Η σπιρουλίνα είναι ένα μικρό φύκι με χρώμα μπλε – πράσινο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του φυτοπλαγκτόν και θεωρείται από τους παλαιότερους κατοίκους του πλανήτη μας, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές έχει ηλικία περίπου 3,5 δις χρόνια.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όσον αφορά στη σπιρουλίνα, είναι η εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που φθάνει σε ποσοστό 55 -77% του βάρους της σε αποξηραμένη μορφή. Μάλιστα, οι πρωτεΐνες της περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να βιοσυνθέσει, οπότε τα προσλαμβάνει μόνο μέσα από την τροφή.

Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η παρουσία πολλών λιπαρών οξέων με σημαντικότερο το γ- λινολεϊκό οξύ, ένα ω- 6 λιπαρό που είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλει στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, βοηθά τον μεταβολισμό και χρησιμεύει στην εύρυθμη ορμονική λειτουργία. Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο λιπαρό είναι πρόδρομος των προσταγλαδινών που συμμετέχουν δραστικά σε διάφορα συστήματα του οργανισμού μας.

Φυσικά, η σπιρουλίνα περιέχει και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σελήνιο, κάλιο, φώσφορο, χρώμιο και μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, σε βιταμίνη Α (με τη μορφή του β – καροτένιου), D, Κ, Β1, Β2 και Β12. Ακόμα περιέχει καροτίνη, φικοκυανίνη, ξανθοφύλλη και άλλες χρήσιμες χρωστικές.

Σημειώνεται ότι το επιστημονικό ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτήν και τα πολύτιμα στοιχεία της, κυρίως κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τη συστηματική καλλιέργειά της σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και στην Ελλάδα.

πηγή: capital.gr