....κάντε τις ξυδάτες,αρωματικές ή βάλτε τις απλά στην άλμη...
Ο
πως και να τις κάνετε όμως,το ίδιο νόστιμες και ορεκτικές θα είναι...Σε σαλάτες
ή με ουζάκι,ακόμα και σκέτες...
Τις βρήκα προχθές σε μία εξόρμησή μου,καταπράσινες,τσουπωτές
και ολοζώντανες...
Και καθ'ότι επιρρεπής τα μάλα σε οτιδήποτε πράσινο και φρέσκο
ζαλώθηκα 3 κιλά από δαύτες
και ξεκίνησα τη γνωστή ετήσια διαδικασία μου να τις ετοιμάσω...
Τρείς εκδοχές έκανα,τρείς εκδοχές θα σας δώσω...
Τις τσάκισα...τις έβαλα σε άλμη...και θα τις αρωματίσω...
ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ ΥΛΙΚΑ : - 1 κιλό ελιές - 1 λίτρο νερό
- 1οο γρ.αλάτι χοντρό θαλασσινό
- 1 κουτάλι σούπας ξινό ( κιτρικό οξύ)
- φέτες λεμονιού
Παίρνουμε τις ελιές ( βλέπετε ότι είναι μεγάλες και καταπράσινες,όχι άγουρες ), τις πλένουμε πολύ καλά και τις τσακίζουμε με μία πέτρα,( και το σφυρί μιά χαρά μας κάνει,αρκεί να προσέξουμε πολύ να μη μας σπάσει το κουκούτσι και χαλάσει μετά η σάρκα τους ή το δάχτυλο και χαλάσει το μανικιούρ).
Σε ένα μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα βάζουμε τις ελιές, ρίχνουμε από πάνω ζεστό νερό και τις αφήνουμε περίπου για μισή ώρα ( το κολπάκι είναι για να διατηρηθεί ζωντανό το χρώμα τους ).
Μετά τη μισή ώρα τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε μεγάλα γυάλινα βάζα με καπάκι
( όχι σε ανοιχτό σκεύος γιατί μέχρι να ξεπικρίσουν,αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ωραίο τους χρώμα,καλό είναι να μην έρθουν σε επαφή με τον αέρα).
Ρίχνουμε από πάνω νερό και τις σκεπάζουμε,αλλάζοντάς το πρωί - βράδυ για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες ή μέχρι δοκιμάζοντας να δούμε οτι έχουν ξεπικρίσει ( αν χρειαστεί, τις αφήνουμε μερικές μέρες ακόμη ).
Μόλις ξεπικρίσουν διαλύουμε το αλάτι σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί ( το χοντρό αλάτι δεν διαλύεται εύκολα...)
Δοκιμάζουμε την περιέκτικότητα της άλμης ως εξής:
Ρίχνουμε ένα φρέσκο αβγό,με το τσόφλι,στην άλμη...
αν επιπλέει,η άλμη μας είναι σωστή,αλλιώς προσθέτουμε κι άλλο αλάτι και ξαναδοκιμάζουμε,μέχρι το αβγό να μάθει επιτέλους να κολυμπάει το σκασμένο...
Αφήνουμε να κρυώσει το διάλυμα και το ρίχνουμε στο βάζο με τις ελιές,όπου θα τις αφήσουμε να ψηθούν.
Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και το ξινό, κάνουμε σέικερ το βάζο μέχρι να ανακατευθούν και τέλος προσθέτουμε και λίγο λάδι ( να σχηματισθεί ένα στρώμα λαδιού, πάχους ενός πόντου, στην επιφάνεια του βάζου ώστε να μην αερίζονται και μουχλιάσουν ) και τις ξεχνάμε για 1,5 - 2 μήνες περίπου,μέχρι να ψηθούν...
Πάμε για τις μπουκαλάτες...
ΕΛΙΕΣ...ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ,ΜΕ ΑΛΜΗ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό ελιές
- 1 λίτρο νερό
- 250 γρ. αλάτι χοντρό θαλασσινό
Αυτές τις " εκτελούμε " ως εξής:
Τις πλένουμε πολύ καλά - δεν χρειάζεται να τις χαράξουμε ούτε να τις ξεπικρίσουμε-τις βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι,διαλύουμε το αλάτι όπως περιγράψαμε παραπάνω και το προσθέτουμε στο μπουκάλι...
Αν δεν το χωρέσει όλο ( που δεν θα το χωρέσει,σας το ορκίζομαι,εκτός αν βρείτε πιό μεγάλο πλαστικό μπουκάλι ή βάλετε λιγότερες ελιές ),προσθέτουμε 2 κουταλιές αλάτι στο μπουκάλι,ξανατοκάνουμε σέικερ κουνώντας να διαλυθεί ,κλείνουμε το μπουκάλι και ...υπομονή !!!
( η μαμά σας έκανε 9 μήνες να σας βγάλει...εσείς δεν μπορείτε να περιμένετε 2 μήνες...??? ).
ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ...ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ...κάνει μπουμ...!!!!!
Οταν έρθει η ώρα να ανοίξετε το μπουκάλι,μη κάνετε το λάθος να ξεβιδώσετε το πώμα...Η άλμη θα ξεχυθεί και θα την χάσετε ΟΛΗ...
( χώρια τη λαχτάρα με το φφφφφφφφφφφφφσσσσσσστττττττττ...)
Απλά,κάντε μία τρύπα με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος του μπουκαλιού και περιμένετε να ηρεμήσουν τα πνεύματα...
Μεταφέρτε τις ελιές μαζί με την άλμη σε δοχείο που κλείνει καλά και κάθε φορά που θέλετε ελίτσες,πάρτε ποσότητα και διατηρείστε τη σε άλλο γυάλινο σκεύος...
Υποτεθίστω οτι τα κάνατε όλα αυτά..!!!
Μόλις είναι έτοιμες οι ελίτσες,αν τις θέλετε τσαχπίνικες και αρωματικές,βάλτε τη ποσότητα που θέλετε σε γυάλινο σκεύος,προσθέστε οτι μυρωδικό σας αρέσει (θυμάρι,ρίγανη,θρούμπι ),ακόμη και σκορδάκι ή πιπεριά καφτερή,σκεπάστε με λαδάκι,κλείστε καπάκι και όταν θέλετε τις περιποιήστε δεόντως...
Αν πάλι τις θέλετε ξυδάτες,στην πρώτη εκδοχή,όχι στις μπουκαλάτες,χρησιμοποιήστε 2 μέρη άλμη, 1 μέρος ξύδι...
Αν μετά από τόσο γράψιμο,δεν φιλοτιμηθεί καμιά σας να τις φτιάξει.....
δεν θα σας ξαναμιλήσω...
άντε...Καλό μας Μήνα και Καλό Σ/Κ...
ΕΛΙΕΣ...ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ,ΜΕ ΑΛΜΗ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό ελιές
- 1 λίτρο νερό
- 250 γρ. αλάτι χοντρό θαλασσινό
Αυτές τις " εκτελούμε " ως εξής:
Τις πλένουμε πολύ καλά - δεν χρειάζεται να τις χαράξουμε ούτε να τις ξεπικρίσουμε-τις βάζουμε σε πλαστικό μπουκάλι,διαλύουμε το αλάτι όπως περιγράψαμε παραπάνω και το προσθέτουμε στο μπουκάλι...
Αν δεν το χωρέσει όλο ( που δεν θα το χωρέσει,σας το ορκίζομαι,εκτός αν βρείτε πιό μεγάλο πλαστικό μπουκάλι ή βάλετε λιγότερες ελιές ),προσθέτουμε 2 κουταλιές αλάτι στο μπουκάλι,ξανατοκάνουμε σέικερ κουνώντας να διαλυθεί ,κλείνουμε το μπουκάλι και ...υπομονή !!!
( η μαμά σας έκανε 9 μήνες να σας βγάλει...εσείς δεν μπορείτε να περιμένετε 2 μήνες...??? ).
ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ...ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ...κάνει μπουμ...!!!!!
Οταν έρθει η ώρα να ανοίξετε το μπουκάλι,μη κάνετε το λάθος να ξεβιδώσετε το πώμα...Η άλμη θα ξεχυθεί και θα την χάσετε ΟΛΗ...
( χώρια τη λαχτάρα με το φφφφφφφφφφφφφσσσσσσστττττττττ...)
Απλά,κάντε μία τρύπα με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος του μπουκαλιού και περιμένετε να ηρεμήσουν τα πνεύματα...
Μεταφέρτε τις ελιές μαζί με την άλμη σε δοχείο που κλείνει καλά και κάθε φορά που θέλετε ελίτσες,πάρτε ποσότητα και διατηρείστε τη σε άλλο γυάλινο σκεύος...
Υποτεθίστω οτι τα κάνατε όλα αυτά..!!!
Μόλις είναι έτοιμες οι ελίτσες,αν τις θέλετε τσαχπίνικες και αρωματικές,βάλτε τη ποσότητα που θέλετε σε γυάλινο σκεύος,προσθέστε οτι μυρωδικό σας αρέσει (θυμάρι,ρίγανη,θρούμπι ),ακόμη και σκορδάκι ή πιπεριά καφτερή,σκεπάστε με λαδάκι,κλείστε καπάκι και όταν θέλετε τις περιποιήστε δεόντως...
Αν πάλι τις θέλετε ξυδάτες,στην πρώτη εκδοχή,όχι στις μπουκαλάτες,χρησιμοποιήστε 2 μέρη άλμη, 1 μέρος ξύδι...
Αν μετά από τόσο γράψιμο,δεν φιλοτιμηθεί καμιά σας να τις φτιάξει.....
δεν θα σας ξαναμιλήσω...
άντε...Καλό μας Μήνα και Καλό Σ/Κ...
Βιβού μου;;; αν δεν τις φτιάξω γιατί δε μπορώ να περιμένω ....... δε θα μου ξαναμιλήσεις;;;;;; :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνααααααααααα
ΑστεροΜαράκι μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι βρε κουτό...
θα σου φέρω από τις δικές μου...
Καλό μήνα και σε σένα κοριτσάρα...-:))
αν εγώ τις φτιάξω αλλιώς θα μου μιλάς;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό μήνα, φιλάκια
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι έτσι κι αλλιώς,αφού θα τις φτιάξεις θα σου μιλάω...
φιλιά και σε σένα...
και πολύ Καλό Μήνα να έχεις...:))
Εσύ παιδάκι μου πρέεπι να κάνεις παρέα με τον άνδρα μου..Τρεις γυάλες μου γέμισε στο μπαλκόνι!! Τα ρήμαξε τα δένδρα στη Θέρμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ πρέπει να κατέβω στα μέρη σας!!!πότε όμως;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να με περιμένουν οι ελιές!!!
Καλό μήνα.
δεν τις αγαπάω ιδιαίτερα τις ελίτσες..... αλλά χαράς στο κουράγιο σου!! καλό μήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ έφτασε η εποχή για ελιές και το συνειδητοποιώ μόλις τώρα. Θα ψάξω να βρω στη λαϊκή και θα τις φτιάξω σύμφωνα με τη δική σου συνταγή.....οι τσακιστές είναι οι αγαπημένες μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό μήνα!!! Πότε πέρασε ο καιρός και ήρθε κιόλας η ώρα για τις ελιές???
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ συνήθως φτιάχνω τις "μπουκαλάτες", με πολύ λιγότερο αλάτι όμως... Δεν μας αρέσουν βλέπεις τα πολύ αλμυρά...
Φέτος όμως λέω, πρώτα ο Θεός, να φτιάξω και τσακιστές. Θα δείξει...
Φιλάκια πολλά, καλό βράδυ!
λοιπον, οταν ερθεις (που θα ερθεις!) να με βρεις, θα μου φερεις κι ενα τετοιο βαζακι με ελιες! θα καθησουμε στην μαγικη μου κουζινα, θα τις τρωμε ,θα πινουμε κρασακι (γιατι θα ειναι χειμωνας) και θα τα λεμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήegw lew apla na parw merikes kalamwn...xaxaxax
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε και λίγες για τον άντρα μου που τις τσακίζει:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
@ Αχτιδάκι μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν έχει την τρέλα τη δική μου και του καλού μου και του αρέσει να φτιάχνει προμήθειες έτους με φρέσκα πράγματα,στείλε όνομα,τηλ. διεύθυνση...λολ
@ Ξανθή μου,
και βέβαια να κατέβεις...είπαμε...ένα καφέ ( κι ελιές και περιβόλι ) θα τα συνδυάσουμε..
καλό μήνα και σε σένα..-:))
@ manousina μου,
δεν είναι και τίποτα δύσκολο...
διάθεση θες μόνο...και να τις αγαπήσεις τις ελίτσες...είναι θείο δώρο ...
να έχεις ένα τέλειο μήνα κι εσύ..-:))
@ Μπέττυ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήέφτασε...ναι..πότε λέγαμε καλό καλοκαίρι..
αν τις φτιάξεις,βρες ελίτσες βιολογικές...αξίζει !!
φιλιά κοπέλα μου..-:))
@ painter μου,
κι εμείς δεν είμαστε καθόλου του αλατιού..γι'αυτό και τις ξεπλένω πολύ πολύ καλά κάθε φορά που βγάζω παρτίδα από την άλμη...και μετά σε λαδάκι..
Δυστυχώς,η μεγάλη ποσότητα αλατιού,είναι η μόνη εγγύηση για μεγάλες ποσότητες...
αλλά για πες...πόσο αλάτι στο λίτρο νερό βάζεις εσύ...??
Αν το έχεις δοκιμάσει,να ακολουθήσω τη δική σου ποσότητα...
φιλιά και σε σένα καλή μου..-:))
@ apinkdreamer κοριτσάκι μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήμόνο βαζάκι..??...ολόκληρο κιουπάκι θα σου φέρω...αφού βάζεις και το κρασάκι..!!!
( δεν το συζητώ οτι θα έρθω...είπαμε..τζαζζζζζζ)
φιλιά μικρή μου..-:))
@ ΜΑΚΟΥΛΗ μου αγαπημένε,
μ'αρέσει ο τρόπος που σκέπτεσαι...λολ
να έχεις ένα υπέροχο Σ/Κ..-:))
mama mia,
ΑπάντησηΔιαγραφήστείλε διεύθυνση ή τηλ. με μέιλ...
μόλις είναι έτοιμες σου ρχονται...
σοβαρολογώ...
Τη Δευτέρα θα φτιάξω και μαύρες ξιδάτες...
καλό μήνα να έχεις..-:))
Ό,τι πρέπει είναι οι άτιμες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα
Μά ειναι δυνατόν να μην φτιάξουμε ελιές ,τόσο προκλητικά που μας παρουσιάζεις το ολο θέμα ? (Εμένα κάτι καλοί ανθρωποι μου τις φέρνουν ετοιμες σε βάζο ) αλλά θέλω και εγώ να φτιάξω! ( ΔΕς ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ,(σε περίπτωση που δεν ειδες )
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://ririfotiadi.blogspot.com/
Φιλάκια
KitsosMitsos μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήναι οι σκασμένες...δυό δυό πάνε κάτω..
καλησπέα και καλή εβδομάδα και σε σένα..-:))
@ RIRI μου,
αφού να φανταστείς σκέφτηκα να βάλω μουσικό χαλί στην ανάρτηση το μουσικό θέμα από τις 9,5 βδομάδες...αλλά φοβήθηκα την αναφορά κατάχρησης...λολ
Για το διαγωνισμό σου,πραγματικά τώρα το είδα και σου απάντησα...
φιλιά και αλή σου εβδομάδα κι από δω..-:))
τί γράφω βρε παιδιά...???
ΑπάντησηΔιαγραφή"καλησπέα " στον ΚιτσοΜήτσο και "αλή σου εβδομάδα "στη ΡΙΡΙ...άντε καλά..
"καλησπέρα" και "καλή σου εβδομάδα" ήθελα να γράψω αλλά ο δαίμων του πληκτρολογίου με χτύπησε αλύπητα...
φιλιά ...-:))
Νωρίς - νωρίς τις πιάσατε για να τις τσακίσετε έτσι; Κάποιον καλό λόγο όμως θα είχατε Spirtokouto μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου,τον καλυτερότερο...
ΑπάντησηΔιαγραφήτις βρήκα καταπράσινες και λαχταριστές - όχι άγουρες - κι επειδή είμαι επιρρεπής στους πειρασμούς τις πήρα και ...τις τσάκισα...
καλή εβδομάδα να έχεις..-:))
Σήμερα είναι μια από εκείνες τις ημέρες πού ανέβηκα στο αμπέλι (έτσι λέμε όταν μας ανεβαίνει το κουράγιο)! Χρόνια ήθελα να ξέρω πώς να προετοιμάσω τις ελιές! Αλλά εδώ δεν έχουν τόσο κρέας και έχουν μεγάλο κόκκαλο. Έχω ελαιόδεντρα κοντά ... σακούλα .... νύχτα .... Ωχ! χεχεχεχχε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά, πολλά, πολλά φιλιά και αγκαλιές.
Veronica μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήεμπρός για το κυνήγι των ελαιών...
αν τις φτιάξεις,πες μου εντυπώσεις...
φιλιά πολλά πολλά και σε σένα et un abrazo..-:))