τελευταία νέα...!!!! διαλέχτε...διαλέχτε...

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Lex: Καμία δικαιολογία πια για την Ελλάδα

Η ζωή με κοινό νόμισμα έχει χτυπήσει σημαντικά τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Ο παλιός κανόνας "μη διάσωσης" παραμερίστηκε σιωπηρά για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσφέρουν 30 δισ. ευρώ στην χτυπημένη από το υψηλό χρέος Ελλάδα, με το ΔΝΤ να προσφέρει, εάν χρειαστεί, επιπλέον κεφάλαια. Τα μετρητά δεν χρειάζονται άμεσα. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν η Ελλάδα ξεμείνει από τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνη το χρέος της. Όμως, υπάρχει συμφωνία και ως εκ τούτου το να αντλήσει η χώρα τα επιπλέον 35 δισ. ευρώ που χρειάζεται για φέτος μοιάζει πιο εύκολο.

Επιπρόσθετα, οι αγορές θα είναι ευχαριστημένες καθώς οι όροι του πακέτου βοήθειας είναι ξεκάθαροι. Άλλωστε, την Παρασκευή, καθώς διαφαινόταν ότι η συμφωνία ήταν κοντά, οι μετοχές κατέγραψαν ράλι, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου. Τα yields στα 3ετή ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν κατά 50 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 7%. Καθώς το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για το δάνειο βρίσκεται στο 5%, τα yields αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν περισσότερο.

Όμως, ο δημοσιονομικός εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει. Άλλωστε, το χρέος της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ. Τώρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τα 11 εκατ. Έλληνες για την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας.

Μεταξύ των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος από το 13% του ΑΕΠ στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος είναι και η μείωση κατά 10% των μισθών στον δημόσιο τομέα. Είναι ένα ιδιαίτερα πικρό χάπι, για να το καταπιεί κανείς εύκολα. Όμως τα πλεονεκτήματα είναι ξεκάθαρα. Η Ιρλανδία, η οποία προχώρησε σε ανάλογα μέτρα λιτότητας πέρυσι, είδε τα spreads των ομολόγων της να υποχωρούν στις 150 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με τα γερμανικά bunds. Μόλις πριν από έξι μήνες το επίπεδο των spreads για τα ελληνικά ομόλογα ήταν ανάλογο, αλλά από τότε έως σήμερα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Προκειμένου τα spreads να επιστρέψουν σε επίπεδα στα οποία θα είναι πιο εύκολο να είναι διαχειρίσιμαη Ελλάδα θα πρέπει να θέσει σε τάξη τα του οίκου της. Με δεδομένη και την ύπαρξη του πακέτου στήριξης, δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία.


ΠΗΓΗ: FT.com
www.euro2day.gr

7 σχόλια:

  1. ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
    KAΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SKROYTZAKOS καλώς ήρθες...
    Αντεύχομαι με ακόμα πιό πολλά χαμόγελα..-:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και που είσαι ακόμη Βιβάκο !!! έχουμε να δούμε πολλά έργα ακόμη !!!!

    αραγε θα βρεθεί ποτέ κανένας να κυβερνήσει την Ελλάδα με σύνεση??

    καλήμερουδια Βιβάκο μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βου μου,μη ξεχνάς το κανόνα που λέει ότι οι λαοί έχουν τους κυβερνήτες που τους αξίζουν..
    Μιά που στην Ελλάδα ψηφίζουμε για να αναδείξουμε κυβέρνηση..καιρός να σοβαρευτούμε...όλοι..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη μερέντα μου μέσα!!!!!
    Λες να αλλάξω τίτλο στο spread κάστανου???
    Μην βγει ο Καμπουράκης από την τι βι και με βρίζει την ώρα που δαγκώνω την μπουκιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι Λουλού..εγώ τα spreads της κουζίνας μου δεν τα αλλάζω..α..μα πιά..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υ.Γ. ...και ο Καμπουράκης αν θες να ξέρεις δεν θα σε βρίσει..
    Θα σου πάρει τη μπουκιά απ'το στόμα..pp

    ΑπάντησηΔιαγραφή