τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με τη κατάθλιψη..

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά σοκολάτα, είναι πιο καταθλιπτικοί ή, αντίστροφα, όσοι είναι καταθλιπτικοί, τρώνε όλο και περισσότερη σοκολάτα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι όσοι τρώνε τουλάχιστον μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν χειρότερη ψυχική διάθεση σε σχέση με όσους τρώνε σοκολάτα πολύ πιο αραιά.

Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι οι άνθρωποι τρώνε σοκολάτα, όταν βρίσκονται "στα κάτω τους", όμως δεν είναι ακόμα σαφές ποια ακριβώς σχέση υπάρχει ανάμεσα στη σοκολάτα και στην άσχημη ψυχική διάθεση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, υπό τη δρα Νάταλι Ρόουζ, δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο ιατρικό περιοδικό "Archives of Internal Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το ΒΒC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σοκολάτα "φτιάχνει" το κέφι, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Από την άλλη, στη νέα έρευνα οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ότι μπορεί η σοκολάτα να είναι τελικά η αιτία και όχι η θεραπεία για την κατάθλιψη. Στην έρευνα, που αφορούσε περίπου 1.000 ενηλίκους, άνδρες και γυναίκες, όσο περισσότερη σοκολάτα κατανάλωναν, τόσο χειρότερα ήταν τα κέφια τους.

Εκείνοι που έτρωγαν πιο πολύ από όλους (πάνω από έξι σοκολάτες των 28 γραμμαρίων η κάθε μια τον μήνα), είχαν τον μεγαλύτερο δείκτη κατάθλιψης. Κανείς από τους εθελοντές δεν έπαιρνε αντικαταθλιπτικά ή δεν είχε προηγουμένως διαγνωστεί ότι έπασχε από κατάθλιψη.

Οι πιο καταθλιπτικοί έτρωγαν κατά μέσο όρο 11,8 σοκολάτες (των 28 γραμμαρίων) τον μήνα, έναντι 5,4 όσων δεν είχαν κατάθλιψη. Τα άτομα με μέση "βαθμολογία" στο δείκτη κατάθλιψης, έτρωγαν κατά μέσο όρο 8,4 σοκολάτες (η μελέτη δεν διέκρινε μεταξύ μαύρης και σοκολάτας γάλακτος).

Οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για την ανακάλυψή τους. Μπορεί όσοι νιώθουν άσχημα, απλώς να θέλουν τη σοκολάτα για να "γλυκαθούν" και να νιώσουν καλύτερα ή μπορεί η κατάθλιψη που αισθάνονται, να τους οδηγεί να φάνε σοκολάτα και αυτή να μην έχει καμία ευεργετική επίδραση πάνω τους. Μπορεί κατά τη Ρόουζ, όπως και με το αλκοόλ, η σοκολάτα να έχει πρόσκαιρα βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα να μην ωφελεί στον ψυχισμό.

Δεν αποκλείεται, τέλος, η ίδια η σοκολάτα να αποτελεί άμεση αιτία για την αύξηση της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για να ξεκαθαριστεί τι από όλα αυτά συμβαίνει, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, κυρίως για να διευκρινιστεί αν η σοκολάτα αποτελεί αιτία κατάθλιψης ή προσωρινή "θεραπεία".

πηγή:ΣΚΑΙ-Επιστήμη

Σημείωση bloger: δηλαδή τώρα πρέπει να ξεχάσουμε το γλάσο σοκολάτας και τα
σοκολατομαφινάκια και κεικάκια που τσακίζουμε..??

2 σχόλια:

  1. εμένα τώρα βρε Βιβάκο μου με βλέπεις για καταθλιπτικό άτομο ??? όχι πες μου ?? γιατί εγώ μπορεί να τσακίσω και μια και δυο και ..... δέκα σοκολάτες εβδομαδιαίως !!!!
    φαντάσου λοιπόν τι κατάθλιψη κουβαλάω επάνω μου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαααχαχααχα!!!

    πολλά φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βουυυυ μουυυυ...μαζί σου εγώ..
    η απάντηση μόλις δόθηκε ανωτέρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή