Τα "Carrefour" αποσύρουν προϊόν
Δευτέρα, 17/05/2010 |
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση "Carrefour" για τη διακίνηση τσίλι, σε ένα δείγμα του οποίου παρατηρήθηκε αυξημένη ποσότητα αφλατοξίνης Β1.
Πρόκειται για τσίλι, σε συσκευασίες των 150 g, με εμπορική επωνυμία "Τσίλι Carrefour", αριθμό παρτίδας 3289ΚΑ5 και ημερομηνία λήξης 24.11.2012. Η συνολική ποσότητα διακίνησης της εν λόγω παρτίδας από το "Carrefour" είναι περίπου 3.200 τεμάχια. Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε από την εταιρεία "ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΓΙΑΣ" στην Πάτρα. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από τις ανωτέρω εταιρείες την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας για προληπτικούς λόγους και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Πηγή: ΕΦΕΤ
Πρόκειται για τσίλι, σε συσκευασίες των 150 g, με εμπορική επωνυμία "Τσίλι Carrefour", αριθμό παρτίδας 3289ΚΑ5 και ημερομηνία λήξης 24.11.2012. Η συνολική ποσότητα διακίνησης της εν λόγω παρτίδας από το "Carrefour" είναι περίπου 3.200 τεμάχια. Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε από την εταιρεία "ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΓΙΑΣ" στην Πάτρα. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από τις ανωτέρω εταιρείες την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας για προληπτικούς λόγους και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Πηγή: ΕΦΕΤ
Ευτυχώς που δεν μας αρέσουν τα καυτερά και έτσι δεν το χρησιμοποιούμε...κοίτα να δεις τι γίνεται....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Βιβικούλα μου!
Εφουλίνι μου , καλημερούδια και σε σένα...
ΑπάντησηΔιαγραφή" ...Οι αφλατοξίνες (aflatoxins) αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Οι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες αφλατοξίνες παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.
Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες (ευρωτίαση, μούχλα)...οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες, οι οποίες παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων Aspergillus, που αναπτύσσονται όταν ο βαθμός θερμοκρασίας και υγρασίας είναι υψηλός•
είναι δυνατόν οι αφλατοξίνες να είναι παρούσες σε μεγάλο αριθμό τροφίμων.
οι αφλατοξίνες, ειδικότερα η αφλατοξίνη Β1, είναι γονοτοξικές καρκινογόνες ουσίες.
για αυτόν τον τύπο ουσιών, δεν υπάρχει κανένα κατώτατο όριο κάτω από το οποίο να μην παρατηρούνται αρνητικές επιδράσεις•
δεν θα πρέπει επομένως να ορισθεί μία επιτρεπτή ημερήσια δόση•
όπως έχουν σήμερα οι τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις καθώς και οι βελτιώσεις των πρακτικών παραγωγής και αποθεματοποίησης δεν είναι δυνατόν να απαλειφθεί απολύτως η ανάπτυξη αυτών των μυκήτων και, κατά συνέπεια, η παρουσία των αφλατοξινών στα τρόφιμα•
θα πρέπει επομένως να ορισθούν τα όρια στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
πηγή:http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_aflatoxins.htm
το ερώτημα είναι:
Πόσο ασφαλείς είναι οι έλεγχοι ποιότητας..??
Γνωρίζουμε τί ουσίες περιέχονται σε κάθε είδους τρόφιμο που φτάνει στη κατανάλωση..??
Πολύτιμες οι πληροφορίες σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ θερμά!
ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΟΥ!!!ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
anthivolon και SKROYTZAKO μου να είστε καλά..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα και καλή εβδομάδα και από μένα...-:))
Ευχαριστώ πολύ Βιβή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχουμε!