τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

απλώνω ΤΡΑΧΑΝΑ και ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ...



Μιά φορά κι ένα καιρό,πολλά χρόνια πριν,ήταν ένα κοριτσάκι που όταν πήγαινε τέτοια εποχή, στο πατρικό του σπίτι,στη Λαμία,έβλεπε τη γιαγιά του να ανασκουμπώνεται στη κουζίνα...
 κατσαρόλες,κουτάλες,σεντόνια.μαξιλαροθήκες και κρεββάτια,επιστρατεύονταν και όλοι ξέραμε οτι είχε έρθει η ώρα του τραχανά και της χυλοπίτας...

Ολοι ξέραμε οτι η γιαγιά θα γέμιζε τις μαξιλαροθήκες με τα κεντίδια και κάθε κλωνάρι της οικογένειας θα είχε το δικό του μερτικό,εφόδιο στο χειμώνα που έμπαινε...

Τα χρόνια πέρασαν,το κοριτσάκι μεγάλωσε - αυτό μη το δέσετε και κόμπο - και κάθε χρόνο παρέα με τη γιαγιά να παρακολουθεί χαμογελαστή από ψηλά,σήκωνε μανίκια ,στρωσίδια και άντρα από τα κρεββάτια για να συνεχίσει τη παράδοση...


ΑΓΟΡΑΣΕ :

- 5 κιλά γάλα πρόβειο ( αυτό για να είμαστε ειλικρινείς,το έχει εξασφαλίσει ως εξής :
σταμάτησε πριν κάτι χρόνια στη ψύχρα ένα βοσκό που πέρναγε με το κοπάδι του την Εθνική,στον Αυλώνα...
κατσικώθηκε το κοπάδι,λαχτάρησε ο βοσκός,έβριζαν οι από πίσω που σταμάτησε η κυκλοφορία,αλλά το κοριτσάκι,απτόητο...
Κατέβηκε,έμαθε πού ήταν η στάνη και από τότε κάθε φορά που θέλει γάλα,αβγά,γίδα και κατσίκι,τσουπ στη στάνη...)
- 2 κιλά σταρένιο ( πληγούρι )
- 1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
- αλάτι
- σίτα ( κόσκινο με χοντρές τρύπες )
( αυτό δεν το αγόρασε,το κληρονόμησε )

...αν δεν θέλετε να βάλετε σταρένιο,βάλτε 3 κιλά σιμιγδάλι...
( εγώ βάζω και τα δύο,η γεύση ειναι πιό γεμάτη,πιό παραδοσιακή..)

...και ανασκουμπώθηκε κάπως έτσι :

...Βράζουμε το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα και του προσθέτουμε το σταρένιο και το σιμιγδάλι,
ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα..

Βάζουμε και το αλάτι...

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βρεγμένο πανί...

Μόλις κρυώσει...το τσιμπάμε..


Παίρνουμε δηλ."τσιμπιές" μεγάλες από το μείγμα ,
τις απλώνουμε επάνω σε ένα καθαρό σεντόνι και αφήνουμε να ψιλοξεραθούν για μερικές ώρες...



(..αν το αφήσουμε για την άλλη μέρα,ο τραχανάς μας θα είναι κάπως ξυνός..)

Αφού ξεραθούν οι τσιμπιές μας,οπλιζόμαστε με υπομονή και αρχίζουμε να τις τρίβουμε στη σίτα...

Απλώνουμε πάλι τον τριμμένο τραχανά στο σεντόνι μας και τον αφήνουμε να στεγνώσει τελείως...






Τον διατηρούμε σε μαξιλαροθήκη,έτσι ώστε να μη πάρει υγρασία και χαλάσει..

 


TIPάκι :Μιά συμβουλή για όσες τυχερές μπορούν να βρούν γάλα
πρόβειο,κατευθείαν από μαντρί ή βοσκό...
Το πρόβλημα σε αυτό το κατά τα άλλα αγνό γάλα που δεν έχει υποστεί επεξεργασία,είναι
ο κίνδυνος μεληταίου πυρετού...
Οταν το γάλα φτάσει σε σημείο βρασμού..φουσκώνει...κι έτσι δεν μπορούμε να το βράσουμε σε
μεγαλύτερη θερμοκρασία ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κάθε ανθεκτκό μικρόβιο έχει καταστραφεί..
..τι κάνουμε...
...παίρνουμε ένα άδειο κουτί από γάλα εβαπορέ,αφαιρούμε την ετικέτα,το πλένουμε πολύ καλά ,
του ανοίγουμε τρύπες και από τις δύο πλευρές...και το βάζουμε να βράσει μαζί με το γάλα..

Η ανακύκλωση που γίνεται από τις τρύπες,δεν αφήνει το γάλα να φουσκώσει και να χυθεί,
συνεπώς η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι μεγάλη και τα μικρόβια δεν αντέχουν..
(...το κόλπο μου το ειπε ο κτηνίατρος της περιοχής που προμηθεύομαι το πρόβειο γάλα από το
μαντρί..)

Αλλο κολπάκι για όσες δεν έχουν καμία διάθεση να κατακόψουν τα ωραία τους χεράκια τρίβοντας
στη σίτα...
Τρίψτε τον στο μούλτι..
Θα είναι το ίδιο νόστιμος...απλά πιο "λεπτός",χωρίς εκείνα τα μικρά κομματάκια,
που εμένα μου αρέσουν πολύ...

Και τέλος,αν δεν έχετε σκοπό να πετάξετε τον άντρα σας ή τα παιδιά σας από τα κρεββάτια τους
για να απλώσετε τραχανά...
...βάλτε τον τριμμένο τραχανά σε ταψί και στεγνώστε τον στο φούρνο για λίγα λεπτά...


Τί...???
νομίσατε οτι τελειώσαμε...???
αμ δε...
εμπρός...έτοιμες για χυλοπίτες...

ΥΛΙΚΑ

 - 1 κιλό γάλα (..το γνωστό ..το παραδοσιακό..από το μαντρί..ξέρετε εσείς...
- 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κιλά περίπου αλεύρι από σιτάρι (...ή όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή και
ελαστική ζύμη..)
- 30 αβγά
- 1 κουταλιά σούπας περίπου αλάτι...

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε σε μεγάλη λεκάνη όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη ζύμη στην ησυχία της
σκεπασμένη με πετσέτα περίπου για μια ώρα...

Ανοίγουμε σχετικά χοντρά τα φύλλα και τα απλώνουμε να στεγνώσουν κάπως
(...προσοχή..οχι να ξεραθούν...)


Τα κόβουμε σε λωρίδες αν θέλουμε την κλασσική χυλοπίτα ή σε μικρά τετράγωνα κομματάκια
....(...η φίλη μου η Εμμα τα λέει τουτουμάκια..!!!)
Εμείς φτιάξαμε και τα δύο για ποικιλία...

( ένα ξύλο κοπής πήρε τη θέση του χάρακα για...επαγγελματικό αποτέλεσμα και η ρόδα που κόβουμε τη πίτσα έκανε τις άκρες της χυλοπίτας δαντελωτές...

Μόλις τελειώσουμε το κόψιμο,φτιάχνουμε ένα καφέ (..θα μας χρειαστεί μετά το άπλωμα..)
και απλώνουμε τις χυλοπίτες μας όπου βρούμε ελεύθερο τραπέζι,κρεββάτι,καναπέ...










Πίνουμε τον καφέ που φτιάξαμε μετά από τόσες ώρες κόψιμο της ζύμης...

Τις αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά,περίπου 2-3 ημέρες (...σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να
μουχλιάσουν αν δεν έχουν στεγνώσει τελείως...)



Μαζέυουμε τις χυλοπίτες και τα τουτουμάκια μας και τα φυλάμε σε πάνινες μαξιλαροθήκες
έτσι ώστε να αερίζονται και να διατηρούνται...


Αυτά τα ολίγα - μη μου πείτε οτι κουραστήκατε - και εν αναμονή των κρύων ημερών και νυκτών για να τα απολάυσουμε... 
- :))

( όχι θα κάτσω εγώ να ασχοληθώ με τη ΔΕΘ και τις χυλόπιτες που μας σέρβιραν...
προτιμώ τις δικές μου που πιάνουν και τόπο...)

