Το χουμε ματαξαναπεί...
σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει...
και το δικό μου πρόκοψε με τον δικό μου Γιάννη...
Σήμερις το λοιπόν,
λόγω εορτής,είπα να σας κάνω τραπέζι με το αγαπημένο
φαγητό του ...
ΣΤΙΦΑΔΟ...!!!
( με γίδα ελευθέρας βοσκής )
θέλουμε :
- 2 κιλά γίδα
- 2 κιλά κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
- 2 με 3 σκελίδες σκόρδο
- μισή κούπα πολύ καλό,λευκό ξίδι
- μισή κούπα νερό
- 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες,περασμένες στον τρίφτη
( αφήστε το μούλτι,τις κάνει νιά νιά )
- 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 3 + 3 φύλλα δάφνης
- κόκκους μαύρου πιπεριού
- κόκκους μπαχαριού
- αλάτι,πιπέρι,λάδι
- ένα πακέτο χαρτομάντηλα
και αρχίζουμε :
Από το βράδυ,πλένουμε καλά τη γίδα και τη βάζουμε στο σκεύος
που θα τη μαρινάρουμε...
Προσθέτουμε το ξίδι,το νερό,το δεντρολίβανο,
τους μισούς κόκκους πιπεριού,τους μισούς μπαχαριού
και τα 3 δαφνόφυλλα...
Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να κοιμηθούν αγκαλίτσα
όλο το βράδυ...
Την άλλη μέρα,
βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα,
τη σουρώνουμε,
( κοιτάξτε μη τη πετάξετε,θα τη προσθέσουμε μετά στη κατσαρόλα )
και το σκουπίζουμε καλά...
Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι
και τσιγαρίζουμε ελαφρά 2 από τα κρεμμύδια
ψιλοκομμένα και το σκόρδο...
Περνάμε το κρέας να κάνει κρούστα
και να κρατήσει έτσι τους χυμούς του...
( αφήστε το πηρούνι κάτω,που βιάζεστε...θα ξεκολήσει μόνο του )
Σβύνουμε με το κόκκινο κρασί,
προσθέτουμε τη μαρινάδα,τις ντομάτες και το πελτέ,
τα άλλα 3 δαφνόφυλλα,
το μπαχάρι και το πιπέρι...
Κλείνουμε τη κατσαρόλα καλά και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό σε σιγανή φωτιά...
( όλο το μυστικό σε αυτά τα φαγητά,είναι το πολύ σιγανό μαγείρεμα,με κλειστή κατσαρόλα,
έτσι ώστε να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα...)
Εν τω μεταξύ,
όσο η γίδα μαγειρεύεται
- είπαμε,θέλει υπομονή -
εμείς καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια
( εδώ χρησιμοποιούμε τα χαρτομάντηλα που αναφέρονται στη συνταγή γιατί κλαίμε με τα μερινά μας ),
τα πλένουμε,τα στεγνώνουμε και τα τηγανίζουμε ...
Οταν η αίγα
είναι σχεδόν έτοιμη,προσθέτουμε και τα τηγανισμένα κρεμμυδάκια,που έχουμε φροντίσει
να σουρώσουμε από το λάδι που τα τηγανίσαμε...
Συνεχίζουμε το αργό μαγείρεμα,
- προσθέτουμε εν τω μεταξύ και το αλάτι -
μέχρι η αίγα να λιώνει στο πηρούνι που τη δοκιμάζουμε
( γιατί μη μου πείτε οτι δεν κάνετε μία μικρή βουτιά,
έτσι για να δοκιμάσετε βρε παιδί μου )
και η σάλτσα να θυμίζει μελένιο όνειρο...
κι ένα μικρό ΤΙΠάκι:
αν " ακούτε " κάπως περισσότερο το ξίδι,
( μη στήνεις αυτί παιδί μου,εννοώ αν η γεύση του ξιδιού φαίνεται κάπως δυνατή )
προσθέστε λίγη ζάχαρη στο φαγητό...
Και βέβαια,
για το μωρό μου,μία σοκολατένια τριανταφυλλότουρτα...
με όλες μου τις ευχές και την αγάπη μου...!!!
( χρησιμοποιήστε όποια συνταγή για κέικ θέλετε...
τη τριανταφυλλένια διαφορά στα σχέδια,κάνει η φόρμα σε σχήμα τριαντάφυλλου που χρησιμοποίησα )
Καλό Σ/Κ σε όλους...
-:))
Χρόνια πολλά, να τον χαίρεσαι, να είναι γερός πάνω απ όλα!Κι εσύ το ίδιο όπως όλη σου η οικογένεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχο στιφάδο! Πολύ μου αρέσει!!!
Και η τούρτα υπέροχη!
