Καιρό είχα να ανεβάσω συνταγή και είπα να επανορθώσω με αυτό το δροσερό γλυκάκι...
Πριν σας δώσω τη συνταγή όμως,θα σας πω μερικά μυστικά για μιά απαλή και γευστική κρέμα...
( εμένα μου τα μαρτύρησε το βιβλίο σετ που αγόρασα από το Cook Shop,μαζί με όλα τα σεπρεπά για να φτιάξουμε creme brulee'...
* H βάση για κάθε creme brulee',αποτελείται από τους κρόκους των αβγών,τη κρέμα γάλακτος και το γάλα...
* Για απαλές κρέμες που θα λιώνουν στο στόμα,επιλέξτε μιά πλήρη κρέμα γάλακτος - ας κάνει υπομονή μιά μέρα η δίαιτα - κρέμα μασκαρπόνε ή πλήρη κρέμα ανακατεμένη με τυρί ricottα ή με τυρί κρέμα light...
* Για να δώσετε μιά λεπτεπίλεπτη γεύση,βράστε το γάλα με βότανα,τσάι,άνθη,μπαχαρικά ή με λιπαρό κρέας ( λαρδί,σολωμό )
μάλιστα,όπως το ακούσατε...
οι cremes brule'es δεν είναι μόνο γλυκιές...
υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές και για αλμυρές κρέμες...!!!
* Για να εντυπωσιάσετε τον ουρανίσκο και να δώσετε υφή,προσθέστε στο κρεμώδες μίγμα,μικρά κομματάκια
( λαχανικά,λαρδί,θαλασσινά,μανιτάρια,φρούτα ),φροντίζοντας να τα έχετε στραγγίξει καλά προηγουμένως...
* Ψήνετε τις κρέμες σε μπεν μαρί, σε προθερμασμένο φούρνο...
* Η παραδοσιακή τραγανή καραμέλα με βάση τη καστανή ή μαύρη ζάχαρη,μπορεί να αρωματιστεί με ένα από τα πολυάριθμα είδη αρωματικής ζάχαρηςμε εκλεκτά μπαχαρικά ( λεβάντα,βανίλια,καραμέλες ),ακόμα και θρυμματίζοντας υπόξινες καραμέλες...
* Εμπλουτίστε τη ποικιλία στις επιστρώσεις σας με θρυμματισμένα μπισκότα,με αποξηραμένα φρούτα σε σκόνη,με gingerbread,με γαλέτα,με ψιλικομμένα βότανα,με πάστα ελιάς κλπ...
* Οι cremes brule'es,διατηρούνται σκεπασμένες στο ψυγείο για 48 ώρες και καραμελώνονται μόνο τη στιγμή του σερβιρίσματος...
ας τη φτιάξουμε...
Πριν σας δώσω τη συνταγή όμως,θα σας πω μερικά μυστικά για μιά απαλή και γευστική κρέμα...
( εμένα μου τα μαρτύρησε το βιβλίο σετ που αγόρασα από το Cook Shop,μαζί με όλα τα σεπρεπά για να φτιάξουμε creme brulee'...
* H βάση για κάθε creme brulee',αποτελείται από τους κρόκους των αβγών,τη κρέμα γάλακτος και το γάλα...
* Για απαλές κρέμες που θα λιώνουν στο στόμα,επιλέξτε μιά πλήρη κρέμα γάλακτος - ας κάνει υπομονή μιά μέρα η δίαιτα - κρέμα μασκαρπόνε ή πλήρη κρέμα ανακατεμένη με τυρί ricottα ή με τυρί κρέμα light...
* Για να δώσετε μιά λεπτεπίλεπτη γεύση,βράστε το γάλα με βότανα,τσάι,άνθη,μπαχαρικά ή με λιπαρό κρέας ( λαρδί,σολωμό )
μάλιστα,όπως το ακούσατε...
οι cremes brule'es δεν είναι μόνο γλυκιές...
υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές και για αλμυρές κρέμες...!!!
* Για να εντυπωσιάσετε τον ουρανίσκο και να δώσετε υφή,προσθέστε στο κρεμώδες μίγμα,μικρά κομματάκια
( λαχανικά,λαρδί,θαλασσινά,μανιτάρια,φρούτα ),φροντίζοντας να τα έχετε στραγγίξει καλά προηγουμένως...
* Ψήνετε τις κρέμες σε μπεν μαρί, σε προθερμασμένο φούρνο...
* Η παραδοσιακή τραγανή καραμέλα με βάση τη καστανή ή μαύρη ζάχαρη,μπορεί να αρωματιστεί με ένα από τα πολυάριθμα είδη αρωματικής ζάχαρηςμε εκλεκτά μπαχαρικά ( λεβάντα,βανίλια,καραμέλες ),ακόμα και θρυμματίζοντας υπόξινες καραμέλες...
* Εμπλουτίστε τη ποικιλία στις επιστρώσεις σας με θρυμματισμένα μπισκότα,με αποξηραμένα φρούτα σε σκόνη,με gingerbread,με γαλέτα,με ψιλικομμένα βότανα,με πάστα ελιάς κλπ...
* Οι cremes brule'es,διατηρούνται σκεπασμένες στο ψυγείο για 48 ώρες και καραμελώνονται μόνο τη στιγμή του σερβιρίσματος...
ας τη φτιάξουμε...
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 λίτρου γάλα (πλήρες είπαμε...αφήστε τη δίαιτα )
- 1 πορτοκάλι ( έβαλα σαγκουίνι )
- 1 λεμόνι ( βιολογικό,όπως και το πορτοκάλι,κεριά ανάβουμε στην εκκλησία,όχι στο στομάχι )
- 60 γρ. αμυγδαλόσκονη
- 5 κρόκοι αβγών
- 1 κ.γ. αλεύρι
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 10 γρ. λεμόνια κονφί ( φρούτα διατηρημένα μέσα στη ζάχαρη,περιχυμένα με μπράντυ )
- 10 γρ. πορτοκάλια κονφί
- 1 κ.σούπας εσάνς πορτοκαλιού ( δεν το είχα και έβαλα λικέρ πορτοκάλι )
- 4 ατομικά φορμάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς...
Σε μιά κατσαρόλα,ζεσταίνουμε το γάλα,σε πολύ χαμηλή φωτιά...
Εν τω μεταξύ,κόβουμε τα ζαχαρωμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια...
Πλένουμε και στεγνώνουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι...
Αφαιρούμε το αντίστοιχο μιας κουταλιάς καφέ από τη φλούδα καθενός από τα εσπεριδοειδή...
Σε ένα μπολ,ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη με τους κρόκους των αβγών,50 γρ. από την άχνη,τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι,τα κομματάκια των ζαχαρωμένων φρούτων και το αλεύρι.
Ενσωματώνουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα,μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα...
Ρίχνουμε το μίγμα σε κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά,ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα από σιλικόνη...
Βγάζουμε τη κρέμα από τη φωτιά μόλις αρχίσεινα πήζει και ρίχνουμε την εσάνς πορτοκαλιού...
Μοιράζουμε το μίγμα στα φορμάκια,τα τοποθετούμε σε ταψί με νερό που να τα σκεπάζει το μισό του ύψους που έχουν τα φορμάκια και ψήνουμε στο φούρνο,στο μπεν μαρί για 8 λεπτά...
Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου...
Τη στιγμή που θα τα σερβίρουμε,τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη,
έχουμε το τηλέφωνο της πυροσβεστικής δίπλα μας καλού κακού και καραμελώνουμε με το φλόγιστρο...
Τώρα αν δεν έχουμε φλόγιστρο μαντάμ,θα μου πείτε,τί να κάνουμε..???
Φλόγιστρο μπορεί να μην έχετε,θα έχετε όμως γκαζάκι...
( καταλάβατε γιατί σας είπα να έχετε πρόχειρο το τηλέφωνο..???)
Ο Θεός μαζί σας και η creme brulee' στον ουρανίσκο σας...
Δεν είναι θαύμα...???
και τη φτιάξατε και η πυροσβεστική αχρείαστη έμεινε...
-:))
Αχ!Και να μην είμαι πιο κοντά να γευτώ αυτό το δροσερό γλυκάκι...Γεια στα χεράκια σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι και το κάνω εγώ με το γκαζάκι, διότι δεν έχω φλόγιστρο, σίγουρα θα χρειαστώ την πυροσβεστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότεεεεεεεεεεεε βουτάω μια από τις δικές σου χιχιιχιχ
Σμουάτςςςςςςςςςςςς
Βιβίκα μου καλή, αργείς να δώσεις συνταγή αλλά όταν το κάνεις δεν είνει ότι ότι..... είναι Η ΣΥΝΤΑΓΗ!! Με τις κατατοπιστικότατες οδηγίες σου είμαι σίγουρη για την επιτυχία της, σ΄ευχαριστώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν με το καλό επιστρέψω σπίτι μου θα τη δοκιμάσω!!
Σε φιλώ
Στην αρχή και βλέποντας την φωτογραφία- σημειωτέον ότι δεν βλέπω καλά χωρίς γυαλιά- την κρέμα μπρυλέ - το υ κλειστό- την πέρασα για μακαρονάδα.Διαβάζοντας τις κατατοπιστικότατες οδηγίες και ξανακοιτώντας την φωτογραφία, αναγνώρισα το λάθος μου.Τότε άρχισε να γουργουράει το στομάχι μου. Δυστυχώς όμως δεν είχα κάποια από τα υλικά, γι αυτό αρκέστηκα στο '' φάτε μάτια ψάρια......''. Αχ Βιβή, τι μας κάνεις.Αχ Βιβή!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν στέλνεις κάνα τάπερ κι απο δω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧλωμό το βλέπω να κάτσω να την φτιάξω!
Γνωστό τεμπελόσκυλο στην μπλογκόσφαιρα!
Χα χα χα χα χα χα
Φιλιά πολλάαααααααααα
۞το αγαπημενο μου γλυκο!!!!!!!!!!۞
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκου ...μακαρονάδα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα γελάω :))) Αν δεν το κατάλαβες Βιβίκα, έμμεση παρατήρηση για αγορά νέας κάμερας ήταν αυτό!!!
Φοβερό σετάκι πήρες, κι άναψες φωτιές :))
Γεια στα χέρια σου
Υπέροχη εκτέλεση
Φιλιά
Καλό βράδυ
Πως είπατε;;; Πυροσβεστική, φλόγιστρο, φωτιά στο σπίτι! Τι είναι αυτά νυχτιάτικα; Πα-πα-πα θα κάνετε τον κόπο να ξαναφτιάξτε μια έκδοση με πορτοκάλι και να μας στείλετε ένα πακετάκι, γιατί αλλιώς πρέπει να κάνουμε ασφάλεια πυρός για την κατοικία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια Βιβή μας, κι ας σε "πειράζω" εγώ η λιχούδω.
Όταν ετοιμάσετε το πακετάκι δια την Πηνελόπη μπορώ να έχω κι εγώ ένα ελάχιστο μερίδιο;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακρυά από μένα τα φλόγιστρα.
Καλό βράδυ.
Παρόλο που δε μου αρέσουν πολύ οι κρέμες (θα πρέπει να φωνάξεις τη Χαρά:) ή όλη παρουσίαση με έχει κάνει να ξερογλείφομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ, ξέχασες να βάλεις και τα σεπρεπά στην creme brulle!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν καταδέχομαι να κάνω crème brulle αν δεν βάλω και τα σεπρεπά.
ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!!!
Αχ, δεν μ αφήνετε ν αγιάσω απο το ένα στ άλλο με ρίχνετε.Ευτυχώς που υπάρχει κι άλλη Χαρά ομοιοπαθής, μην έχω μόνο εγω τ όνομα στα blogs...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω κρεμ μπρουλέ!!!!!Συμπεθέρα , τι μου κάνεις τέτοια ωρα......!!!Στο σπίτι , φτιάχνω εγώ την κρέμα και ο σύζυγος αναλαμβάνει το φλόγιστρο διότι ..το φοβάμαι (οπως και τα γκαζάκια για τον καφέ). Αν ειμαι μόνη και χρειαστεί,χρηδιμοποιώ το grill - αλλα δεν ειναι το ιδιο.....Τέλως πάντων, περίσεψε τίποτα????
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Βλέπω οργάνωση σούπερ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φλόγιστρο?? Επαγγελματική δουλειά.
Ωραία έγινε πάντως.
