τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

δεν είμαστε " γουρούνια " κύριοι....


Οι απόψεις του Ευγένιου Τριβιζά - καθηγητή εγκληματολογίας στη Μ.Βρετανία και συγγραφέα παιδικών βιβλίων - για τον όρο PIGS :
( Portugal,Italy,Greece,Spain )

O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων. Αντί να κρίνονται και να κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην έναs ολόκληρoς λαός. Το πιο επικίνδυνο στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση της ανθρώπινης φύσης φυλών και εθνών.

Το αρκτικόλεξο «ΡΙGS»(*) (γουρούνια), το οποίο χρησιμοποιούν Δυτικοευρωπαίοι και Αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές, ως συνοπτικό τρόπο αναφοράς στους λαούς της Νότιας Ευρώπης και τις οικονομίες τους, δεν είναι μόνο μια κακόγουστη προσβολή. Είναι μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού φαινομένου της αμφισβήτησης της ανθρώπινης φύσης του συνανθρώπου, της διαδικασίας κατά την οποία μέλη μιας εθνικής ομάδας υποβιβάζουν τα μέλη μιας άλλης στο επίπεδο των ζώων, μεταδίδοντας έμμεσα το μήνυμα ότι είναι άξια να τύχουν παρόμοια με αυτά μεταχείρισης.

Αν και ορισμένα έντυπα, όπως οι «Financial Τimes», και τράπεζες, όπως η Βarclays, κατόπιν καταγγελιών, όπως εκείνη του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, απαγόρευσαν τη χρήση του, ο όρος κινδυνεύει να καθιερωθεί. Όσοι εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα μιας τέτοιας πρακτικής. Λησμονούν ότι παρόμοιες μειωτικές εκφράσεις είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά κατά το παρελθόν για να απευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να αναστείλουν τυχόν ενδοιασμούς, να απενεργοποιήσουν τη συναισθηματική ταύτιση και να διευκολύνουν διωγμούς, σφαγές, ακόμα και γενοκτονίες.

Της γενοκτονίας της Ρουάντας για παράδειγμα είχε προηγηθεί μια κυβερνητικά συντονισμένη εκστρατεία λεκτικής «αποκτήνωσης» των θυμάτων και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πoλέμου η ιαπωνική προπαγάνδα είχε χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο εναντίον των Αμερικανών. Η πιο ακραία, βέβαια περίπτωση, ήταν εκείνη του Τρίτου Ράιχ. Ένα από τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη γενοκτονία των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ήταν το παρασιτοκτόνο Ζyclon Β. Πολύ πριν, όμως, οι κρατούμενοι εξοντωθούν με παρασιτοκτόνα, είχε προηγηθεί η απομείωση της ανθρώπινης φύσης τους από τον ναζιστικό μηχανισμό προπαγάνδας.

Εκφράσεις όπως «αρουραίοι», «μολυσματικά ζωύφια» είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά για τον χαρακτηρισμό τους. Και φυσικά όταν εκλαμβάνεις τους αντιπάλους σου όχι ως ανθρώπους αλλά ως κτήνη ή παράσιτα, δεν έχεις και πολλούς ενδοιασμούς για να τους εξοντώσεις προκειμένου να ανακυκλώσεις τις τρίχες ή το λίπος τους. Η λεκτική «αποκτηνωτική» βία αποτελεί συχνά τον προθάλαμο πραγματικής και όχι μόνο στη διεθνή σκηνή.

Σε έρευνά μου για τα εγκλήματα του όχλου είχα κάνει διάκριση μεταξύ δύο κατηγοριών υβριστικών εκφράσεων, εκείνων οι οποίοι αρνούνται τον ανδρισμό του αντιπάλου και εκείνων οι οποίοι αρνούνται την ανθρώπινη φύση του και είχα διαπιστώσει ότι η πρώτη ανοίγει τον δρόμο σε ριτουαλιστική και η δεύτερη σε πραγματική βία. Οι τραγικές συνέπειες της λεκτικής «αποκτήνωσης» είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανθρωπολόγοι Μontagu και Μatson θεωρούν ότι οι διαδικασίες άρνησης της ανθρώπινης υπόστασης συνανθρώπων είναι «ο πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως». Θα ήταν υπερβολικό, βέβαια, να ισχυριστεί κανείς ότι οι χρήστες του όρου «ΡΙGS» προετοιμάζουν το έδαφος για την οικονομική κατακρεούργηση των άσωτων «γουρουνιών» του Νότου.

Είναι όμως απορίας άξιο το ότι πολιτισμένοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να διαδίδουν μειωτικές εκφράσεις που τόσα δεινά έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν. Όταν δεν αντιμετωπίζουμε τους άλλους ως άτομα, αλλά ως εκπροσώπους στερεοτύπων, όταν μία εθνότητα θεωρείται ότι ενσαρκώνει το έντιμο και το ηθικό και ο αντίπαλος το δόλιο και το ανήθικο, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για κάθε λογής βαρβαρότητα. Ούτε οι Νότιοι είναι «γουρούνια», ούτε οι Έλληνες είναι εκ γενετής απατεώνες, ούτε οι Γερμανοί επιρρεπείς σε γενοκτονίες.

Το καλό και το κακό ενυπάρχει στον καθένα και το δεύτερο μπορεί εύκολα να πυροδοτηθεί από λεκτικές κοινωνικές διαδράσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο «πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως», προτού συνεχίσει τη νέα του επέλαση, θα σκοντάψει στους βράχους της λογικής και της κοινής μας ανθρωπιάς.

Ευγένιος Τριβιζάς

12 σχόλια:

 1. Φυσικα δεν μπορει να διαφωνησει κανεις με ενα τετοιο ανθρωπο και επιστημονα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά...Χαίρομαι πραγματικά που χάρη σε σένα το διάβασα.
  Καλημέρααααα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξέρεις πολύ καλά πόση "δουλειά" χρειάζεται για να βγάλεις από τα μυαλά ανθρώπων τέτοια στερεότυπα; Οι Βρεττανοί άλλωστε δεν φημίζονται για την συμπάθειά τους προς τους Έλληνες, πόσο μάλλον τώρα;
  Καλό ΣΚ εύχομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ωχ, έγραψα ΣΚ...κεκτημένη ταχύτητα λόγω της αυριανής :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Kαλέ τι σας φταίξανε τα συμπαθή τετράποδα και τα παρομοιάζεται με τους ανθρώπους?????
  Αν ήμουν γουρουνίτσα και έβλεπα την διακαναλική και μετά τον Άγγλο να λέει τους χαχόλους γουρούνια πολύ θα συγχιζόμουν! 300 πολιτικοί κυλιούνται στη λάσπη και το χαίρονται και δεν το έχουν στο γονίδιό τους, το κάνουν από επιλογή!!
  Βιβίκα μου μου έλειψες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οταν κάποτε βρέθηκα στην Αγγλία, έμεινα κατάπληκτη από την διαπίστωση πόσο πολλοί Αγγλοι μας θεωρούν.... ζώα.
  Ειδικά όσοι δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, έχουν την εντύπωση ότι ζούμε σε συνθήκες τριτοκοσμικές.
  Δεν ξέρω από που πηγάζουν αυτές οι απόψεις τους, ούτε ποιος τους τις υποβάλλει, αλλά τέτοια λεκτικά στερεότυπα σίγουρα επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάντα χαίρομαι να διαβάζω τις αναρτήσεις σου!
  Τι να πω για το άρθρο, σωστό φυσικά! Βέβαια και η δική μου γνώμη για τους Αγγλοσάξονες δεν είναι και πολύ καλή:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μπροστά στον Τριβιζά πάντα ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ, πόσο μάλλον οταν μας υπερασπίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν ξέρω αγαπητή μου΄,αλλά αυτή την εικόνα μας την έχουν δώσει οι πολιτικοί μας..Βεβαίως όπως λέει και ο κος Τριβιζάς ο ορισμός του γουρουνιού δεν προυποθέτει σώνει ντε και καλά οτι είμαστε γουρούνια,στους τρόπους και στην όψη ,αλλά είναι ένα παιχνίδισμα λέξεων και ονομάζει αυτούς οι οποίοι είναι ατακτοι ασυνεπείς ψιλολαμόγια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εύγε ΚΥΡΙΕ ΤΡΙΒΙΖΑ...Εύγε Βιβή μου για την ανάρτηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πέστα χρυσόστομε Τριβιζά που και την ανάλογη παιδεία έχεις και μπορείς να κοινωνήσεις τον λόγο σου.
  Εμείς τα μυρμηγκάκια του έθνους(τα γουρουνάκια κατά τους αγγλοσάξονες) δεν εισακουόμαστε όσο και να γρυλίζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. φίλοι μου,απαντώ συνολικά,αφού όπως ήταν φυσικό δεν βρέθηκε ούτε ένας να διαφωνήσει με την τοποθέτηση αυτού του λαμπρού μυαλού...

  θα επισημάνω απλώς,τη μέθοδο που χρησιμοποιείται προκειμένου να καθιερωθούν όροι και κατ'επέκταση να διαμορφωθούν περιβάλλοντα και συνειδήσεις...
  Αν απεμπλακούμε από τα στενά όρια του μικρόκοσμού μας,όπου η καθημερινότητα,τα ατομικά συμφέροντα και η κοντόφθαλμη κατά το δοκούν θεώρηση των γεγονότων που μας κατακλίζουν αποτελούν και τον κύριο άξονα του "φέρεσθαι",θα παρατηρήσουμε πόσο τα πεπραγμένα ξεπερνούν τις δικές μας αντιλήψεις και πράξεις...
  Και αντί να συνειδητοποιήσουμε το παιχνίδι που παίζεται διεθνώς και μέρος του οποίου εκόντες άκοντες αποτελούμε τμήμα,γινόμαστε συνεργοί.
  Ο 5ος καβαλάρης της Αποκάλυψης,μπορεί να σκοντάψει πάνω στους βράχους της κοινής μας λογικής και ανθρωπιάς...
  Τα χρωματιστά σημαιάκια όμως που συνεχίζουμε να ανεμίζουμε και τα ανούσια συνθήματα προς εσωτερική κατανάλωση που εξακολουθούμε να βροντοφωνάζουμε τάχα,πολύ φοβάμαι πως πρώτα θα τον κάνουν να διασκεδάσει και ύστερα να τα τσαλαπατήσει επελαύνοντας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή