...ένας άλλος τρόπος μαγειρέματος του γνωστού μας κρύου χοιρινού....
...το οποίο όμως σερβίρεται και ζεστό αν το τραπέζι μας είναι καθιστό και όχι μπουφέ...
ΥΛΙΚΑ
...το οποίο όμως σερβίρεται και ζεστό αν το τραπέζι μας είναι καθιστό και όχι μπουφέ...
ΥΛΙΚΑ
- 1 μπούτι από μικρό χοιρινό
- λίγα κανελογαρύφαλλα και μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης (αν προέρχεται από Κοιλάδα Κρανιδίου ακόμη καλύτερα )
- 1 1/2 ποτήρι κρασιού Μαδέρα
- ζάχαρη ξανθή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό το χοιρινό μπούτι...
Το βγάζουμε - το πρωί - και το βράζουμε σε μπόλικο νερό,προσθέτοντας και τα αρωματικά...
Μισή ώρα πριν τελειώσει το βράσιμό του,το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο το χοιρομέρι,του αφαιρούμε το δέρμα και το πολύ λίπος...
Χαράζουμε μπακλαβαδωτά την επιφάνεια του,το βάζουμε σε γάστρα που ίσα ίσα να το χωράει,προσθέτουμε το κρασί ,σκεπάζουμε ερμητικά τη γάστρα (..ή το πυρέξ με αλουμινόχαρτο αν δεν έχουμε γάστρα..) και ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα...
Βγάζουμε το χοιρομέρι,το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την πατάμε λίγο να κολλήσει,το βάζουμε σε ταψί με σχάρα (..χωρίς τη σάλτσα του ..) και το γκραντινάρουμε για 10 λεπτά στο γριλ,να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα η επιφάνειά του και να καραμελώσει...
Αφήνουμε το ζαμπόν να κρυώσει εντελώς και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε...
Το παρουσιάζουμε κομμένο σε φέτες,σκέτο σε πιατέλα ανάλογα με το σχήμα του,στολίζοντάς το με φέτες ανανά,κερασάκια γλασέ (..εγώ έβαλα βυσσινάκια γλασέ..) και μαιντανό φριζέ (..δεν βρήκα,έβαλα άνιθο..)...
Συνοδεύουμε με πατατούλες μικρές στρογγυλές σε ξεχωριστή πιατέλα.
Τ Ι Πάκια: Μπορούμε να παραλείψουμε το ψήσιμο στη γάστρα με τη Μαδέρα..
Σε αυτή τη περίπτωση,αφήνουμε το χοιρομέρι να βράσει εντελώς πριν το γλασάρουμε..
Η προσθήκη του κρασιού γίνεται μόνο αν θέλουμε αρωματισμένο το ζαμπόν..
Μπορούμε αντί για Μαδέρα να χρησιμοποιήσουμε Μαυροδάφνη ή άλλο ανάλογο κρασί ή και χυμούς φρούτων σκέτους ή σε μίγμα με κονιάκ ή άλλο λικέρ...
Το νερό που βράσαμε το ζαμπόν,το πετάμε..
Τη σάλτσα όμως από το ψήσιμο στη γάστρα - με κρασί ή χυμούς φρούτων - τη κρατάμε για οποιαδήποτε άλλη χρήση,εφ'όσον θα σερβίρουμε το χοιρομέρι κρύο..
Αν όμως το σερβίρουμε ζεστό,τότε περιχύνουμε με αυτή τη σάλτσα,αφού πρώτα το κόψουμε σε φέτες...
...καλή όρεξη...
( η συνταγή αυτή,όπως και μερικές άλλες,υπάρχουν ήδη στη σελίδα " η Μαγειροσκουφίτσα προτείνει ".
Επειδή όμως δεν είχαν γίνει κανονικές αναρτήσεις- πρωτάρα γαρ στο blogging - τις ξανανεβάζω σε κανονική ανάρτηση,για να μπορεί να τις βρίσκει κάποιος στην κατηγορία τους:ορεκτικά,σαλάτες,κυρίως κλπ.
Μικρή είμαι ακόμα,θα μάθω...)
πεντανοστιμο ακουγεται!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη εβδομαδα να εχεις!!!
Υπέροχο είναι, δεν το έχω φτιάξει ποτέ αλλά το έχω δοκιμάσει και μου άρεσε πολύ. Νομίζω ότι αυτό που δοκίμασα ήταν μπούτι καπνιστού baby χοιρινού (το έφαγα στην Αμερική) δεν ξέρω αν είναι το ίδιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ενδιαφέρει αν μπορεί να γίνει η συνταγή με κανονικό μπούτι χοιρινού.
Ευχαριστώ
Καλό μεσημέρι
@ apinkdreamer μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήνα είσαι καλά...
Καλή εβδομάδα και σε σένα..
@ anthivolon μου,
οχι,δεν είναι καπνιστό...
το έφτιαξα με κανονικό μπούτι χοιρινού,σε ένα αλήστου μνήμης παρτάκι που έκανα...
μα ακριβώς όπως το προτείνεις πρέπει να γίνει,να καραμελώσει και να γίνει μούρλια.!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨιτ κοριτσάκιιιιι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε 2 μεριδούλες χεχε
Τέλειο!
Φιλάκιααααα
Μικρή Βιβίκα, έγραψες πάλι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δε δάφνη από την κοιλάδα Κρανιδίου... με αποτελείωσε;-)
Φιλιά, καλή βδομάδα!!
Τι μου έκανες βραδιάτικα! Θα ήθελα να το έχω μπροστά μου τώρα! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε κοπελίτσες μου όλες,
ΑπάντησηΔιαγραφήπροκειμένου να σας πέσει - το παιδί - κανονίζουμε ασμπέτε και σας το φτιάχνω σπίτι μου...
φιλιά σε όλες σας...
Βιβακο μου προβλέπω στο ασμπετα να απολαμβάνω εγώ τα βιενέζικα και ο Φώτης το χοιρομέρι !!!!!!!!! χιχιχιχιχιιχιχιχχιιχ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραία η παρουσίασή σου !!!!
σε φιλώ πολύ
σμμμματς σμουτς