Χρόνια πολλά!
aristourgima!!!! :) kai xronia polla sas euxomai!!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία όλα τα καλά να τα έχετε.Το στιφάδο σου ωραιότατο να είσαι καλά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ του ΠΟΛΛΑ του καλού σου ...να τον χαίρεσαι και να ειστε πάντα αγαπημένοι..αυτό μετραει...το στιφάδο μούρλια φαίνεται..στήλε κατα δώ κανένα μεζέ...χι..χι.. να χαιρεσαι..οτι αγαπας...ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και χαμόγελαααα!!! φιλακια
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι τον Γιάννη του...σπιτιού σου.Στιφάδο με γίδα δεν έχω φάει.Έτσι που το περιγράφεις, θα πρέπει να γίνεται πεντανόστιμο. Παίρνω και ένα κομματάκι από την τούρτα, για να σου ξαναευχηθώ. Να τον χαίρεσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τον Γιάννη σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η παρουσίαση της συνταγής!
Τώρα πάω και στο στεφάνι σου να του ευχηθώ!
ΒΙΒΙΚΑ ΜΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥ!!!!!!!!!!ΕΓΩ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΤΟΝ ΓΙΟΡΤΑΣΩ. ΘΑ ΨΗΣΟΥΜΕ... ΤΩΡΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΟΥ ΤΟ ΛΙΜΠΙΣΤΗΚΑ!!!!!!!!!
ΠΑΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ... ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Να τον χαίρεσαι Βιβήκα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμ.........
Τη γίδα δεν την τρώω αλλά...
μπορώ να πάρω το σοκολατένιο
τριαντάφυλλο και να φύγω
ή ν αρχίσω το τρέξημο;;;
Χα χα χα χα
Φιλάκια πολλάαααααα
ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΜΑΣ!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΓΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑ ΚΟΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΑ!!!!!!
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΔΙΑΙΤΑ!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!
ΑΑΑΑΑΑΑ!!!! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΥΡΤΑΡΙ!!!!!!
Να τον χαίρεσαι τον Γιάννη σου,χρόνια του πολλά και καλά!Τέλειο τραπέζι του ετοίμασες!Καλή χρονιά να έχετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι,Βιβή-χΧρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σε χαίρεται κι εκείνος,είσαι αξιαγάπητη!
Περισσεύει πιατάκι;Στείλε προς τα εδώ,μην ξεχάσεις την τουρτίτσα..
Φιλιά!
Που να βρω εδώ στην Αθήνα γίδα ελευθέρας βοσκής?? Την συνταγή όμως θα την κρατήσω, φαίνεται καταπληκτική!! Να χαίρεσαι τον Γιάννη σου, πολύχρονος, Καλή χρονιά πάντα με υγεία-ευτυχία-αισιοδοξία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια του πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι το Γιάννη σου Βιβή μου με υγεία και ευτυχία!!!
Αγαπω στοιφαδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται τελειο!
Κρίμα που έφτασα κατόπιν εορτής,δεν άφησαν ψιχουλο οι λυσσάρες!δεν τις μπούκωνες τα χαρτομάνδηλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιβίκα μου Χρόνια Πολλά στο Γιάννη σου μελωμένα και ευωδιαστά σαν το στιφάδο σου για χάρη του!
Φιλάκια πολλά-πολλά-πολλά
Χρόνια του πολλά, να τον χαίρεσαι και να είναι πάντα καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο στιφάδο θα διαλέξω γιατί βαριέμαι να το φτιάχνω, χαχα!
Να ζήσει και πάντα να τον περιποιείσαι έτσι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιβικάκι μου, καθυστερημένες οι ευχές μου μιας και πριν από λίγο επέστρεψα από τα πάτρια όπου internet γιοκ, ως γνωστόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι τον Γιαννάκη σου, και να σε χαίρεται κι αυτός βεβαίως, τέτοιο κορίτσι που του δώσαμε, νοικοκυρά, χρυσοχέρα, με τα στιφάδα της, με τις τούρτες της, με τις κατακόκκινες τουαλέτες της, με τις ασορτί γόβες της, και πολλά άλλα που θέλω όλη μέρα να τα απαριθμήσω!
Σταματώ εδώ, και τσιμπώ ένα κρεμμυδάκι στιφάδου, γιατί τίποτε άλλο δεν πιστεύω να περίσσεψε!
Φιλιά πολλά και στους δυο σας!
λατρευω το στιφαδο 10 μερες περσυ στη Ζακυνθο ετρωγα καθε μερα στιφαδο αλλα την γιδα σας την χαριζω μπλιαχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα καλά spirtokoyto με την συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κατάλαβα,την εμπέδωσα.
Την γίδα όμως να την μαγειρέψω πριν την πάω στον τράγο η.....μετά;
Να χαίρεσαι τον Γιάννη σου και την οικογένεια σου όλη.
Φιλούρες!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ.ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ.
Και στιφάδο...και με γίδα... πολύ ελαφρύ το φαγητάκι του αγαπημένου σου, καλή μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι είναι παιδί μου, την κάνεις την αμαρτία, αλλά την κάνεις με "βάρος" και με "περιεχόμενο" :-))
Χρόνια του Πολλά και Καλά Βιβή μας.
Χρόνια του πολλά, να τον χαίρεσαι, έστω και λίγο καθηστερημένα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο στιφάδο, το λατρεύουμε κι εμείς οικογενειακώς, τη γίδα πάλι όχι...
Οπότε να ξέρεις, αν έρθω να μου κάνεις το τραπέζι, θα μου φτιάξεις μεν στιφάδο αλλά με άλλο είδος κρεάς, χαχα
Πολλά φιλιά, καλή εβδομάδα!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΒΙΒΗ ΜΟΥ!!!!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ!!!!ΤΟ ΣΤΥΦΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ!!! ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΜΕ ΓΙΔΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑ!!!!
Να το χαίρεσαι το μωρό σου Βιβή μου. Καλή η γίδα αλλά θα προτιμήσω τη τουρτίτσα για κέρασμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιά!
Σας ευχαριστώ όλους και όλες μέσα από την καρδιά μου για τις ευχές σας..να είστε πάντα καλά γεμάτοι υγεία,να έχετα μία καλή χρονιά χαμόγελα σπαρμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιβή μου,μωράκι μου γλυκό και μοναδικό εσύ,και του χρόνου να είμαστε καλά και να γιορτάσουμε ακόμη ομορφότερα.Ευχαριστώ που υπάρχεις στην ζωή μου.Αν και τα λόγια είναι φτωχά και πολλές φορές αλλοιώνουν τα αισθήματα..Σ'Αγαπώ..!!!
Βιβίκα να τον χαίρεσαι τον Γιάννη σου, να ΄ναι πάντα το γερό και δυνατό σου στήριγμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο στιφάδο καταπληκτικό, μου τρέξανε τα σάλια!!
Φιλάκια
Χρονια πολλα στον Γιαννη σου, να τον χαιρεσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΙΒΗ ΜΟΥ,ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ,ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΠΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟΣΠΙΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΚΑΝΑ ΜΟΥΣΚΕΜΑ!!ΕΤΣΙ ΕΧΑΣΑ ΤΙΣ "ΤΡΕΛΕΣ" (ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ) ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ,ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΓΑΝΑ,ΤΟ SINTI VIVI ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΑ ΣΟΥ!!!ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΟΥ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥ !!ΝΑΝΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ!!!
ΚΑΛΑ Η ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ ΦΟΡΜΑ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!
Βιβάκο μου πειράζει που θα την πέσω στην υπέροχη τούρτα και δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσω εαν δεν σκάσω !!! πηγα και ευχήθηκα στο ήμισύ σου και τον φοβέρισα και λιγάκι !!!χιχιχι!! Χρονια πολλά του Βιβή μου να είσαστε πάντα καλά και αγαπημένοι !! και του χρόνου να μας ξανακεράσετε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά πολλά πολλά
Λοιπόν Βιβή μου καλημέρα... θα κάνω συνταγοκλοπή και θα φτιάξω το στιφάδον του... Παναγιώτου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσια η συνταγή σου μου φαίνεται και η γίδα ένα από τα πιο παραγνωρισμένα κρεατικά.
Χρόνια γευστικά και όμορφα μανίτσα μου.
Περιμένω ενημέρωση για το μπλογκοαντάμωμα.
Φιλιά
μερικές φορές,δεν υπάρχουν λόγια να πεις για να ευχαριστήσεις - όσο εσύ τουλάχιστον θα ήθελες - για τόσες πολλές και ζεστές ευχές που δέχεσαι από ανθρώπους που τις περισσότερες φορές δεν τους γνωρίζεις καν...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα αρκεστώ σε ένα απλό,αλλά μέσα από τη καρδιά μου ευχαριστώ για το πέρασμά σας από εδώ και τις ευχές που αφήσατε για τη γιορτή του αγαπημένου μου λυκάκου...
( ο οποίος ειρρήσθω εν παρόδω,φρόντισε πριν από μένα να δώσει ευχαριστίες,αφού εμένα με είχε στο τρέξιμο και στη τσίτα για να απαλύνω τον πόνο του και αυτός ξαπλωμένος απολάμβανε...τα ντιχτιρίσματα...
τώρα όμως που έγινε καλά από το λυκόπιασμά του θα τα πληρώσει όλα μαζεμένα...το μωρό μου...)
και πάλι σας ευχαριστώ και σας φιλώ όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά...-:)))))
αααααααααααχαχαχαχα,να κοιμηθούν αγκαλίτσα λέει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι το γίδι μέσα στη νύχτα να αλλάζει πλευρό και να τραβάει το πάπλωμα!
χρόνια πολλά, να τον χαίρεσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά να έχετε
φιλάκια, σμουτς