...δηλαδή γλυκό με κρέμα λεμονιού...
και τί καλύτερος συνδυασμός από ένα κέικ αγκαλιά με ολόχρυση κρέμα λεμονιού...
Τον Αγιο Πατρίκιο δεν τον έχουμε εμείς εδώ...τον γιορτάζουν όμως κατά πως του πρέπει
έξω...
Οπως το Halloween και τον Αγ. Βαλεντίνο...
( αυτόν τον άγιο,τον τιμούμε κι εμείς δεόντως...)
4η πρόσκληση - πρόκληση από το πολύ καλό μαγειρικό blog Very Good Recipes και αφού προσεκλήθην και είμαι και επιρρεπής στις προκλήσεις
ιδού η συνταγή...
με κάτι πράσσινο προς τιμήν του αγίου...
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ, αλέυρι που φουσκώνει μόνο του
- 125 γρ. βούτυρο μαλακό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 125 ml γάλα
- 3 αβγά
- το ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- μία πρέζα αλάτι
για την κρέμα λεμονιού...
- 200 ml νερό
- 70 γρ. ζάχαρη
- τον χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κουτ.σούπας κορν φλάουρ ( όχι πολύ γεμάτες )
- 1/4 κουτ.γλ. turmeric ( κουρκουμά ή χρυσόριζα,κάνει καταπληκτικό το χρώμα της κρέμας )
- 1 κουτ.σούπας φρέσκο βούτυρο
για τη διακόσμηση...
- αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
- φέτες λεμονιού και ακτινίδιου
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
...στη κουζίνα εμπρός μαρς...
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα...
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα προσέχοντας να έχει απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το άλλο...
Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι και ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι,
το οποίο έχουμε φροντίσει να κοσκινήσουμε προηγουμένως μαζί με το μπέικιν πάουντερ...
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα μίγμα ομοιογενές
και απαλό...
Σε βουτυρωμένη και ελαφρά αλευρωμένη φόρμα
τοποθετούμε το μίγμα μας
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για 50' ή ανάλογα με το φούρνο μας...
( δοκιμάζουμε κλασσικά με το μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκε...
αν η λάμα βγει καθαρή είναι έτοιμο )
Βγάζουμε από το φούρνο,αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε...
Εν τω μεταξύ,
έχουμε ετοιμάσει τη κρέμα λεμονιού ως εξής:
Σε μικρή κατσαρόλα,προσθέτουμε όλα τα υλικά της κρέμας εκτός από το βούτυρο
και σε χαμηλή φωτιά,ανακατεύοντας συνεχώς,
αφήνουμε τη κρέμα να δέσει...
Κατεβάζουμε από τη φωτιά,αφήνουμε 5' να κρυώσει και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας...
( όσο θα ξεφορμάρουμε και θα κόβουμε το κέικ,συνεχίζουμε κατά διαστήματα να ανακατεύουμε
για να μην σχηματιστεί κρούστα στη κρέμα...)
Αφού ξεφορμάρουμε το κέικ,
με πολύ κοφτερό μαχαίρι,το χωρίζουμε οριζόντια στα δύο...
Περιχύνουμε το κάτω κομμάτι με τη κρέμα,
κρατώντας μία ποσότητα
για διακόσμηση στη κορυφή...
Ενώνουμε τα δύο κομμάτια,
διακοσμούμε με την υπόλοιπη κρέμα,την άχνη ,τα ακτινίδια και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα...
Το τί κάνουμε μετά...το αφήνω στη φαντασία σας...
The Recipe in English...
Something sweet,something sour,something green...
Just for St.Patrick's Day
and because of the
Very Good Recipes Challenge
We need...
- 250 gr. self raising flour
- 125 gr. soft butter
- 200 gr. sugar
- 125 ml. milk
- 3 eggs
- the zest of 2 lemons
- 2 teaspoons baking powder
- a pinch of salt
for the lemon cream...
- 200 ml. of water
- 70 gr. sugar
- juice and zest of 1 lemon
- 2 tablespoons corn flour ( not too full )
- 1/4 teaspoon turmeric ( it makes a wonderfull cream color )
- 1 tablespoon fresh butter
for decoration...
- roasted almonds net
- slices of lemon and kiwi
- icing sugar for dusting
vite...vite...a la cousine...
Beat butter and sugar in mixer until you have a fluffy cream...
Add the eggs one by one,watching to have absorbed the first before adding the other...
Add the lemon zest and salt,then add alternately milk and flour,
which we seek to advance Wobble with the baking powder...
Continue beating until we have an intimate mixture
and soft...
In a greased and lightly floured mold,we put our mixture
and bake in a preheated oven at 180 C for 50'
or according to our oven...
( taste with knife to see if it was baked...
If the blade comes out clean,it's ready )
Remove from oven,let it cool andtake out of the form...
Meanwhile,we prepare the lemon cream as follows:
In small saucepan add all ingredients,except cream butter
and low heat,stirring constantly...
Let the custard thickens...
Remove from heat,allow 5' to cool and add the butter,stirring...
( as we take out of the form and cut the cake,we are continuing to stir accasionally,not to form acrust on the cream...)
After take out of the form the cake,
with a very sharp knife,split horizontally in two...
Drizze the bottom piece with cream,holding a quantity
for top decoration...
Joining the two pieces,decorate with the remaining cream,sprinkle with icing sugar,decorate with kiwi and the roasted almonds ...
What you are going to do then....I leave it to your imagination...!!!
Something sweet,something sour,something green...
Just for St.Patrick's Day
and because of the
Very Good Recipes Challenge
We need...
- 250 gr. self raising flour
- 125 gr. soft butter
- 200 gr. sugar
- 125 ml. milk
- 3 eggs
- the zest of 2 lemons
- 2 teaspoons baking powder
- a pinch of salt
for the lemon cream...
- 200 ml. of water
- 70 gr. sugar
- juice and zest of 1 lemon
- 2 tablespoons corn flour ( not too full )
- 1/4 teaspoon turmeric ( it makes a wonderfull cream color )
- 1 tablespoon fresh butter
for decoration...
- roasted almonds net
- slices of lemon and kiwi
- icing sugar for dusting
vite...vite...a la cousine...
Beat butter and sugar in mixer until you have a fluffy cream...
Add the eggs one by one,watching to have absorbed the first before adding the other...
Add the lemon zest and salt,then add alternately milk and flour,
which we seek to advance Wobble with the baking powder...
Continue beating until we have an intimate mixture
and soft...
In a greased and lightly floured mold,we put our mixture
and bake in a preheated oven at 180 C for 50'
or according to our oven...
( taste with knife to see if it was baked...
If the blade comes out clean,it's ready )
Remove from oven,let it cool andtake out of the form...
Meanwhile,we prepare the lemon cream as follows:
In small saucepan add all ingredients,except cream butter
and low heat,stirring constantly...
Let the custard thickens...
Remove from heat,allow 5' to cool and add the butter,stirring...
( as we take out of the form and cut the cake,we are continuing to stir accasionally,not to form acrust on the cream...)
After take out of the form the cake,
with a very sharp knife,split horizontally in two...
Drizze the bottom piece with cream,holding a quantity
for top decoration...
Joining the two pieces,decorate with the remaining cream,sprinkle with icing sugar,decorate with kiwi and the roasted almonds ...
What you are going to do then....I leave it to your imagination...!!!
Κρατώ τη συνταγή στα υπόψιν Βιβίκα μου. Μου αρέσει και το λεμόνι και η φανταστική μυρωδιά του. Άλλωστε έχω τρεις καμαρωτές λεμονιές με αφράτα λεμόνια στον κήπο. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα τέτοιο γλυκό για τον καφέ μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Μπεττούλα μου,
Διαγραφήκι εμείς στο σπίτι φανατικοί των λεμονάτων είμαστε...
και μιά και η μανούλα του Γιάννη έχει λεμονιές φουντωτές και καμαρωτές και φορτωμένες,φροντίζω να τιμώ ιδιαίτερα τους θησαυρούς τους...
φιλιά κι από μένα κοριτσάκι...-:))
Πρόλαβα και το δοκίμασα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά υπέροχο!
Παύλο αγαπημένε,
Διαγραφήκι άλλα δοκίμασες αλλά δεν ακούω κιχ...
και δεν ήθελες και το ταπεράκι μαζί...pppp
Μου τρέχουν τα σάλια αλλά δεν το κάνω θέμα :P
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλό μήνα και πολλά πολλά φιλιά σε όλους σας
Αγγελούδι μου,
Διαγραφήέλα για καφέ να σου το φτιάξω...
πολλά φιλιά σε όλους σας κι από μας...-:))
Φιλενάδα έχεις γινει πλέον διεθνής, συν θεοσεβάμενη αφού δεν εχεις αφήσει άγιο για άγιο, ντόπιο και εισαγόμενο, συν τις λεμονο-νοστιμιές που μας σερβίρεις, οπότε respect!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή βδομάδα!
ΕΛΕΝΑκι μου,
Διαγραφήαφού ξέρεις...
μ' αφήνει σε ησυχία ο Λύκος αν δεν του έχω γλυκό εδώ μέσα...???
οπότε,ευκαιρίας δοθήσης,τίμησα και τον άγιο,βοήθειά μας...
φιλιά μωρό μου..-:))
Για να το λέει ο Παύλος αξίζει τον κόπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι πως αμφέβαλα για τη νοικοκυροσύνη και κυρίως τη φαντασία σου!
Θα το δοκιμάσω.. όταν συναντηθούμε!
Ε, δεν σου μοιάζω κοριτσάρα μου!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!!
Αντιγόνη αγαπημένη μου,
Διαγραφήόχι φλου κουβέντες για συνάντηση...
πάρε τηλέφωνο να κανονίσουμε συγκεκριμμένα κι εγώ θα σου το κουβαλήσω στο δίσκο...
φιλιά πολλά πολλά μα πολλά λέμε κι από μένα...-:))
Πότε είπαμε είναι του αγίου πατρικίου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλάδή μία φορά τον χρόνο θα μου το κάνεις? (το γλυκό αυτό?)
Είσαι ζαβολιάρα το ξέρεις?
Aller dans la cuisine tout suit..!!!
Eκτός και αν θέλεις να μπώ εγώ στην κουζίνα και να το φτιάξω την συνταγή την έχω,το πολύ,πολύ σε περίπτωση αποτυχίας να έχω το άλλοθι του πρωτάρη.
Φιλιά και αγκαλίές..!!!
ΛΥΚΕ,
Διαγραφήμη μου λες εμένα aller και μάλιστα tout suit γιατί σε βλέπω να τη βγάζεις από τούδε και στο εξής με γλυκό υποβρύχιο αγοραστό και πολύ θα σου είναι...
φιλιά και αγκαλίές κι από μένα...
και stay away from my kitchen γιατί θα σου κόψω τα πόδια...
αναγόμωση στους πυροσβεστήρες δεν κάναμε ακόμα για φέτος...ppp
ωραια συνταγη μικρη....ευχαριστουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήοσο ...για το μπλοκ..εχω καποια προβληματα...και δεν ξερω τι φταιει...ισως και ο υπολογιστης μου...να ειναι στο....τελος του...οποτε το εκλεισα....οι αναρτησεις μου...δεν φαινονταν....μαυρισε ο τοπος!χιχιοσο μπορω..και αν μπορω...θα βρισκομαι εδω γυρω...να σας χαιρομαι...
ευχαριστώ πολύ πολύ μικρή Ιριδούλα...
Διαγραφήκαι κάνε κάτι με τον υπολογιστή σου γιατί η γειτονιά μας θα αδειάσει...
ευτυχώς που συναντιόμαστε τα βράδια στα στέκια τα ραδιοφωνικά...-:))
βρε βιβούλα τι ωραία που βγήκε η φόρμα του γλυκού!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάκη,
Διαγραφήτο γλυκό βγήκε πιό ωραίο...τη φόρμα δεν τη δοκιμάσαμε,ήταν σκληρή...ppp
Πολύ ωραίο! Φαντάζομαι το άρωμα του! Καλό ανοιξιάτικο μήνα να έχουμε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι,
Διαγραφήπραγματικά το άρωμά του είναι υπέροχο,το ίδιο και το χρώμα του...Καλό μήνα και σε σένα...-:))
Τι κρίμα... Τα κόψαμε τα γλυκά μέχρι νεωτέρας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλα αυτά, καλό μήνα!
Αθηνά,γλυκειά μου,
Διαγραφήμπορείς κάλλιστα να κόψεις ένα κομμάτι κέικ και να πεις αληθώς πως έκοψες το γλυκό...
εναλλακτικές σου δίνω...
φιλιά πολλά...-:))
Καλο μηνα και καλη εβδομαδα να εχεις.Το κεκακι μοσχομυρισε μεχρι εδω.
ΑπάντησηΔιαγραφήεπίσης Δημιουργία μου...να είσαι καλά...
Διαγραφήκαλό μήνα και σε σένα...-:))
βρε κουτάκι...βρε κουτάκι...τι μας κανεις μάνα μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήείσαι και μακριά...φιλια και καλο μηνα!!!!
A! ρε Λύκε καλοπερνάς...
Εlenaκι μου,
Διαγραφήτί σου κάνω μάνα μου...???
( και αυτό με το Λύκο ξαναπέστο...και με στέλνει και στη κουζίνα γρήγορα,κατάλαβες...??? )
φιλιά πολλά και από μένα...-:))
Αχ Πατρίδα μου γλυκιά.....αγοράζω τα υλικά και με βήμα γοργό τρέχω για την κουζίνα μου....Φιλια Κουτάκι μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΛΕΞ μου,
Διαγραφήτρέξε γρήγορα...
και μετά βγάλε φωτό που ταίζεις το Μήτσο στο στόμα να ηρεμήσουν τα πνεύματα στον Πύργο...λολ
φιλιά κι από μένα κοριτσάκι...-:))
γεια σου σπιρτοκουτάκι με τα ωραία σου!φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά πολλά κι από μένα Χριστινάκι μου...
Διαγραφήνα είσαι καλά...-:))
φιλιά πολλά κι από μένα Χριστινάκι μου...
Διαγραφήνα είσαι καλά...-:))
Εχεις λόγους που καλοπιάνεις και τους εισαγώμενους Αγίους Βιβή μου και δεν μας τους λες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι θα ξέρεις εσύ πάρα-πάνω καλή μου, είμαι σίγουρη!
Τέλειο, δεν το συζητώ.
Πηνελόπη μου,
Διαγραφήσοβαρότατους....ένα Λύκο στο σπίτι...
οπότε βρίσκω ευκαιρία να δεηθώ και υπέρ Αγίων...λολ
Υπέροχη λεμονο-νοστιμιά ανοιξιάτικη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
φιλιά κι από μένα Ελένη μου...
Διαγραφήσ' ευχαριστώ πολύ...-:))
Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και....gâteau à la crème de citron!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα!
xristin αγάπη μου,
Διαγραφήάντε και άργησες...
σε περιμέναμε να κάνουμε και τα Γόμορα...
Χο !
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΒΙΒΗ ΜΟΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΣΟΥ!
ΦΙΛΑΚΙΑ!
καλό μήνα Εφάκι μου,να είσαι καλά...
Διαγραφήσ' ευχαριστώ πολύ πολύ...-:))
___________░▒▒▒▒▒▒░.
ΑπάντησηΔιαγραφή__________▒▒▒░▒░░░░▒▒.
__________░▒▒▒░▒▒▒░░▒▒
_________░░░▒▒░░░▒░▒▒
____▓___░░░░░░`▒▒▒▒▒:
____▓▓ ░░░░░░▒░░░░░░
_ ▓_ ▓▓░░░░░▒░░░░░░░
_▓▓▓ ▓░░░░░▒░░░░░░░ ▓
_ ▓▓▓▓░░░░▒░░░░░░░▓▓
.....▓▓▓░▓░▒░░░░░░▓▓
........▓▓▓░▒░░░░▓▓▓
............▓▓'▓▓'▓▓▓▓´
..................▓▓▓'
___________▓
___▓▓▓____▓
_▓▓▓▓▓▓_▓
▓▓______▓▓
_________▓__▓▓▓▓▓
__________▓_▓▓▓▓▓▓
__________ ▓▓______▓▓
__________ ▓
___________▓
Karolina , Krystyna , Klara ♥,
Διαγραφήthank you so much for visiting my blog and for your lovely rose...-:))
Ενα θα σου πω, μπήκα να πω μια καληνύχτα κι έπεσα πάνω σε αυτή την εικόνα....Με κατέστρεψες!! Καταπληκτικό το κόβουμε στη μέση και το γεμίζουμε με κρέμα...τέλειο!! Αχ βρε Σπιρτόκουτο....αχ αχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερινάκι,
ΑπάντησηΔιαγραφήόντως...είναι μεταμεσονύχτιο χτύπημα κάτω από τη μέση...λολ
φιλιά και ευχαριστώ...-:))