τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Şiş kebap...πολίτικο ασφαλώς...

Και λέω ασφαλώς,γιατί ανεξάρτητα από το γεγονός οτι το φαγητό αυτό προέρχεται από τη Πόλη,έχω δει στη καλύτερη να το κακοποιούν,στη χειρότερη να του προσθέτουν μέχρι...μαγιονέζα...!!!!

( Βαγγελίστρα μου που θα λεγε και μιά ψυχή....)
Λοιπόν,εγώ δίνω τη συνταγή όπως τη ξέρω από τη γιαγιά Ιουλία......
δεν έχω καμία διάθεση να έρχεται στον ύπνο μου και να με βαράει έτσι και δεν της μυρίσουν σήμερα το κύμινο  και το μπαχάρι τα φρεσκοτριμμένα,και έτσι και δεν είναι τα κεμπάπια  ζουμερά και γλασερά,με τη γεύση του ξυλοκάρβουνου,όπως τα έφτιαχνε η ίδια... 

ΥΛΙΚΑ

- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος φρέσκος
( αν τον βγάλετε από τον καταψύκτη,μόλις ξεπαγώσει βάλτε τον να στραγγίξει σε σουρωτήρι,ώστε να φύγουν όλα τα υγρά...)

- 400 γρ.κιμάς αρνίσιος
( ο αρνίσιος κιμάς είναι αυτός που δίνει την ιδιαίτερη χορταστική γεύση στο κεμπάπ...
Αν κάνετε δίαιτα ή δεν μπορείτε να ξεχάσετε την υγιεινή διατροφή για μία ημέρα,φτιάξτε μπιφτέκια στον ατμό...
Αλλά προς Θεού μη τα ονομάσετε σις κεμπάπ...
είπαμε...η γιαγιά απ' τ' Αιβαλί βαράει )

- 1 αυγό

- 3/4 φλυτζανιού φρυγανισμένα ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
( μουσκεμένες και στιμένες φέτες ψωμιού ξεχάστε τις...αυτές είναι για τους κιοφτέδες... )

- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
( το άγιο μούλτι είναι για άλλες δουλειές...εδώ θέλει χεράκι και όχι νιανιά )

- 2 σκελίδες σκόρδο
( άντε να σας κάνω τη χάρη να το περάσετε στη πρέσα και να μη σας βάλω να το κοπανάτε στο ξύλινο γουδί )

- 3/4 φλυτζ.ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. κύμινο φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.γλ.μπαχάρι φρεσκοτριμμένο
( αν η θεία Ευλαμπία που τη φιλοξενήσατε πέρισυ για να κάνει εξετάσεις για τα αθροιτικά της,έφτιαξε σουτζουκάκια και σας έχουν ξεμείνει τα ανοιγμένα σακουλάκια,θα σας στεναχωρήσω...αρχίστε να τρίβετε τα φρέσκα μπαχαρικά και σιγά σιγά θα φτάσουμε και στο πώς το τρίβουν το πιπέρι...)

- 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γλ. τσιμένι
( για όσους δεν το γνωρίζουν,τσιμένι είναι ένα μπαχαρικό που με αυτό επικαλύπτεται ο γνωστός παστουρμάς Καππαδοκίας )
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ( πρέπει να έχετε μάθει ήδη πώς το τρίβουν )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Απλή και γρήγορη...
Αναμειγνύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν...
αν το μείγμα μας είναι κάπως μαλακό και δεν το βλέπουμε να στέκεται στα κάρβουνα,προσθέτουμε λίγη ακόμα γαλέτα...
Αν είναι για στοκάρισμα,ελάχιστο νεράκι θα σας σώσει...

Αυτό που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνουμε,είναι να αφήσουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο,τουλάχιστον για 2 ώρες,για να αναμειχθούν και να αναδειχτούν τα αρώματα...
(γι' αυτό έγραψα πιό πάνω,οτι αν αποψύξουμε τον κιμά,πρέπει να είναι χωρίς καθόλου υγρά )

Οταν θέλουμε να ψήσουμε,πλάθουμε στο χαρακτηριστικό σχήμα του κεμπάπ και τα ψήνουμε σε σχάρα σε ξυλοκάρβουνα...
και στο φούρνο ή στο γκριλ γίνονται βέβαια,αλλά...πάλι θα σας στεναχωρήσω,καμία σχέση...
Σερβίρουμε με φρέσκια ντομάτα,χοντρές φέτες κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο φρέσκο μαιντανό...


ΚΑΦΕ  ΑΜΑΝ...


Τα μπαχαρικά
και η συνταγή της γιαγιάς,μου έφεραν στο μυαλό μνήμες...
Και η ιδέα για τη Δευτεριάτικη εκπομπή
στο 
SpIrToKoyto_On Air
γεννήθηκε μαγειρεύοντας Şiş kebap...

Γνωστά τραγούδια 
θα συντροφεύσουν το βράδυ της Δευτέρας μας στις 9 στο
τραγούδια που ακούγονταν στα καφέ αμάν της Ανατολής
που μετέπειτα μεταφέρθηκαν και εδώ,
ως μουσικά καφωδεία...

Αλλά επειδή η Πόλη,η Σμύρνη,το Αιβαλί
εκτός από τα αρώματα και τις γεύσεις τους μας μεταφέρουν και τη μαγεία τους,
κατ' αποκλειστικότητα στην εκπομπή...

" ξόρκια και συνταγή για μιά πούδρα μαγική ,
για την αγάπη
 και τον έρωτα,που θα κάνει  κάθε σκορδόπιστο να τρέχει από πίσω σας....
υλικά: - 1 κουτ. ροδοπέταλα,1 κουτ.λεβάντα,5 σταγόνες ...
η συνέχεια από Δευτέρα στην εκπομπή..."

Μάγισσες...
φέρτε βότανα και ραντεβού στον αέρα...-:))


30 σχόλια:

  1. Α, ρε μάγισσα με τα ωραία σου. Δλδ εμείς που βγαίνουμε τας Κυριακάς (σαν τις υπηρέτριες έλεγαν παλιά που είχαν ρεπό το απόγευμα της Κυριακής και συναντήσεις με σκορδόπιστους), να μην έχουμε από το ματζούνι να τρέξουν σκορδόπιστοι ξωπίσω μας!!!!!! Καλάααααα!!!! δεν θα έρθει η άλλη Κυριακή που θα έχω την συνταγή ολόκληρη??!!!!!!
    Ωραία τα κεμπάπ, τα λατρεύω & δεν έχω φάει ποτέ τις προκοπής ούτε προβλέπεται να τα φτιάξω γιατί μου ..... τελείωσαν τα ξυλοκάρβουνα.
    Εν αναμονή λοιπόν της εκ-Πομπής της Δευτέρας και το πνεύμα της θείας Ιουλίας βοήθειά μας. Δεν ξέρω αν η συγχωρεμένη η Δόμνα Σαμίου θα μας μάθει πως .... τρίβουν τα μπαχαρικά, δεν είπα εγώ για πιπέρι!!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά πιπεράτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαριμαράκι μου,
      το πρόβλημά σου λύνεται πανεύκολα...
      έρχεσαι εδώ,σου τα φτιάχνω εγώ που έχω και ξυλοκάρβουνα και τα τσακίζουμε παρέα...
      φιλιά άλλα τόσα και από μένα...-:))

      Διαγραφή
  2. Τι καλά που τα λες;; Έ όχι να ξυπνήσεις και τη θεία έτσι πειθαρχημένη εσύ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθούλα,
      τη γιαγιά...
      τη γιαγιά Ιουλία απ' τ'Αιβαλί..λολ
      φιλιά κι από μένα...-:))

      Διαγραφή
  3. Για την συνταγή νούμερο 1 ευχαριστεί ο συζυγατούλης μου καθώτι και λιχουδιάρης (μου ζητάει να του τα φτιάξω εδώ και δέκα μέρες....)!!!
    Για τη συνταγή νούμερο 2 ευχαριστώ εγώ μια και μ'αρέσουν αυτές οι συνταγές που περιέχουν μυστήριο και άρωμα ανατολής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρινάκι,
      ο μήνας σήμερα έχει 21...του τα έφτιαξες...???λολ
      Οι συνταγές αυτές είναι μοναδικές ( οι δεύτερες )..
      κι εγώ λατρεύω την Ανατολή και ότι έχει να κάνει με αυτή...
      φιλιά πολλά...-:))

      Διαγραφή
  4. Ωραία η ανάρτηση σου, με άρωμα Ανατολής:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι,
      κι εσείς μιά Σεχραζάτ κρύβετε μέσα σας...???..λολ

      Διαγραφή
  5. Αααααα, μας κακομαθαίνετε αγαπητή!
    Και κεμπάμπια και μαντζούνια και άσματα ανάλογα!!!
    Θα πάρω απ' όλα εννοείται!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΛΕΝΑ,
      καλώς και την Σεχραζαάτ την ετέρα...
      αμ δεν το είδα περιστέρα μου...???
      ξεγοφιάστηκες με τα 1000 πέπλα σου...λολ

      Διαγραφή
  6. μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ...μόνο αυτό θα πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thalassitsa μου,
      κι εμείς έτσι κάναμε...Τίποτα άλλο δεν είπαμε...-:))

      Διαγραφή
  7. Βιβή, η μαγειροσκουφίτσα αυτή την φορά έβαλε την Αϊβαλιώτικη ποδιά της γιαγιάς της. Λιχουδιές ανατολίτικες, μυρωδιές γαργαλιστικές!! Αλλά βλέπω και πουδρίτσες για δέρμα που... θα κάψει καρδιές. Ραντεβού το βράδυ, για περισσότερα...βοτάνια και μουσικές του καφέ αμάν.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρηνάκι,
      η Μαγειροσκουφίτσα σου εξομολογείται οτι προτιμάει ασυζητητί την Αιβαλιώτικη ποδιά από τον γκουρμέ σκούφο...
      Οσο για τη πούδρα,αν έχεις τα βοτάνια και τα έλαια να τη φτιάξεις είναι καταπληκτική και αρωματική...
      φιλιά κορίτσι...-:))

      Διαγραφή
  8. Γιά να καταλάβεις εδώ που με έστειλε η μοίρα μου αρνάκι γιοκ. Οοοοοταν το βρω το καταψύχω και μη φανταστείς τεράστιες ποσότητες. Λοιπόν έτσι έχω κάνει με μιά μερίδα που περιμένει να γίνει κιμάς μαζί με μοσχαρίσιο που βρίσκω άνετα. Οπως καταλαβαίνεις το επόμενο γουήκέντ που θα είναι και λόοοοονγκ εδώ η παραπάνω θα εκτελεστεί. Φιλάκια σε κουτάκια και λύκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζιντζερούλα μου,
      Τώρα που αξιώθηκα να απαντήσω τελειώνει και το " επόμενο " γουίκεντ...
      αφού πάντως έχεις αρνάκι,ακόμα και χωρίς το τσιμένι,όπως είδα παρακάτω,πάλι νόστιμο και ανατολίτικο θα γίνει...
      πάω να σου απαντήσω και το παρακάτω...-:))

      Διαγραφή
  9. Τσιμέεεεεεεεεεεεεεεενι? Μαρή θα με κάνεις να κυκλοφορώ με τα Rexona και τα Fa στο χέρι.... αχ τι με κάνεις τι με κάνεις.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζίντζεεεεεεεεεερ...αχαχαχαχαχαχαχαχα...
      τί σε κάνω μάνα μουυυυυυυυυυ....
      καλέ είναι πολύ λίγη η ποσότητα...ίσα που δίνει τη γεύση...
      Δεν είναι όπως στον παστουρμά που τον καλύπτουν όλο απ'εξω για να πάρει τη χαρακτηριστική γεύση...
      φιλιάααααααααααα κοριτσάρα...-:))))))

      Διαγραφή
  10. Βιβή μου ονειρεύομαι!!! ότι θα με πάρεις τηλ και θα μου πεις!
    Το βράδυ εισαι καλεσμένη για σις κεμπάπ στο μπαλκόνι και μετα εξτρα περιποίηση με βότανα και τζακούζι.'Ε, δεν ζητάω και πολλά.
    Εξάλλου πού να βρώ τώρα τσιμένι.
    Φιλάκια Καλή εκπομπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικουλίνι μου,
      αμ εγώ δεν ονειρεύομαι εκείνη τη τούρτα που μας έφτιαξες...???
      άσε το τιραμισού σου...!!!!
      Λοιπόν...ώρα να βάλουμε τα προιόντα μας κάτω και να κάνουμε μιά βραδιά Ανατολής,που θα τελειώσει με τιραμισού και κάτι με ζαχαρόπαστα...
      ( τη διακόσμηση που θα φτιάξεις,στο λέω από τώρα,θα τη κρατήσω...)
      φιλιά φιλενάδα...-:))

      Διαγραφή
  11. Απολαυστικά! Όλα! Κείμενο και κεμπάπ!
    Καλή εβδομάδα και καλή εκπομπή! Ελπίζω να είμαι εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απολαυστικά ειναι όλα οσα μας περιγραφεις και πεντανόστιμα φαίνονται αλλα εγώ μονο πως τρίβουν το πιπέρι ξερω...και μην γελασεις ..εν ταξει;;; χι..χι.. φιλακια πολλά ..και Κουτάκι μου η εκπομπή σου σήμερα ήτα απολαυστική...απλώς εγώ ως άλλη χαζουλα ξεχασα πως επρεπε να σχολιασω ..τελικά πατησα τυχαια την λεξη Σπιρτόκουτο στην Αριστερή μερια της σελίδας και με εβγαλε στα σχόλια σου..χι..χι.. σπιρτο ειμαι...φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλάκι,
      σιγά που δεν θα ήξερες πώς τρίβουν το πιπέρι,νοικοκυρά πράμα...λολ
      φιλιά πολλά πολλά...-:))

      Διαγραφή
  13. Εμενα ο αντρας μου προτιμάει το κεμπάπ μόνο με αρνίσιο κιμά ... για να κάνω τη συνταγή σου μονο με αρνί θα πρέπει να διαφοροποιήσω κάτι ? Για πες .. για πες !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόννα,
      ο άντρας σου ξέρει να φάει...
      ( αυτό που δεν ξέρω είναι πόσο χοληστερίνη έχει...)
      Αλλά επειδή μιά ζωή την έχουμε και ότι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε καλά φτιάξτην με αρνίσιο κιμαδάκι ελαττώνοντας ίσως τη ποσότητα του ελαιολάδου...
      είπα...είπα...
      φιλιά...-:))

      Διαγραφή
  14. Απολαυστικοτατο!!!!!!!!Καλο βραδυ να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να είσαι καλά Σκρουτζάκο μου...
      καλή και χαμογελαστή εβδομάδα σου εύχομαι...-:))

      Διαγραφή
  15. Αγαπημενο μου σπιρτοκουτακι θα χρειαστώ τη βοήθειά σου γιά να μη φάω την κατσάδα της ζωής μου απ την γιαγια τηνς Αιβαλιώτισσα. Οχι δεν ήμουν τεμπέλα. Τα έκανα όλα κατά γράμμα και γραφή αλλά δεν κατάφερα να βρω τσιμενι. Η μόνη πηγή μου (οι φίλοι στο Γυράδικο) είχαν ξεμείνει κι έτσι αυτό το καταπληκτικό μπαχαρικό έλειπε απ' τα κεμπάπια μου. Ομως ωμά που τα δοκίμασα γιατί ακόμα φωτιά δεν άναψε ο καλός μου είναι νοστιμότατα. Σ' ευχαριστώ γιά την συνταγή φιλιά σε Λύκους και πρόβατα και κουτάκια βεβαίως βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζιντζερουλίτα μου,
      δυό πράγματα μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω...

      1) να κάνω σεάνς και να καλέσω τη γιαγιά Ιουλία για να της εξηγήσω τις τεχνικές δυσκολίες που έχεις και να τη γλυτώσουμε και οι δύο τη κατσάδα..

      2) να βρω τσιμένι και να σου στείλω για την επόμενη σισκεμπαπιάδα...

      μου λες και πράττω...-:))))

      Διαγραφή