...σας πίκρανα χθες ε..??
με τα οικονομικά και τις αναλύσεις...
καλά...
θα σας γλυκάνω σήμερα
με λουκουμάκι,
καφεδάκι στο μπρίκι
και δροσερό νεράκι...
κι ο βασιλικός να μοσχομυρίζει φέρνοντας μνήμες ...
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 φλυτζάνι κορν φλάουρ
- 3 φλυτζάνια νερό
- 1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας πολτοποιημένο φρούτο
( εγώ χρησιμοποίησα πολτό φράουλας που είχα φυλάξει στην κατάψυξη,
όταν έφτιαξα λικέρ φράουλας και το σούρωσα για να γίνει διαυγές )
- 1/2 φλυτζανάκι από το λικέρ φράουλας
( γιατί η γεύση μου φάνηκε αδύνατη μόνο με τον πολτό και την ενίσχυσα με το λικέρ)
- αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
- ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τη ζάχαρη,το κορν φλάουρ,το νερό και το χυμό λεμονιού σε μιά κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς...( φωτο 1 )
Σε λίγο θα δούμε πως το μίγμα μας γίνεται διάφανο..( φωτο 2 )
Προσθέτουμε το πολτό φράουλας ( 3 ) και το λικέρ (4 )...
( χωρίς το μπουκάλι )
και τα αμύγδαλα...
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να φτάσει στο στάδιο που βλέπουμε στη φωτο ( 5 )...
- περίπου 40 λεπτά -
Σαν καραμέλα,που ξεκολλάει όμως από τα τοιχώματα...
είμαστε πάνω από τη κατσαρόλα και ανακατεύουμε σχεδόν συνεχώς για να μη κολλήσει...
( κι επειδή σας ξέρω,θα βάλετε το δαχτυλάκι να δοκιμάσετε ή το κουτάλι,
ΠΡΟΣΟΧΗ...όχι μόνο ζεματάει,αλλά κολλάει και στο στόμα )
Τώρα έχουμε δύο επιλογές...
...ή απλώνουμε το μίγμα σε λαδόκολλα που προηγουμένως έχουμε πασπαλίσει
με ανακατεμένη άχνη και κορν φλαουρ
- το εύκολο -
ή
πασπαλίζουμε με μίγμα άχνης και κορν φλάουρ τη θήκη για τα παγάκια
αν θέλουμε να έχουμε λουκουμάκια καρδούλες,γεμίζουμε,ξαναπασπαλίζουμε
- το ζόρι -
και αφήνουμε να σταθεί 3-4 ώρες και να κρυώσει καλά...
Στη πρώτη επιλογή,μόλις κρυώσει,
κόβουμε με το μαχαίρι το σχήμα που θέλουμε
να έχουν τα λουκουμάκια μας...
Στη δεύτερη,
οπλιζόμαστε με υπομονή και προσοχή και βγάζουμε τις καρδούλες σιγά σιγά
από τις παγοθήκες...
Πασπαλίζουμε με άχνη τα λουκουμάκια,
φτιάχνουμε καφεδάκι,
παγωμένο νεράκι,
βγαίνουμε βεράντα
και...
ξεχνάμε πίκρες και καημούς...
εμείς να είμαστε καλά,κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά
( που λεγε κι ο παππούς μου )
ΤΙΠάκι: το μυστικό για τα λουκουμάκια,είναι να αφήσετε να απορροφηθούν όλα τα
υγρά στο τελικό βράσιμο...Διαφορετικά θα βγούν και θα χαλάσουν την
εμφάνιση νοτίζοντας την άχνη...
...καλή επιτυχία...
με τα οικονομικά και τις αναλύσεις...
καλά...
θα σας γλυκάνω σήμερα
με λουκουμάκι,
καφεδάκι στο μπρίκι
και δροσερό νεράκι...
κι ο βασιλικός να μοσχομυρίζει φέρνοντας μνήμες ...
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 φλυτζάνι κορν φλάουρ
- 3 φλυτζάνια νερό
- 1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας πολτοποιημένο φρούτο
( εγώ χρησιμοποίησα πολτό φράουλας που είχα φυλάξει στην κατάψυξη,
όταν έφτιαξα λικέρ φράουλας και το σούρωσα για να γίνει διαυγές )
- 1/2 φλυτζανάκι από το λικέρ φράουλας
( γιατί η γεύση μου φάνηκε αδύνατη μόνο με τον πολτό και την ενίσχυσα με το λικέρ)
- αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
- ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τη ζάχαρη,το κορν φλάουρ,το νερό και το χυμό λεμονιού σε μιά κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς...( φωτο 1 )
Σε λίγο θα δούμε πως το μίγμα μας γίνεται διάφανο..( φωτο 2 )
Προσθέτουμε το πολτό φράουλας ( 3 ) και το λικέρ (4 )...
( χωρίς το μπουκάλι )
και τα αμύγδαλα...
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να φτάσει στο στάδιο που βλέπουμε στη φωτο ( 5 )...
- περίπου 40 λεπτά -
Σαν καραμέλα,που ξεκολλάει όμως από τα τοιχώματα...
είμαστε πάνω από τη κατσαρόλα και ανακατεύουμε σχεδόν συνεχώς για να μη κολλήσει...
( κι επειδή σας ξέρω,θα βάλετε το δαχτυλάκι να δοκιμάσετε ή το κουτάλι,
ΠΡΟΣΟΧΗ...όχι μόνο ζεματάει,αλλά κολλάει και στο στόμα )
Τώρα έχουμε δύο επιλογές...
...ή απλώνουμε το μίγμα σε λαδόκολλα που προηγουμένως έχουμε πασπαλίσει
με ανακατεμένη άχνη και κορν φλαουρ
- το εύκολο -
ή
πασπαλίζουμε με μίγμα άχνης και κορν φλάουρ τη θήκη για τα παγάκια
αν θέλουμε να έχουμε λουκουμάκια καρδούλες,γεμίζουμε,ξαναπασπαλίζουμε
- το ζόρι -
και αφήνουμε να σταθεί 3-4 ώρες και να κρυώσει καλά...
Στη πρώτη επιλογή,μόλις κρυώσει,
κόβουμε με το μαχαίρι το σχήμα που θέλουμε
να έχουν τα λουκουμάκια μας...
Στη δεύτερη,
οπλιζόμαστε με υπομονή και προσοχή και βγάζουμε τις καρδούλες σιγά σιγά
από τις παγοθήκες...
Πασπαλίζουμε με άχνη τα λουκουμάκια,
φτιάχνουμε καφεδάκι,
παγωμένο νεράκι,
βγαίνουμε βεράντα
και...
ξεχνάμε πίκρες και καημούς...
εμείς να είμαστε καλά,κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά
( που λεγε κι ο παππούς μου )
ΤΙΠάκι: το μυστικό για τα λουκουμάκια,είναι να αφήσετε να απορροφηθούν όλα τα
υγρά στο τελικό βράσιμο...Διαφορετικά θα βγούν και θα χαλάσουν την
εμφάνιση νοτίζοντας την άχνη...
...καλή επιτυχία...
πω πω! τελειο! ειναι το αγαπημενο γλυκο των ξωτικων μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAαααα, για αυτό το θέμα δεν χρειάζομαι το λεξικό, πόσο τρελαίνομαι τα λουκουμάκια Σύρου, έπαθα σοκ όταν είδα την συνταγή σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ, αγαπημένη μου!
Και με άρωμα μαστίχας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τώρα νομίζεις ότι με ένα λουκουμάκι θα μας βγάλεις τις οικονομικές πίκρες που μας φόρτωσες χτες;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
μετά τόση πίκρα ένα λουκουμάκι είναι ότι πρέπει, και με φραουλίτσες είναι μούρλια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό ΣΚ.
Γέρασα,(που λέει ο λόγος) και μια συνταγή για λουκουμάκι δεν αναζήτησα, πιστεύοντας ότι είναι..δουλειά λουκουματζήδων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη γελάσεις, αλλά έτσι είναι!
Κρατώ την συνταγή και ευχαριστώ, κοριτσάκι μου!
Πολλά φιλιά!!! καλό Σ/Κ
Δεν ξέρω για τι σόι πίκρες μιλάνε οι φίλοι μας αλλά χθες γυρνοβόλαγα οπότε....δεν....
ΔιαγραφήΕγώ τα λουκουμάκια μου τα θέλω με άρωμα τριαντάφυλλο, εντάξει? Και άλλη φορά να ερωτούμαι παρακαλώ για το άρωμα...άκου εκεί! τσ..τσ...τσ....
Κρατιέται η συνταγή για προσεχή πειράματα και ο Θεός βοηθός...αυτό το "κολλάει στο στομα" με ιντριγκάρισε πολύ..χαχχαχαχααχα!!!
Εφη,
Διαγραφήκαλά Χριστιανή μου...μη σκούζεις...εσένα θα στα φτιάξω με άρωμα τριαντάφυλλο...
και μάλιστα σύντομα τώρα που τα ξαναθυμήθηκα...
για το φλυτζάνι με τον καφέ έψαχνα για τη Λίλα κι έπεσα πάνω τους...
( αυτή τη φορά δεν έχει καρδούλες...θα τα φτιάξω με τον easy way...)
Κι εγώ πρώτη μου φορά βρίσκω συνταγή για λουκούμια, νόμιζα ότι αυτή η συνταγή είναι κάτι δύσκολο, ή κάτι που χρειάζεται ειδικά υλικά και εργαλεία για να φτιαχθεί!! Τί ωραία, τώρα μπορούμε να τη φτιάξουμε κι εμείς λοιπόν!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ Βιβή!!
Έρχομαι για δεύτερη φορά, για να πω πως η προηγούμενη ανάρτησή σου ήταν πάρα πολύ καλή, αυτή όμως εδώ....... όλα τα λεφτά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Aμα σου πω, οτι προχθές βρήκα από γιαγιά συνταγή για λουκούμια και ετοιμαζόμουν να φτιάξω, τι θα πεις????
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι πως δεν θα τη φτιάξω τώρα, αλλά λέμε.
Γιάννηηηηηηηη άσε κάτω το μπολάκι με τα λουκούμια, θέλω κι εγώ να δοκιμάσω όταν έρθω για καφέ!!!!!!
@ apinkdreamer μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήαν σου πω πως είδα τα ξωτικούλια σου να βουτάνε τα δαχτυλάκια τους στη ζαχαρίτσα,χθες το απόγευμα στη βεράντα μου,τί θα πεις..??...-:))
@ Veronica μου,
τί να το κάνεις το λεξικό...??
εδώ η γλώσσα είναι διεθνής...-:))
και ναι...και με μαστίχα μπορείς...
αντί φράουλας και λικέρ,βάζεις 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη άχνη,μία βανίλια και ρίχνεις και λίγες σταγόνες ανθόνερο...απλά ,αυτά δεν έχουν χρώμα...
φιλιά...
@ ΞΑΝΘΟΥΛΑ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπες εσύ τί θες κι εγώ θα το κάνω για να εξιλεωθώ...μιά τουρτίτσα καραμελίτσα ίσως..??
που την είχα φτιάξει για τα γενέθλια του καλού μου..???..-:))
φιλιά ...
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μου,
και με καφεδάκι στο μπρίκι το αυθεντικό...του καφετζή...και το βασιλικό δίπλα...
τέλειο πάντρεμα με το λουκουμάκι...
καλό Σ/Κ και σε σένα καλή μου...-:))
@ ΑΝΤΙΓΟΝΗ μου γλυκειά,
πρώτον ,εμείς δεν γερνάμε...απλά ωριμάζουμε ( λέμε τώρα ) και δεύτερον λουκουματζήδες είμαστε που τη φτιάχνουμε,αφού είμαστε γλυκές σαν λουκουμόσκονη..( δε θέλω σχόλια καιχαχα )
Καλό σου Σ/Κ και όλη μου την αγάπη..
@ @ Anthivolon μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπανεύκολο είναι..ίσως λίγο πιό μπελαλίδικο αν επιλέξεις το δεύτερο τρόπο ,με τη παγοθήκη...
πολύ σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ...
φιλιά πολλά κι από μένα...
@ ΛΟΥΛΟΥΚΑ μου,
για φτιάξτη και ανέβασέ τη...αν είναι από γιαγιά ,τη θέλω...
και μην ανησυχείς κοριτσάκι μου..
έχω κάνει καβάτζες εγώ για σένα...
του τα χω κρυμένα τα λουκουμάκια...δεν τα βγάζω όλα...
φιλιά και καλό τρυγοΣ/Κ...
( ήθελα να ξερα τί κάνετε με τον αντρούλη σου χωμένοι στην υπόγα...
αλήθεια,έφυγαν οι ξενόφερτες μέλισσες..?? )
Οι ξένες έφυγαν και ένα περίεργο πράγμα, όσο βγάζαμε το δικό μας μελάκι δεν πλησίασε ούτε φτερό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες και ήξεραν τα άτιμα για την εισβολή των ξένων και όρμηξαν να τους διώξουν!
Πανέμορφα φαίνονται όλα. Υπέροχα και πολύ προσεγμένα και περιποιημένα. Δεν σου κρύβω οτι ζηλεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!
Βιβακι μου γλυκό , τσαμπα εκανες την υπαγορευση της συνταγής την Παρασκευή, δεν πρόλαβα να τα φτιάξω σνιφ! σνιφ!! τώρα βλέπω τα δικά σου καμαρωτά καμαρωτά και λαχταράω να τα γευθώ !!!!!! αχ ! τυχερέ Γιάννη !!!!!!!! χιχιχιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά πολλά πολλά
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
ξεχασα να σου πω ότι έχουμε το ίδιο μπουκαλάκι του λικέρ. Το έχω πάρει απο την μαμά μου, κάποτε είχε και 6 ποτηράκια ασορτί αλλά στην πορεία των ετών έχουν μείνει μόνο τέσσερα. Μου φαίνεται ήταν δώρο στο γάμο των γονιών μου !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερούδια !
@ ΛΟΥΛΟΥ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήτα άτιμα ξέρουν τί φίνο πράγμα βγάζεις..ξέρουν και για τις παραγγελιές..προσέχουν..
σμουαατςςςςς...
@ ΜΠΙΡΜΠΙΛΑ μου,
να είσαι καλά...σε ευχαριστώ πολύ..
@ ΒΟΥ μου,
εγώ το έχω από τη γιαγιά...δεν ήξερα οτι έχει και ποτηράκια.. μόνο το μπουκάλι έχω..
(..ναι..τυχερέ Γιάννη..κι έρμη Βιβή που ξεπατώνεσαι να τα φτιάξεις και τα ξεπατώνει ο άλλος με τη καμία..pp)
Βιβή, να τα είχα το απόγευμα με το καφεδάκι μου, ήταν και με άρωμα πικραμύγδαλου, θα τα τσάκιζα!! Τα αγαπημένα μου είναι περγαμόντο και τριαντάφυλλο, αλλά και αυτά με την φράουλα δεν θα μου ξεφύγουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ειρηνάκι μου,
Διαγραφήκι εμένα τα αγαπημένα μου είναι τα τριανταφυλλένια...
Με περγαμόντο...???
Ακούγεται απίθανο...Τα επόμενα θα είναι με περγαμόντο και θα σε φωνάξω να πιούμε το καφεδάκι μαζί...-:))