37 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ, Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΑΙ ΟΗ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ!!!!
    ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΕΧΘΕΣ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΑΝΩ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ!!!!!!!!!
    ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΑΣ!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω πειράζει να μην κάνω που δεν έκανε η γιαγιά μου;φτιάξε εσείς βλέπω εγω και αγοράζω στη συνέχεια!
    Φιλιά προκομένες μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ημαρτον Κύριε τι άλλο θα δούν τα όμορφα μπιρμπιλωτά ματάκια μου και θα ακούσουν τα όμορφα μικροσκοπικά ντελικάτα αυτάκια μου!!
    Φιλενάδα ότι θα άπλωνες τραχανά και χυλοπίτες μετά τα τζακούζια και να μου το λέγανε δεν θα το πίστευα:P
    Eσύ είσαι πολύ προκομμένη μιλάμε!
    Εγώ ούτε φύλλο δεν ανοίγω με τα χεράκια μου, όχι να απλώσω τραχανά και χυλοπίτες.
    Και τι να τον κάνω τον καλό μου?? Που να τον βάλω να κοιμηθεί?? Ερωτώ σε περίπτωση που γίνω κι εγώ προκομμένη σαν κι εσένα, πράγμα δύσκολο και χλωμό!!
    Πάντως δεν αμφιβάλλω διόλου ότι το χειροποίητο δεν θα συγκρίνεται με τίποτα με τα λοιπά παρασκευάσματα του εμπορίου, γι αυτό μια κρύα νύχτα του χειμώνα θα πάρω την Βου αλα μπρατσέτα και θα σου πέϊ ε βίζιτ!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαπα τι νοικοκυροκοριτσο εισαι καλε εσυ μεχρι τραχανα και χυλοπιτες φτιαχνεις, αξια αξια και του χρονου με υγεια να ξαναφτιαξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ RENAκι,καλοφάγωτος και ο δικός σου,τον είδα...
    και πρέπει να σου πω οτι ζήλεψα γιατί εσείς φτιάξατε τραχανά με θέα...
    καλό κουράγιο με τις χυλοπίτες αύριο...
    να είσαι καλά και εσύ...και του χρόνου...-:))


    @ ΧΑΡΟΥΛΙΤΑ μου,
    εσύ μη φτιάξεις...
    θα κάνουμε ανταλλαγή τα δικά μου με τις υπέροχες χαρτοπετσέτες σου για ντεκουπάζ...
    φιλιά πολλά πολλά και σε σένα...-:))


    @ ΕΛΕΝΑκι μου,
    πρόκοψε εσύ να τα φτιάξεις και στείλε τον καλό σου να κοιμηθεί εδώ,που αδειάσαν τα κρεεββάτια...ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μου,
    να είσαι καλά...
    τις κρύες νύχτες του χειμώνα κερνάω σουπίτσα τραχανά...
    και τις μέρες,κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. vivoula.....wraia suntagi..alla pes mou giati ta kentidia mesa ssa maxilaria??paizei kapoio roloooo??? aaa kai oxi den to denoume kompo....kalofagwtes loipon oi xylopites.....kuriolektika omws..giati metaforika..kathontai varies...xaxaxaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νοικοκυρεμένο μας κορίτσι, μπράβο σου. Και βλέπω φτιάξατε ποσότητες, όχι παίξε γέλασε! Καλοφάγωτες κι από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα το πω και σε σένα Βιβίκα μου....ζηλεύω!!!! Δεν έμαθα κι ούτε επιχείρησα ποτέ μου να κάνω αυτή τη δουλειά....όχι ότι τη φοβάμαι, απλώς νομίζω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη φασαρία.....μπορεί να είναι τελικά μύθος αλλά εγώ έτσι αισθάνομαι. Την αφήνω λοιπόν για του χρόνου, κι ελπίζω σε ένα κέρασμα δικό σου ή της Ρένας!!!
    Καλοφάγωτα να είναι, και του χρόνου με υγεία!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που ζούσε κοντά στην Πλατεία Αμερικής και δεν είχε χωριό και που η γιαγιά της, η μαμά της και γενικότερα οι γυναίκες της οικογενείας της ήταν του τύπου "Σε ποιο θέατρο θα πάμε σήμερα" "Η κυρία Πισπιρίγκου μας έχει καλέσει σε τσάι με κουμ-καν αύριο" κ.λπ. κ.λπ. Αλλά, όταν το κοριτσάκι μεγάλωσε, ο καλός Θεούλης της έστειλε ένα καλό αγόρι από χωριό. Το καλό αγόρι είχε έναν αδερφό κι ο αδερφός μια σύζυγο που ήταν κι αυτή από χωριό και πολύ άξια νοικοκυρά. Και πάνω απ' όλα πολύ καλή γυναίκα. Και έφτιαχνε κάθε χρόνο χυλοπίτες και τραχανά. Σε μεγάλες ποσότητες. Και συνεχίζει να τις φτιάχνει. Και κάθε χρόνο δίνει και δύο μαξιλαροθήκες 50χ70 βαμβακερές (τη μια με τραχανά και την άλλη με χυλοπίτες)στο εν λόγω κοριτσάκι που μεγάλωσε και εν τω μεταξύ έγινε συννυφάδα της. Και ως εκ τούτου το κοριτσάκι αφού μια ζωή έτοιμα τα έβρισκε τα καλούδια ήταν και παρέμεινε ανεπρόκοπο.
    Καλοφάγωτα τα καλούδια σου Βιβή μου! Καλωφάγωτα κι αυτά που θα μου δώσει η συννυφάδα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο χρυσοχέρα μου, γεια στα χεράκια σου!!!!!!!!!!!!!
    Και μην ξεχνάςςςςςςςςςςςς, ξέρω που μένεις χιχιχιχιχιχι θα σου έρθωωωωωωωωωω
    Σμουάτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλωφάγωτα, και του χρόνου!!
    Ναι ,εγώ θα μπορούσα να είμαι η ...συνυφάδα της Αθηνάς! Χα,χα! Με τέτοια μεγάλωσα και μεγαλώνω και τα παιδάκια μου!
    Τελευταία έγινε κι ο τραχανάς γκουρμε , βρε πως αλλάζουν οι καιροί... Χυλοπίτες και blogging χέρι- χέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πωωωω
    Σκέφτομαι το χειμώνα
    ζεστό τραχανά με κομμάτια
    φέτας μέσα να λιώνουν.....
    :) :) :)

    Εχουμε να φάμε οικογενειακώς
    πολλά κιλά λέμε!!!

    Φιλιά στα μούτρα σαςςςςςςςςςςς
    Μπράβο μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βιβή,καλοφάγωτα και τα δυο-αγαπημένες γεύσεις!
    Τι νομίζεις,μόνο εσύ είσαι νοικοκυρά;Φέτος έφτιαξα τραχανά-πρώτη φορά στη ζωή μου,ξινό τον λέμε,με αλεύρι και σιμιγδάλι χωρίς βράσιμο-μην παρακουραστούμε-καλό έγινε,δοκίμασα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΠΡΑΒΟ ΒΙΒΗ! ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑΚΙ ΟΛΕΣ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑ!ΧΑΧΑΧΑ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η γιαγια εχει φτιαξει εδω κ καιρο τραχανα κ εμεις πριν εναν μηνα χυλοπιτες! Με γαλα προβειο απο στανη αμε κ τα αβγα κ ολα! Πιο βιολογικο πεθαινεις! :P
    Εννοειται σε μαξιλαροθηκες παντα! Ηδη εχουμε φαει 4 φορες αμεεεεε!!

    Καλο φαγωμα!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είστε απαράδεκτη..
    κρίνω οτι το ιστολόγιο σας είναι ρατσιστικό..

    πουθενά ΔΕΝ αναφέρατε για κυρίους..

    μόνο κυρίες νομίζετε παρακολουθούν τις μαγειρικές (και όχι μόνο) εμπνεύσεις και οδηγίες σας?

    καλησπέρα σας και καλοφάγωτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να σε δω Βιβή ανασκουμπωμένη να ανοίγεις φύλλο για χυλοπίτες και να απλώνεις τραχανά και τι στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλό φθινόπωρο σπιρτοκουτάκι μου καλοφάγωτα και κλοχώνευτα τα δημιουργήματα σου !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είσαι απίθανη!!εγώ φέτος έφτιαξα μέσα στις λίγες μέρες που βρέθηκα στο χωριό τραχανά με συνταγή φίλης της μαμάς μιας και τον καιρό εκείνο που λες κι εσύ δεν είχα φροντίσει να καταγράψω τη δική της.
    Ευτυχώς τις χυλοπίτες πρόλαβα και τις έχω με φωτογραφίες από τα χεράκια της.
    Καλό Φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι όμορφη ανάρτηση!! Καλό Χειμώνα και καλοφάγωτεεεες..
    Καλημέρες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ποποοοοοο, τρελαίνομαι για χυλοπίτες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χαχαχαχα!!! είσαι απίστευτη !!!!!!!! και εμένα η πεθερά μου ''τουτουμάκια'' τα λέει, οι σπιτικές χυλοπιτες είναι υπεροχες !! επειδή και εγω σαν την Ελενα, δεν έχω που να τους βάλω να κοιμηθούν, δεν μπορώ να φτιάξω τις συνταγές που μας δίνεις, μπορώ όμως πολύ εύκολα να έρθω επίσκεψη και να τις απολαύσω δίπλα στο τζακουζι !!!!!!!!!!!!


