τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

tete a' tete με μιά...κατσαρόλα,το Γαριδογιούβετσο του καπετάνιου και μιά πίτα...!!!




Το Cook Shop
- ναι,αυτό το μαγαζί που είναι η χαρά της νοικοκυράς
και των gadgets για τα πάντα γύρω από τη κουζίνα,
προσωπικά βάλτε με εκεί μέσα και τύφλα να έχει ο Dior -
και η γλυκειά μας η Βίκυ με το
Greek Food Blogs της
είχαν την ιδέα να προσφέρουν ένα ταξιδάκι
στην κατακόκκινη Γαλλίδα...
Αναψυχής δεν θα το έλεγα,αφού θα έπρεπε να της τσουρουφλιστεί
ο πάτος γι' αυτό...


Την πήρα προσεκτικά από τα χερούλια της
- η αλήθεια είναι πως είχε πάρει και μερικά κιλάκια -
και την έστησα στη κουζίνα μου μέχρι να αποφασίσω τί θα κάνω μαζί της ...

" Bonjour madame "....
ακούστηκε ξαφνικά,

" τί θα μπορούσα να κάνω για σας σήμερα..??? "
Την κοίταξα που με κοίταζε περιμένοντας ευγενικά...

" Δεν με κόβεις εμένα μαμαζελίτσα με τέτοια ",σκέφτηκα...
" Εμαθα οτι το παίζεις σκληρή και πετάς το καπάκι σο
υ για προκλήσεις,όπως ο Ντ' Αρντανιάν τη σκούφια του..."
" bien, ma chère, nous allons voir ce poisson que vous pêchez "
της είπα...
( σε απλά Ελληνικά,για να δούμε χρυσό μου τί ψάρια πιάνεις...)

" Δεν πιάνω ψάρια madame,αν θέλετε όμως μπορώ να σας τα μαγειρέψω "
μου απαντά σε άπταιστα Ελληνικά...


Εντάξει λοιπόν ma chere,οι δυό μας στη κουζίνα...
En garde...( φυλάξου ),
της τσίριξα κραδαίνοντας την κουτάλα
εν είδει ξίφους.


Ορμάω στο ψυγείο,ώρα 7 το απόγευμα,πού να βρω ψάρια...???
Σκαλίζω τον καταψύκτη,ψάρια δεν βρήκα,γαρίδες όμως βρήκα...
( καθ' ότι εγώ ψαρικό θέλω,τώρα το θέλω...)

ΓΑΡΙΔΟΓΙΟΥΒΕΤΣΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

μαγειρεύουμε σήμερα ma chere και θα χρειαστούμε...

ΥΛΙΚΑ

- γαρίδες
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκ
α
- μία πιπεριά Φλωρίνης
- 2 φρέκιες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
- λίγη ζάχαρη
- μαιντανό
- 1 ποτηράκι του κρασιού μπράντυ
- κριθαράκι μέτριο
- αλάτι

- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πάπρικα
- λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ( by the κόκκινη )


Στο λάδι,μαραίνουμε ελαφρά τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και τη πιπεριά...
Προσθέτουμε τις γαρίδες και σβύνουμε με το μπράντυ...
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ,προσθέτουμε τις ντομάτες,τη ζάχαρη,αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη πάπρικα...
Αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μας σπάσει η μύτη από τη μυρωδιά...
Συμπληρώνουμε με νερό,
περίπου κάτι λιγότερο από τη μέση της κατσαρόλας,
χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση
ρίχνουμε το κριθαράκι...
Αφήνουμε για 4 - 5 λεπτά,κατεβάζουμε από τη φωτιά,
σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα

και αφήνουμε περίπου 10 λεπτά ...
Σερβίρουμε γαρνίροντας με γαρίδες
και πασπαλίζοντας με μαιντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι...

So far...so good...
Μέχρι εδώ η Φραντζέζα πήρε άριστα...
Το γαριδογιούβετσο έγινε του ονείρου,ρωτήστε και τη κολώνα του σπιτιού μου
που με τα ψαρικά έχει πάρει διαζύγιο και απειλεί να κάνει το ίδιο με μένα αν δεν υπάρχει στο τραπέζι και κάτι διαφορετικό,όταν μαγειρεύω θαλασσινά...
Αυτή τη φορά,στέναξαν οι γαρίδες...
Μέχρι δεύτερη μερίδα μου ζήτησε και πολύ μου κακοφάνηκε γιατί η ποσότητα που είχα φτιάξει ήταν λίγη...


Επαπειλούμενη βεβαίως από την κολώνα
για το κάτι τις επιπλέον των θαλασσινών και προκειμένου να σώσω τον οίκο μου
- και τις γαρίδες μου εκ δευτέρας σκέψεως -
αλλά και για να δυσκολέψω περισσότερο τη Γαλλιδούλα μας
( όπως βλέπετε οι σχέσεις μας εξομαλύνθηκαν τα μάλα με το γαριδογιούβετσο ),
αποφάσισα να ψήσω στο φούρνο...
Οχι τη κολώνα,τη κόκκινη μαζί με τα υλικά για

ΚΟΣΜΙΡΙ

( έτσι λέγεται αυτή η Ηπειρώτικη τυρόπιτα χωρίς...φ
ύλλο )

ΥΛΙΚΑ

- 375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 4 αβγά
- 1/2 κιλό φέτα
- 1/2 κούπα λάδι
- αλάτι
- πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ( ομοίως by the κόκκινη στο φούρνο )


Τρίβουμε τη φέτα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ...
Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα,ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε
με το τυρί...
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά...
Εσείς που δεν θα έχετε μάλλον τη κόκκινη στη κουζίνα σας,
λαδώστε ένα ταψί,πασπαλίψτε το με λίγο αλεύρι
και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς
για μία ώρα περίπου...
Εγώ που την είχα,την εμπιστεύτηκα,
δεν τη λάδωσα και το αποτέλεσμα ήταν αυτό το μυρωδάτο
χρυσό αριστούργημα που βλέπετε...

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αν εξαιρέσει κανείς το ερώτημα,
κατά πόσον κάποιος πρέπει να έχει σώας τας φρένας για να πιάνει ψιλικουβέντα
και να τσακώνεται με μιά κατσαρόλα,
σας διαβεβαιώ πως η Φραντσέζα μας πέρασε όλα τα δύσκολα τεστ επιτυχώς...
Μαγείρεψε καταπληκτικά,
έψησε απίθανα και το κυριότερο επέζησε μιας μονομαχίας,
σηκώνοντας το γάντι που της πέταξα,
αποφεύγοντας τη τελευταία στιγμή και τη κουτάλα.

Τη συνταγή για το γαριδογιούβετσο,κρατήστε τη στα υπ ' όψιν
για τη Σαρακοστή,
άλλωστε γι 'αυτό καθυστέρησα να την ανεβάσω και ντροπή μου
( Βικούλα μου το σωσα...??? ),
κοιτάξτε όμως πάλι εδώ και εδώ
για τα δώρα,τις συμμετοχές και τους όρους του Αποκριάτικου διαγωνισμού μας...

Κι αν έχετε διάθεση,
θα σας πω σe επόμενη ανάρτηση για μία creme brulee
που έγινε με το απίστευτο σετ
που αγόρασα από το cook shop...
( μη χάσω και την ευκαιρία ).
Φλόγιστρο,βιβλίο συνταγών και πυρίμαχα μπωλάκια ειδικά για το εκλεπτυσμένο
αυτό γλυκάκι...

Καλή εβδομάδα είπα...???
-:))










Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

δωράκια...αναζητούν νικητές...!!!!

κατηγορία ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΤΑ
( εσείς βάλτε και πίτσα και καναπεδάκια και οτι άλλο θέλετε...
δική σας θα είναι,ότι θέλετε θα κάνετε...)



κατηγορία ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

ΔΙΠΑΤΗ ΒΑΣΗ για hors d'oeuvres
( και γλυκάκια....και γλυκάκια λέω εγώ...)



κατηγορία ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΠΛΑΤΟ ΣΕΤ για ορεκτικό ή επιδόρπιο
( δεν μπορεί...ένα μεζεδάκι θα έρθει και προς τα εδώ...)



Γιά όσους έχουν χάσει επεισόδια,κάντε ένα κλικ
εδώ
και αν θέλετε ελάτε κι εσείς να παίξουμε ...
Βασική προυπόθεση να βάλετε διάθεση,κέφι και ποπό κάτω
και να φτιάξετε κάτι αποκριάτικο...
Οι συμμετοχές θα είναι μέχρι
την
Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ξεκινείστε ...!!!!
Τα παιδάκια της Τσικνοπέμπτης τα χωνέψαμε...
-:))






Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

μέρος ΓΟΥ' :ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ...αρχίσαμε !!!!ΑΠΟΚΡΙΕΕΕΕΣ....ΞΥΠΝΕΙΣΤΕΕΕ...( και κερδίστε ) !!!!

