήσει ο καλός σας σκάζοντας μύτη με το σέξυ πλαστικό σκουφάκι σας στη κοινή σας κλίνη,στάζοντας λάδια,σας συμβουλεύω να κάνετε τη θεραπεία όταν τον έχετε ξαποστείλει στη μαμά του να φάει γεμιστά...
Βάλτε από πάνω το σκουφάκι σας αφού πρώτα τυλίξετε τα λαδωμένα σας σε χλιαρή πετσέτα ,αφήστε τα καμιά ώρα ,λουστείτε,παρφουμαριστείτε και κάντε τη πάπια μόλις ο καλός σας σας πεί τί όμορφα και λαμπερά που είναι τα μαλλάκια σας,λέγοντας πως είναι το φυσικό σας...
Δύσκολο..???...όχι καλέ..εγώ είπα πολλά...