    και του χρόνου Βιβάκο !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ ΜΑΚΗ μουυυυυ...έλεος...με ξεπάτωσες στο γέλιο...
    ποιά κεντίδια μέσα στα μαξιλάρια παιδί μου...???
    τις χυλοπίτες βάζουμε μέσα στα μαξιλάρια που ήταν κεντημένα,τον παλιό εκείνο τον καιρό...λολ


    @ ΕΥΓΕΝΙΑ μου,αν φτιάξαμε λέει...???
    τη διπλάσια,μη σου πω και περισσότερη από αυτή που δίνω στις συνταγές...-:))


    @ ΜΠΕΤΤΟΫΛΑ μου,
    άκου τί θα κάνεις...
    ξεκίνα με τον τραχανά,είναι πιό εύκολος...
    και κάνε τη μισή της μισής,της μισής δόση...
    μόλις πάρεις τον αέρα,του χρόνου,τη κάνεις ολόκληρη...-:))
    ( κέρασμα...???...όποτε και όσο θέλεις...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ ΑΘΗΝΑ,
    άστο...δεν το χεις..ευτυχώς έχεις συνυφάδα...
    ( για την ιστορία,σου λέω οτι και η μαμά στους ίδιους κύκλους κυκλοφορούσε...
    η γιαγιά ήταν αυτή που έκανε τέτοια...
    η εγγονή πήρε και από τις δύο...
    και του σαλονιού και του λιμανιού...λολ )


    @ ΑστεροΜαράκι μου,
    δεν χρειάζεσαι πρόσκληση...έχεις ελευθέρας...-:))


    @ ΝΙΚΗ μου,
    δεν ξέρω αν ο τραχανάς έγινε τελευταία γκουρμέ,εγώ ξέρω τί τραβάνε τα χεράκια μου να τον τρίβω και να τον απλώνω...λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ D.Angel αγγελούδι μου,
    μπροστά στο τζάκι,αγκαλιά στη πολυθρόνα...
    θα τρώμε τραχανά,τις κρύες νύχτες του χειμώνα...
    σμουτςςςςςς και στα δικά σας μούτρα...-:))


    @ eleni μου,
    χωρίς βράσιμο...???
    εκτός αν πήρες γάλα τυποποιημένο...
    γιατί το μαντράτο,πού να τολμήσω να το αφήσω άβραστο...
    καλοφάγωτα και του χρόνου...-:))


    @ Effie's Sweet Home Designs,
    Εφάκι ξαναπέστο...και καλά...για το γάλα,άντε και βάλαμε και μιά κατσίκα στη βεράντα...
    ( όλα τα λεφτά...να τη δω να βόσκει δίπλα στο τζακούζι )
    με το στάρι τί θα κάνουμε...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ Maroulaki μου,η γιαγιά έφτιαξε τραχανά τον Ιούλιο -Αύγουστο που γίνεται κανονικά για να στεγνώσει...
    εμείς οι ανεπρόκοπες,Σεπτέμβρη μήνα γιατί αρμενίζαμε στα πέλαγα...λολ


    @ ΕΥΡΥΝΟΟΤΑΤΕ μου,
    ενίσταμαι...
    πήγαινε το βελάκι επάνω...πιό πάνω...πιό πάνω καλέ...εκεί που λέει " μη πυροβολείτε τη βλόγερ "...μπράβο...εκεί...διάβασε...διάβασε λέμε,μη βαριέσαι...τί λέει για τους κυρίους...???
    να το διαβάσεις πολλές φορές,να το εμπεδώσεις και να μου το φέρεις γραμμένο 110 φορές...
    και μετά να μου πεις τί θα ήθελες να γράψω για τους κυρίους...
    έχουμε και men's area...
    άκου ρατσίστρια ...
    εγώ είμαι ρατσίστρια ή εσύ άντρας...???p
    ( παραφράζω για να μην εκτεθούμε...λολ )
    καλώς ξανάρθες στον ιστό...μας έλειψες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Para-kelsoscookίτσα μου,
    συμπλήρωσε την εικόνα παρακαλώ...
    με 12ποντο και φορώντας κάτι απλό...
    φτερά και παγιέτες...σετάκι με τραχανά και χυλοπίτες....λολ