16) Φωτογραφία μάσκας Βενετσιάνικης από την
Αγγελική Ν. μας

στη κατηγορία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ





15) Μάσκες με πυλό από τη
marianna μας

στη κατηγορία
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ




14) Παρλάτες του τότε που ανήκουν στο σήμερα από την
Πηνελόπη μας


στην κατηγορία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ




13) Ποπ κορν Κεικ από τις
mia maria και mia xara μας

στη κατηγορία
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ




12) Σερπαντίνες και κομφετί...σκουλαρίκια από τη
Marina μας

στη κατηγορία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ




11) Αλικες Παπαρούνες από την
eleni μας

στη κατηγορία
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ




10) Παιδάκι( όχι πα-ι-δάκι ) Σπιτάκι από τη
Marilise μας

στη κατηγορία
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ




9) Ο Καντάφι στο πάρτυ μας(γγγκκκρρρ) από τη
xristin μας

στην κατηγορία
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ
(ελλείψει χειροκτονίας )




8) Αποκριάτικο τραπέζι από τη γνωστη συμμορία των
ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

στη κατηγορία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ





7) Χαρταετός ροζουλί από την
Κωνσταντίνα μας

στην κατηγορία
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ




6) Αποκριάτικη μάσκα από την
Ιριδα μας

στη κατηγορία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ




5) Μέλα Μέλα καραμέλα,η Πασχαλίτσα από τα
ΤΑΧΙ-δάκιακαι τον caeser

στην κατηγορία
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ
( η Μέλα μπορεί να είναι κούκλα,αλλά είναι πραγματική )




4) Χορός από τη
Βερονικούλα μας,τη Σπανιόλα και τον άντρα της Χουάν Αντόνιο
Personalize funny videos and birthday eCards at JibJab!
στη κατηγορία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ





3) Κλόουν,κλόουν Τυροκλόουν από τη
ΛιλάΛίλα μας


στη κατηγορία
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ






2) Πολύχρωμος Παπαγαλίνος από τη
lourdiμας,τη Πολυτεχνίτισσα


στη κατηγορία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ






1) Η πρώτη συμμετοχή έφτασε από τη νεραιδοχώρα της
apinkdreamer


και ανήκει στη κατηγορία
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
( ελλείψει κατηγορίας φαντασίας )




μέρος ΒΟΥ' ΑΠΟΚΡΙΕΕΕΕΣ....ΞΥΠΝΕΙΣΤΕΕΕ...
( και κερδίστε...)



Το φερα από δω...τό φερα από κει...
το δοκίμασα...το συζήτησα...
και να το...να το πετάχτηκε...!!!

Αφού σας ξεσήκωσα εγώ η ξεσηκωμένη,έπρεπε να βρω και τον τρόπο
να το εφαρμόσω...
Επειδή ξέρω πως ότι φτιάξετε θα είναι καταπληκτικό,
ήθελα να είναι περισσότερα από ένα τα δωράκια...
Ηθελα να έχετε τη δυνατότητα να τα ανεβάσετε στο μπλογκ σας,
αλλά και τη δυνατότητα να ψηφίσει ο καθένας
αυτό ή αυτά που του αρέσουν περισσότερο...

ΛΟΙΠΟΝ...
έχουμε και λέμε:
( διότι αν δεν είχαμε,δεν θα λέγαμε )

Φτιάξτε ότι αποκριάτικο σας φωτίσει...
Μιά ζωγραφιά,μία κατασκευή,ένα ρούχο,ένα κόσμημα,ένα φαγητό,ένα γλυκό...
Διαλέξτε εσείς τη κατηγορία που θέλετε να το κατατάξετε:

- ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ( αυτό μάλλον θα το
καταλάβουμε και μόνοι μας )


ανεβάστε το στο μπλογκ σας λέγοντας πως συμμετέχει στο αποκριάτικο παρτάκι μας - αν θέλετε ( δεν είναι υποχρεωτικό )
βάλτε δεξιά ενεργό link σε αυτή εδώ τη σελίδα και τη φωτό του event (!!!)με τις 2 μάσκες και τις Καλές Απόκριες έτσι ώστε να το δουν και άλλοι φίλοι που θα θελήσουν να παίξουν μαζί μας -
αφήστε μου σχόλιο στην ανάρτηση με το link της δικής σας ανάρτησης
ώστε να μπορούν να έρθουν οι φίλοι να το δουν
και εγώ να το πάρω και να το αναρτήσω στις συμμετοχές...


Οι ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ με τα έργα σας θα μπορούν να έρχονται από αύριο
( για τους γρήγορους )
23 - 2 - 2011
μέχρι και την Κυριακή
6 - 3 - 2011
στις 6.00 μμ

Μετά τη λήξη των συμμετοχών,
θα αρχίσει η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ...
Στο κάτω κάτω μέρος του μπλογκ μου θα υπάρχει πίνακας με τα ονόματα και τα links των μπλογκς που συμμετέχουν
και η υποβολή της ψήφου...
Τα αριστουργήματά σας θα μείνουν άλλες 4 ημέρες κρεμασμένα
- παγντόν,αναρτημένα -
έτσι ώστε να δοθεί ευκαιρία και στα τελευταία
να γίνουν γνωστά...
Που σημαίνει οτι η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή μέχρι

την Πέμπτη 10 Μαρτίου,
12 η ώρα νταν,το βράδυ,

οπότε τα αποτελέσματα που θα έχουν φανεί,θα είναι τα οριστικά...
( μετά αρχίζουν οι Χαιρετισμοί,χαιρέτα μου τον πλάτανο,δεν είμαστε για αποκριάτικα γλέντια ).

Τα δωράκια θα γίνουν γνωστά στο μέρος ΓΟΥ΄
όχι για να δημιουργήσω εντυπώσεις,
αλλά για να προλάβω να τα διαλέξω,ελπίζω αύριο...

Δηλαδή,με απλά λόγια γιατί μάλλον είπα πολλά και σας μπέρδεψα,τα βήματα είναι τα εξής:

1) το φτιάχνετε

2) το φωτογραφίζετε και το ανεβάζετε στο μπλογκ σας

3) έρχεστε εδώ και με σχόλιο με ειδοποιείτε για τη συμμετοχή σας
και μου δίνετε το λινκ της ανάρτησής σας

4) εγώ το αναρτώ για να το βλέπουν όλοι

5) Την Κυριακή 6 -3 - 2011 αρχίζει η ψηφοφορία

6) Την Πέμπτη 10 Μαρτίου λήγει η ψηφοφορία


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ
ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ !!!!
-:))


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΡΙΕΕΕΕΕΣ...!!!!!...Ξυπνήστεεεε....( και κερδίστε )

Δ εν βλέπω πίεση...

Δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς και δεν κουνιέται φύλλο...
Ψάχνω από δω,ψάχνω από κει...
τίποτα....

ούτε μία ανάρτηση για τις Απόκριες...
Ουτε μία σερπαντίνα...ένα κομφετί...μιά κολοκύθα...
μιά καραμούζα βρε αδερφέ...

δεν το σηκώνει ο οργανισμός μου αυτό και είπα να σας ξεσηκώσω λίγο...

Φτιάξτε,κόψτε,ράψτε,ζωγραφίστε,μαγειρέψτε Αποκριάτικα...

Το πρώτο από τις 3 κατηγορίες
( ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΜΑΓΕΡΙΚΗ )
θα κερδίσει κι από ένα δώρο...
Την κατηγορία που θα καταταχτεί το δημιούργημά σας θα την ορίσετε εσείς...
Εσείς επίσης θα ψηφίσετε και τους νικητές...
Πώς θα γίνουν όλα αυτά...???
ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΩ...
απλά είπα να σας ανάψω λίγο τα αίμματα !!!


Οπως επίσης ιδέα δεν έχω και για τα δώρα...
( δεν μπορώ να τα σκέφτομαι όλα μαζί...
θα μου καούν τα συρματάκια...)

Θα σκεφθώ - λέμε τώρα - ,θα συσκεφθώ και την Τρίτη θα σας έχω νέα...

Εγώ βάζω τη φυτιλιά,εσείς βάλτε φαντασία,
δεν μπορεί κάτι καλό θα βγάλουμε...

Και θα το διασκεδάσουμε κι όλας...

Ακόμα κάτω κάθεστε..???
Πάρτε σερπαντίνες,κομφετί και καπελάκια
- για να σας βάλω στο κλίμα το λέω -
και σκεφτείτε τί θα κάνετε...

ΑΝΤΕ...ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕ...



ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ....-:)))




Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΡ...ΤΟΡ...ΤΟΡ...για το " άρωμα Γυναίκας "...








...και μάλιστα επαιτιακά,αφού η παρυσίαση του μπλογκ συνέπεσε με την είσοδο του 200ου
αναγνώστη....





Το TOP BLOGS μας φέρνει πιό κοντά...
Πρόκειται για μία εξαιρετική θεωρώ προσπάθεια να γίνουν γνωστά μέσω παρουσίασης τα διάφορα blogs,διαχωρισμένα σε κατηγορίες...
Blogs υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλά...
Τόσα πολλά,που το πιθανότερο είναι να μας διαφύγουν και να μη διασταυρωθούν οι δρόμοι μας με πολλά από αυτά,παρ'ότι και αξιόλογα και άκρως ενδιαφέροντα είναι...
Το TOP BLOGS τα ψάχνει...τα παρουσιάζει και ανάλογα με το δικό μας ενδιαφέρον τα ακολουθούμε ή όχι...
Σημασία έχει να τα ξέρουμε...

Ευχαριστίες πολλές από μένα στο blog για την παρουσίαση,
κερασματάκι για όλους με κρεμ μπρουλέ...



( παρακαλείται ο ΤΑΧΙ-δάκια
να προσέλθει για το κέρασμα,μιά και ήταν ο 200ος μου αναγνώστης,,.
και επί της ευκαιρίας να με πετάξει και σε κάτι δουλίτσες που έχω...)

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Καρδιά....σφολιάτα !!!


Ορίστε...λυσσάξατε...
τί του φτιαξα και τί του φτιαξα...
πέστε το ορεκτικό,πέστε το σνακ,πέστε το ελαφρύ βραδυνό...
Την καρδιά μου στο πιάτο του έδωσα και μάλιστα με φιόγκο !!!

Η αλήθεια είναι βέβαια πως φρ
όντισα να την κάνω και λίγο νόστιμη...πώς..???
έτσι...










ΥΛΙΚΑ


- 300 γρ μικρές ντομάτες ,κομμένες στη μέση
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 80 γρ φέτα
- 75 γρ μασκαρπόνε
- 75 γρ ένταμ
- μέντα ψιλοκομμένη
- άνηθος ψιλοκομμένος
- μαιντανός ψιλοκομμένος
- κρεμμύδι ψιλικομμένο
- ελαιόλαδο

για όσους θελήσουν να φτιάξουν τη σφολιάτα ιδίοις αυτών χερσί,όπως εγώ,θα χρειαστούν:


- 125 γρ.αλεύρι
- 50 γρ.βούτυρο

- 50 γρ.νερό
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο για να ανοίξουμε το φύλλο


( η δοσολογία που δίνω είναι για ένα φύλλο σφολιάτας...

εγώ έχω μονάχα μιά καρδιά και πώς να τη μοιράσω,έτσι έκανα ένα φύλλο...
εσείς,ανάλογα με τα φύλλα που θέλετε να φτιάξετε κατά περίπτωση - πίτες,γλυκά,καρδιές κλπ. - προσαρμόστε τη αναλόγως...)

για να φτιάξω τη σφολιάτα ακολούθησα τη συνταγή του Σ.Παρλιάρου

Σ' ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και το βούτυρο.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μία ζύμη λεία και απαλή...

Φτιάχνουμε μια μπάλα και τη χαράζουμε μ' ένα μαχαίρι σε σχήμα σταυρού.

Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα...
Την αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο...

Μετά ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε ξεκινώντας από τις 4 γωνίες που σχηματίζει ο σταυρός...

Στο κέντρο τοποθετούμε τα άλλα 50 γρ. βούτυρο που το έχουμε κτυπήσει ελαφρώς...
Φέρνουμε τις 4 γωνίες στο κέντρο και καλύπτουμε το βούτυρο...
Μ' έναν πλάστη πιέζουμε και ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο...

Το τυλίγουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα...
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 4 φορές...
( όχι για να μη λέτε οτι τον ξεπέταξα με μία σφολιάτα...)

Κατόπιν, ανοίγουμε τη σφολιάτα με τη βοήθεια του πλάστη και με λίγο αλεύρι,
περίπου στα 5 χιλιοστά...

Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου - εδώ απ' ότι βλέπετε την έβαλα σε φόρμα καρδιά -μ' ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια και
ψήνουμε στους 170οC για 30 λεπτά τουλάχιστο, μέχρι να τρίβεται η σφολιάτα.
Γυρίζουμε τη σφολιάτα, πιέζουμε να φύγει ο αέρας και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα έως ότου τρίβεται η σφολιάτα.

( στη καρδιά μου,δεν την γύρισα να ψηθεί και από τις δύο πλευρές,γιατί η ποσότητα ήταν μικρή...)

Τώρα που φτάξαμε τη σφολιάτα,τα άλλα είναι εύκολα...


στολίζουμε τη καρδιά...

Πλένουμε και κόβουμε στη μέση τις ντοματούλες,τις βάζουμε σε μπολ,προσθέτουμε το ένταμ,το μασκαρπόνε,τη μέντα,το κρεμμύδι,τον άνιθο και το μαιντανό,αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι,το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε...

Θρυματίζουμε τη φέτα και την απλώνουμε στη σφολιατοκαρδιά,διακοσμούμε με τις κομμένες ντοματούλες - σήμερα σε καρδιά,αύριο σε κύκλο,μεθαύριο σε τετράγωνο,δεν θα είναι κάθε μέρα τ' Αγιαννιού - και στολίζουμε με φυλλαράκια μέντας και μαιντανού...


αααα...και μερικά παραλειπόμενα από τη χθεσινή βραδιά... Ερως ανίκατε μάχαν...
Ερως - Ιρις...στο τσακ τη γλυτώσαμε τη καρδιά...
( καλά...δεν ντρέπεστε...???...τί πέρασε από το μυαλό σας οτι θα σας έδειχνα..???)
και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναγιορτάσουμε τον Αγιο...-:))

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

του Αγίου...




...ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ σήμερα,βοήθειά μας
και μεγάλη η χάρη του...

Δεν ξέρω αν ανήκετε σε αυτούς
που ούτε να τον ακούσουν δεν θέλουν ή σε αυτούς που διά πυρ
ός και σιδήρου τον υπερασπίζεστε...

Εγώ πάντως,σήμερα ξύπνησα το πρωί κάπως
έτσι --------------------------------------------->
Με τη μυρωδιά της φρέζας και της μανώλιας να μου γαργαλάνε τα ρουθούνια και με τη σκέψη πως το παράθυρο είχε μείνει ανοιχτό για να μου έρχονται οι ευωδιές στη μύτη...
Με το ένα μάτι κλειστό ακόμα έκανα να κινήσω για τη κουζίνα και να ετοιμάσω τον καφέ που θα άνοιγε τα φωτερά μου...
Μόνο που αυτή τη φορά,τα φωτερά άνοιξαν διάπλατα χωρίς καφέ - πιστέψτε με δεν το συνηθίζουν αυτό επί έτη πολλά - και το κεφάλι πήγε πέρα δώθε εν είδει καρτούν...
Αυτή την εικόνα αντίκρυσαν τα τεράστια πλην αγουροξυπνημένα αμυγδαλωτά μου μάτια...
Αρκουδάκια χνουδωτά μέσα σε δύο φλιτζανάκια του καφέ,ένα δωράκι που σιγά μη σας πω τί είχε, θα πέσει χειρότερο ξεφωνητό,ένα σημειωματάκι ομοίως σιγά μη σας πω τί έγραφε κι ένα ποτήρι του κρασιού στολισμένο τόσο μα τόσο όμορφα με δύο μανώλιες ,κισσουδάκι,κέδρο και φρέζες από τη βεράντα μας...

Εμεινα να τα κοιτάζω χαμογελώντας και - αφού έφτιαξα το καφεδάκι μου βεβαίως βεβαίως για να ανοίξουν τελείως τα έρμα - πήρα τηλέφωνο τον δωρητή να τον ευχαριστήσω για την τρυφερή χορηγεία...

Τώρα τί να πω...???
Πως δεν μ' αρέσουν τα κλισέ...???
Πως δεν πιστεύω στις βιομηχανοποιημένες γιορτές και πανηγύρια..???
Κι αν το πω κι αν δεν το πω,το πρωινό μου ξύπνημα και οι ευωδιές είναι ακόμα εδώ να μου θυμίζουν πως κατά βάθος όσο και να μην θέλουμε να το ομολογήσουμε,ως γυναίκες μη μου πείτε πως αυτό δεν είναι κάτι που όλες θα μας συγκινούσε...
Στιγμές δύσκολες σε ένα ζευγάρι σίγουρα υπάρχουν πολλές...
Υπάρχουν όμως περισσότερες που κάνουν τα δύσκολα να ξεχνιούνται και τα όμορφα να μένουν στη μνήμη ,όταν χειρονομίες και αισθήματα απλά χρησιμοποιούν τέτοιες μέρες σαν αφορμή για να επαναλάβουν αυτό που είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση μιάς γιορτινής μέρας ...

( και μετά τις φιλοσοφικές αναλύσεις,ο μπάτλερ της κουζίνας μου με ειδοποιεί πως αν δεν θέλω να κάνω κάρβουνο τη καρδιά από σφολιάτα που ψήνω
- το τί θα έχει μέσα θα το δείτε οσονούπω γιατί πρέπει να είναι της στιγμής την ώρα που θα σερβιριστεί -
καλά θα κάνω να αφήσω το μπλα μπλα και να τσακιστώ να τρέξω...
αααα...και για να μη ξεχαστώ...
ναι,εγώ πιστεύω στον Αγιο...αν λέω ψέμματα να μου καεί η σφολιάτα...

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

λικέρ Σαγκουίνι...και 2 δωράκια!!!



Οταν οι φίλοι σε τιμούν και σου χαρίζουν δώρα,το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για να τους το ανταποδώσεις,είναι να τους τρατάρεις...
Το λικεράκι από πορτοκάλια Σαγκουίνι που ετοιμάστηκε πριν λίγες μέρες,μοσχομυριστό και σκέτη γλύκα,θεώρησα οτι ήταν το καλύτερο για να ευχαριστήσω από καρδιάς τις αγαπημένες μου ΛΙΛΑ καιΕΦΟΥΛΙΝΑ για τα δωράκια τους:

...μία τρισχαριτωμένη γούρικη νεραιδούλα από τη ΛιλαΛουλού μου....

...και τα χρώματα του ουράνιου τόξου από την Εφουλίνα μου....

Κοριτσάκια μου,πολλά πολλά ευχαριστώ που με σκέπτεστε και με τιμάτε....-:))
Το λικεράκι από μένα για σας κι ελπίζω να το πιούμε σύντομα μαζί,όχι μόνο εικονικά...

( οι υπόλοιποι - όσοι δεν το ξέρουν δηλαδή,γιατί είναι γνωστή η συνταγή - ρίξτε μιά ματιά παρακάτω πώς το φτιάχνουμε,μιά που άμα μπλέξουμε κι οι τρεις μας,χλωμό το βλέπω να μένει σταγόνα στο μπουκάλι...)


ΥΛΙΚΑ

- φλούδες από 4 μεγάλα πορτοκάλια σαγκουίνια
- φλούδα από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι
- 300 γρ. αλκοόλης ( βότκα,τζιν,ρακί )
- 600 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- 300 γρ. χυμό από τα σαγκουίνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι από τις φλούδες τους,πολύ προσεκτικά,προσέχοντας να μην έχουν καθόλου από το άσπρο μέρος τους...
Εξυπακούεται οτι τα φρούτα μας είναι βιολογικά,ώστε πρώτον,να μην είναι ραντισμένα και δεύτερον να μην έχουν υποστεί τη διαδικασία για τη συντήρησή τους ( κέρωμα )...
Κόβουμε τις φλούδες σε κομμάτια και τις κοπανίζουμε σε γουδί μαζί με λίγη από τη ζάχαρη - - κατά προτίμηση όχι σε ξύλινο γιατί το ξύλο θα απορροφήσει πολλά από τα αρώματα και τα έλαια του φρούτου - και τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο με καπάκι...
Προσθέτουμε την αλκοόλη και τα αφήνουμε στην ησυχία τους για 10 ημέρες σε μέρος σχετικά ζεστό ( πχ. δίπλα στο καλοριφέρ )...
Οταν θυμόμαστε χαιρόμαστε,δηλαδή του ρίχνουμε κι ένα ανακάτεμα κάθε φορά που περνάμε δίπλα του...

Αμα δε τω ήρι αρχομένω - γιατί τώρα που αξιώθηκα να το ανεβάσω Ανοιξη θα σας πιάσει μέχρι να ετοιμαστεί - βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό για 3-4 λεπτά,κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε και το χυμό των πορτοκαλιών...
Τα βάζουμε στο δοχείο με τις φλούδες και τα αφήνουμε για άλλες 10 ημέρες,χωρίς να ξεχνάμε να τα τσιγκλάμε ( !!! ) όποτε το θυμόμαστε...
Αμα τω ήρι που λέγαμε,ανοίγουμε το βάζο μας,παίρνουμε μιά γερή δόση από τα χρώματα και τα αρώματα του λικέρ μας - έτοιμοι να το τσακίσετε είστε -το περνάμε από ένα φίλτρο του καφέ,διαλέγουμε ένα από τα αμέτρητα τρισχαριτωμένα μπουκαλάκια μας ,το βάζουμε μέσα και ...το καμαρώνουμε !!!
( άντε...δοκιμάστε το...λυσσάξατε...τέλειο έγινε...)



γράψτε κι ένα ΤΙΠάκι :
αν παρ'ελπίδα δείτε να σχηματίζεται στα λικέρ σας μία διαφανής σαν νερό στιβάδα,αυτό σημαίνει πως παρά τη χαμηλή ποσότητα αλκοόλης,έχουν εκχυλιστεί και μη επιθυμητές ουσίες των ελαίων ( τερπένια ) και πρέπει να απομακρυνθούν...
πώς..????
έτσι....
Μεταφέρετε το λικέρ ή σε κανάτα με βρυσάκι στο κάτω μέρος - το εύκολο,αλλά πού να τη βρεις - ή σε βάζο καλά κλειστό...
Γυρίστε το ανάποδα,αφήστε να κατακαθίσει το λικέρ και να ξανασχηματιστεί η στιβάδα,ανοίξτε λίιιιιιιιιιιγο...λίιιιιιιιιιγοοοοο λέμε....κι αρχίστε να αφήνετε το λικέρ πολύ πολύ σιγά να χύνεται σε άλλο δοχείο,μέχρι τη στιβάδα...
( σας το είπα...αυτό είναι το δύσκολο ),αλλά τα καλά λικέρ κόποις κτώνται...


Και τώρα,έχω να κάνω ακόμα 3 πράγματα:

1) να πω 10 πράγματα που μου αρέσουν...
2) να δώσω με τη σειρά μου τα δωράκια αυτά σε 10 άλλους φίλους...

1 )Το τί μου αρέσει το έχω ξαναπεί και για να μη γίνομαι κουραστική,αλλά και για να τηρήσω τους κανόνες,θα πω ένα μόνο,αλλά με 10 λατρεμένα...

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ !!!!

- φρέζες
- μαργαρίτες
- υάκινθοι
- τριαντάφυλλα
- μανώλιες
- γαρδένιες
- ανεμώνες
- μπουκαμβίλιες
- μπανανιές
- υβίσκοι
- ορχιδέες
- τουλίπες
- καμέλιες
- πανσέδες
- γιασεμιά
- έλατα
- πεύκα
- κισσοί
...............
...............
...............

οκ...έσκασα...το έπιασα το υπονοούμενο...σταματημό δεν έχω με τα λουλούδια...

Πάμε για την απονομή...αυτά είναι τα δύσκολα...
Δύσκολα κυρίως γιατί όχι 10,αλλά 1010 είναι τα αγαπημένα μου blogs που τα αξίζουν και με το παραπάνω...
Δύσκολα επίσης γιατί πολλοί από σας τα έχετε πάρει ήδη και έχετε στολίσει τα μπλογκοσπιτάκια σας...
Ετσι λοιπόν,αφήνω τη χρυσόσκονη ,το γούρι της νεραιδούλας και τα χρώματα του ουράνιου τόξου να ταξιδέψουν σε όλη τη μπλογκόσφαιρα και τη γειτονιά και να αγγίξουν όλους...
Και αυτούς που δεν το πήραν και το θέλουν και αυτούς που το πήραν ...και το ξαναθέλουν....

να έχετε ένα τέλειο Σ/Κ...

( πώς είπατε..???...δεν σας είπα το τρίτο..???...μα να πάρω το καφεδάκι μου,να βγω στη βεράντα και να απολαύσουμε με τον καλό μου τη λιακάδα και τα λουλούδια μας που έσκασαν μύτη και είναι ένα χάρμα οφθαλμών και ευωδιών...)

ξαναμανά καλό Σ/Κ...-:)))