Μπράβο !
Εγώ πάντως δεν το ακουμπάω αν δεν είναι και ο Μ. στο σπίτι να κάνω τη δοκιμή μου...και μέχρι τώρα όλο και κάτι άλλο σκαρώνουμε για αυτό δεν είδες ακόμα φλόγες να ζώνουν τους Αγίους..χαχαχα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρια που περιμένω ακόμα το ρημαδοβιβλιαράκι και μου το θύμισες - το είχα ξεχάσει...θα τους πάρω τηλ. αύριο.
ΥΓ : Τι είναι τα σεπρεπά βρε παιδάκια???
Φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Προτιμω να μου το σερβίρουν έτοιμο, καμμένο και δροσερό! Δε ξέρω αλλά νομίζω ότι δε θα το καταφέρω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, ειδικό κρεμμπριλέ - κιτ ! Απίθανο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή απόλαυση στο ωραίο σου γλυκό!
@ ΥΠΕΡΟΧΕ ΚΟΣΜΕ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ...στείλε όνομα τηλ. διεύθυνση,να σου στείλω τον ντελιβερά...λολ
@ ΑστεροΜαράκι μου,βούτα όσες θέλεις...λολ
@ ΜΠΕΤΤΟΥΛΑ μου,είπα να κόψω λίγο από τα spreads και να τρατάρω κρεμούλα...
φιλιά πολλά και σε σένα και με το καλό να μας έρθεις...-:))
@ Para-kelsoscookίτσα μου,
κι εγώ το παθαίνω όταν μπαίνω λάθος ώρες στα μπλογκς σας...εκεί να δεις αχ που πέφτει...λολ
@ D.Angel αγγελούδι μου,εμείς εδώ το ντελίβερυ το κάνουμε σε ταγάρι...θέτε..???
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιάααααα πολλά πολλά κοριτσάρα...-:))
@ idiadromi...ομοιοπαθείς κι εμείς...και τώρα με το σετάκι,δεν ξέρουμε ποιά να πρωτοφτιάξουμε...λολ
@ ΓΙΩΡΓΟ μου,εγώ να δεις γέλιο που έκανα με τα μακαρόνια...
με το τηλέφωνο τραβάω...και μετά τραβάω τα μαλλιά μου...
καλά....θα πάρω μηχανή μόνο για τις συνταγές...μ'έπεισες...λολ
@ ΠΗΝΕΛΟΠΗΗΗΗΗΗ....δεν έχεις κάνει ασφάλεια πυρός...???...κακώς...εγώ το πρώτο που έκανα ήταν αυτό....μόλις το σκασμένο μου αποφάσισε οτι θέλει να αρχίσει να μεγαλουργεί στη κουζίνα...μπρρρρρρρ....
( μετά του πέρασε...ευτυχώς...)
@ ΞΑΝΘΟΥΛΑ μου,
μπολάκι και για σένα...έγινε...
μετά την υπέροχη μαρμελάδα σου,πώς να σου αρνηθώ..._:))
@ mia maria μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήήρθε ήδη...λίγο πιό κάτω από σένα είναι...της μύρισε...λολ
@ xristin μουυυυυ....ιιιιιιιιιι....τί έπαθα η αφαιρεμένη...πάω να τα βάλω...εσύ έχεις αξιοπρέπεια...όχι σαν εμένα που βάζω μισακά υλικά...
@ georgiaxara μου,
φιλάκια και σε σένα κοριτσάκι...-:))
@ ΧΑΡΟΥΛΙΤΑ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατί εσύ μας αφήνεις με αυτά τα καταπληκτικά που μας ανεβάζεις...???....δανεικά είναι αυτά...λολ
( τώρα μου έχει κατσικωθεί να ντεκουπάρω ένα ντουλάπι βιτρίνα που έχω...)
@ ΡΙΡΙκα μου,εν αντιθέσει εγώ τη φτιάχνω οταν ο συμπεθερος δεν είναι εδώ...μπας και θελήσει να με βοηθήσει και χαλάσω το σπίτι μας...
περίσεψε...???...τί κακιά λέξη είναι αυτή...???
@ Marion,
αααα...από οργάνωση σκίζουμε...το είχε σε προσφορά και δεν μπόρεσα να αντισταθώ...όταν μπαίνω σε αυτό το μαγαζί κάτι μου'ρχεται...ντελίριο με πιάνει...λολ
Eπιτέλους κατάφερα να μπω στα σχόλια, γκρρρρ... βρωμο-blogger:P
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν υποψιαστώ ότι εκτός από το μαρτίνι που θα απολαμβάνω στο τζακούζι θα απολαύσω και creme brulee, θα έρθω να κατασκηνώσω από τώρα έξω από το σπίτι σου;-)
Φιλιάααα!!
@ ΕΦΟΥΛΙΝΙ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήακόμα δεν πήγες για το βιβλίο...???
έτσι εξηγείται...δεν άκουσα τίποτα στις ειδήσεις...ppp
και τώρα μάθημα:
c'est prepa = τα χρήσιμα,τα πρέποντα,τα απαραίτητα = σεπρεπά
αύριο να το δω γραμμένο 100 φορές...και σταμάτα να μιλάςμε τη Γιαδικιάρογλου...
@ Marinaκι μου,
κι εγώ μεταξύ μας το ίδιο προτιμώ...αλλά δεν βλέπω κανένα πρόθυμο και έτσι κάνω την ανάγκη φιλοτιμία και το...καίω μόνη μου...λολ
@ ΠΑΠΙΤΣΑ μου,
εκτός του κήπου,έχουμε και τη τρέλα της κουζίνας...περιμένω να μου γίνουν οι πατάτες να κάνω αλμυρή κρέμα...λολ
Αυτά είναι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να την φτιάξω...
φιλάκια
Μπροστά στην κρεμ μπριλέ τύφλα να έχει η καρυδόπιτα......δοκιμές για το Σάββατο έκανες????
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Manousina μου...χε χε...στα αίματα σ'έβαλα..???
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΛΟΥΛΟΥ...να αφήσεις αυτά που ξέρεις...ο καλός μου ψηφίζει καρυδόπιτα δαγκωτό...
Πολύ γλυκιά ανάρτηση, σαν εσένα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Arage emeine tipota kai gia mena? Valte kamia fwni otan ftiahnete kremoules pantos eidous, tharthw me ta 4...Poly wraia syntagi, kati mou leei oti tha "psisw" t'agoria mou pou m'erixan apo dwro to Mother's day, gia ena flogistro..Prepei na omologisw oti oi odigies itan katapliktikes episis..haha XO
ΑπάντησηΔιαγραφήωραίο το σετ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχε πάει ποτέ ο νους μου σε κρεμ μπρουλέ αλμυρή! Έχεις δοκιμάσει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το μαγαζί που λες, και εμένα με έπιανε ντελίριο κατανάλωσης, πριν ζήσω στο εξωτερικό! Τώρα θυμώνω βλέποντας πόσο ακριβές είναι οι τιμές του! Κλοπή λέμε! Τα προσφέρει 2-3 φορές ακριβότερα από τις τιμές των ίδιων προϊόντων σε άλλες χώρες...
@ ΕΛΕΝΑκι μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήακόμα δεν ξεκίνησες...???λολ
@ ΜΑΓΔΑΚΙ μου,
σκέτη γλύκα το σχόλιό σου...-:))
@ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ μου,
καλώς την...δίκιο έχεις...και δυστυχώς δεν είναι το μόνο κατάστημα ή επιχείρηση που το κάνει αυτό...το συγκεκριμένο σετ το είχε σε προσφορά,εξαιρετική κατά την άποψή μου...
φιλιά πολλά πολλά...-:))
@ ΑΓΓΕΛΙΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ...ξέχασα να σου απαντήσω...ναι μπορείς να κάνεις και αλμυρές κρεμ μπρουλέ...θα ανεβάσω συνταγή σύντομα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια γλυκιά συνταγή από μια πιο γλυκιά φίλη! Τα λουλούδια μας θα τα λάβεις με το ταχυδρομείο!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ TOP BLOGGERS μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήτα έλαβα,ήταν υπέροχα...μα ολόκληρο φορτηγό..??
καλέ δεν ήταν ανάγκη...
( ψέμματα λέω,ξετρελάθηκα... )
φιλιά και ευχαριστίες...-:))