    @ Marilise μου,
    να είσαι καλά...σ'ευχαριστώ πολύ πολύ...-:))


    @ ΞΑΝΘΟΥΛΑ μου,
    δεν είναι απίθανες αυτές οι στιγμές...???
    ειδικά όταν μαζεύεις στις μαξιλαροθήκες και ξέρεις οτι έχεις δικές σου προμήθειες για το χειμώνα...???
    καλό Φθινόπωρο και σε σένα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ maria mas,
    πάρε το Γιώργο με τη κιθάρα κι ελάτε για τραχανά πάρτυ...λολ
    καλό χειμώνα και σε σας...-:))


    @ ΠΑΠΙΤΣΑ μου,
    don't push your lack...
    τη πάπια a l'orange δεν τη προτιμούμε γενικώς...
    με χυλοπίτες στο φούρνο όμως...λολ


    @ ΒΟΥ μου,πιό εύκολα δεν γίνεται...πάρε και την άλλη τη καλονοικοκυρά κι ελάτε...
    να της δώσω κι εκείνης μπουκαλάκι με παπιγιόν που έκανε παράπονα...λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βιβή μου καλώς σε βρήκα στο σπιτάκι σου το οποίο μοσχοβολάει τραχανά και χυλοπίτες υπέροχα!!!Οι οδηγίες σου πολύ κατατοπιστικές μπορεί να τα φτιάξει και η πιο άσχετη εγώ δηλαδή χα χα φιλάκια καλό βράδυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. aaaaaaaaaaaaaa twra katalava...xaxaxaxaxaxa oxi oti auto einai pio fysiologiko...xaxaa...pali kala puo to dikeukrinises...giati eixa idi arxisei na ksilwnw maksilariaa....xaxaxaxa se filw vivoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Έφτασα κι εγώ από μακρυά αφού οι μυρουδιές της στάνης έφτασαν μέχρι εδώ στους καταρράκτες και τι να δουν τα μάτια μουυυυυ....άστα.. για λεπτό νόμιζα ότι βρίσκομε σε Ηπειρώτικο χωριό, καλέ τι χυλοπιτοξαπλες είναι αυτές??? Κρεβάτια, μαξιλαροθηκες, μπερδεύτηκα, πρώτη φορά μου ακούω τέτοια!!

    Μπράβο σου χρυσοχέρα μου, με το καλό να τα καταναλώσεις όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ ΣΟΦΑΚΙ,
    καλώς σε...βολέψου σαν στο σπίτι σου...
    δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε,ειδικά τραχανά...
    απόφαση θέλει...λολ


    @ ΜΑΚΟΥΛΗ μου,
    αν υποψιαστώ οτι ξηλώνεις μαξιλάρια για να βάλεις μέσα τραχανά που θα απλώσεις με τα χεράκια σου....θα πεθάαααανννωωω...
    σμουτςςςςςςςςς σου...


    @ EVIE μου,
    " χυλοπιτοξάπλες "...???....χαχαχα...πολύ γέλασα...να σαι καλά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πρόσφατα έζησα παρόμοιες εικόνες σ'ένα μικρό χωριό...Και ήταν τόσο ωραίο!Τόσο ωραίο όσο το περιγράφεις.Να είσαι καλά Βιβή μου,και του χρόνου...Ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες!Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ ΒΑΛ μου,να είσαι καλά κι εσύ...
    ( και δε με λες...σου έδωσαν τουλάχιστον κι εσένα κανένα μαξιλαράκι με καλούδια ή σε είχαν στη σκέτη παρατήρηση...???...λολ )
    φιλιά και σε σένα κοριτσάκι...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βιβικούλα, ζωγράφισες πάλι....σαν σε όνειρο θυμάμαι τη μαμά μου και τη γιαγιά μου να φτιάχνουν κι απ' τα δύο....που μυαλό τότε να παρακολουθήσω....είχα το νου μου στις διαολιές με τα ξαδέρφια μου...χαχχχαχχα!!

    Και του χρόνου!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εφουλίνι,να είσαι καλά ζούδι μου...
    κερνάω ζεστό πιάτο μπροστά στο τζάκι,αγκαλιά στη πολυθρόνα,μόλις μπει ο χειμώνας κι ο βοριάς που τ' αρνάκια παγώνει...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή